Minipivovar Xaver Blučina

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Havlíčkova 99, 664 56, Blučina

www.pivoxaver.eu

e-mail: pivovarxaver@seznam.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • V červenci 2022 pivovar v rekonstrukci, na podzim by mělo být hotovo a hlavně by měla být větší kapacita. Čepované šlo ochutnat v místní restauraci – Světlý ležák 12° kroužek a Polotmavé 12° Barrique.
  • Technologie od roku 2005 v rodinném domku. Od roku 2017 vaří opět pravidelně.

Starší info:
Během léta 2005 měl být uveden do komerčního provozu nový minipivovar v Blučině jižně od Brna. Majitel plánoval výrobu světlé, tmavé a řezané nefitrované dvanáctky a několikrát do roka chtěl uvařit i vícestupňové speciální ležáky. Pivo se kromě sudů mělo plnit i do lahví s keramickým uzávěrem. I sběratelé pivních suvenýrů si zde měli přijít na své.
„Tady vařím, pote se podívat,“ zval v srpnu 2005 svým silným brněnským přízvukem Svatopluk Strava do pivovaru, který vybudoval ve svém rodinném domku. Tam, kde bývá prádelna, měl vařírnu, chladicí zařízení a slad měl ve stodole. „Tohle je kotel na knedle, jugoslávská výroba, dvouplášť,“ ukazoval pyšně nablýskanou nádobu. „Tady bude přidělané míchadlo s převodovkou a termostat. Vylepšuju to kvůli kontrolám, který mě čekají kvůli registraci. Hygieně by se asi nelíbilo, kdybych to furt míchal vařekou.“ Svatopluk Strava se totiž v roce 2005 prodíral složitým procesem, aby mohl své pivo legálně vařit ve větším množství, než je povolených 200 litrů ročně, a svůj výrobek také prodávat. „Napište tam, jak je nespravedlivý, že vinaři můžou ročně volně vyrobit 1000 litrů vína, zatímco piva se může jen 200 litrů,“ lamentoval. Pro své pivo už zaregistroval značku Xaver podle stejnojmenné restaurace svého otce. „Otec je František a narodil se den před svatým Františkem Xaverským,“ vysvětlil původ jména. Povídavý třicátník v letní květované košili a oranžových kraťasech byl živnostník, obchodoval „se vším možným“. Vystudoval dopravní průmyslovku. Deset let dělal řidiče. Po vyřízení všech formalit se hodlal živit vařením a prodejem svého Xavera. „Chtěl bych to stihnout ještě letos. Číslo 2005 se mi líbí jako datum založení pivovaru. Ale 2006 ještě taky ujde. Budu toho samozřejmě vařit víc, ale jen tak, abych to nemusel čurdit nějakou chemií,“ sliboval. Na své pivo používal bavorský (na 120 stupních pražený) slad. „Dávám ho i do světlého piva. Z normálního, českýho sladu mi to nějak neleze. Když se chcu napit, tak toho chcu mít plnou hubu,“ smál se. „Chlaďák“ pracoval na plné obrátky, byly tu tři stupně. Pan Strava na ochutnání načepoval „světlou patnáctku“. „Ale je to ještě mladý pivo, mělo by ještě nejmíň šedesát dní zrát,“ upozornil.
V listopadu 2005 dosud nebyl minipivovar v komerčním provozu.
Minipivovar byl od počátku roku 2006 v oficiálním provozu. Od února 2006 měl majitel pivovárku v pronájmu stylovou restauraci Xaver na adrese Měnínská 74, Blučina (Otvírací doba: Po – Čt: 11 – 23 hod., Pá – So: 11 – 01 hod., Ne: 11 – 22 hod.; tel: 547 235 075). Pivo Xaver se tam v průběhu února točilo zatím nepravidelně, jelikož nebyl čekán takový zájem a kapacita minipivovárku byla omezena. Během března se měla situace srovnat.
Od března 2006 se točilo pivo z minipivovaru v Blučině ve zdejší restauraci Xaver. Protože majitel a sládek v jedné osobě Svatopluk Strava nečekal takový zájem, nestačila kapacita pivovárku. Na jaře 2006 byl oficiální sortiment ve složení 12 % Xaver světlé, 15 % František polotmavé a 18 % Oldřich tmavé s příchutí koření. Majitel se snažil, aby vždy bylo v restauraci na čepu aspoň jedno vlastní pivo. Pan Strava intenzivně pracoval na rozšíření pivovárku.
Pivovárek se opět na podzim 2006 „vracel do hry“. Výroba chmelového moku zde měla tři měsíce přestávku z důvodu výměny varního kotle za větší. V říjnu 2006 zdejší sládek a majitel v jedné osobě Svatopluk Strava ve svém rodinném domku uvařil várku 18-stupňového piva Oldřich která byla k ochutnání i v jedné brněnské restauraci. Připravovalo se i speciální sklenice pro tento ležák, které by měly být hotovy v průběhu měsíce listopadu. Během nucené technologické výluky pracoval Svatopluk Strava na chuťových úpravách pivní rarity Xaveru Speciál 22%. To, zda tento silný ležák konzumenty zaujme, se však mělo ukázat až v únoru 2007, kdy pivo dozrálo. Mok dostal jméno a to Vladimír.
Od poloviny ledna 2006 byl Oldřich k ochutnání také v Rajhradě v restauraci U kina. Postupně se v Rajhradě, stejně jako v Blučině u Xavera měla vystřídat všechna piva podle toho jak dozrávala. Po tmavé, hořké 18% v únoru 2007 následovala světlá 22% Vladimír. Tohoto speciálu však bylo jen omezené zkušební množství.
Minipivovar představil v únoru 2007 nový speciál a to Vladimír 22% se zázvorem. Pivo se začalo točit o víkendu 16.,17. a 18.2.2007 v restauracích Xaver v Blučině, Vegas v Brně a U kina v Rajhradě do speciálních sklenic.
V červnu 2008 minipivovar v Blučině nevařil.
Na podzim 2008 majitel a sládek Sváťa Strava nadále pivo vařil.
V létě 2011 se pivo Xaver vařilo nepravidelně. Objevovalo se sporadicky v různých restauracích v Brně.
V březnu 2014 v prodeji světlé pivo – Xaver 12%. 13.3. Od 12.3.2014 začali stáčet do lahví a sudů pivo František 15 % (polotmavé pivo s příchutí vanilky).
Od ledna 2017 opět v pravidelném provozu.