Do kterého pivovaru je nejblíže z Lysé hory

Obec se rozkládá v hlubokém údolí beskydské řeky vklíněném mezi velikány Lysé hory (1 323 m) a Smrku (1 276 m). Je zde poslední zastávka železniční tratě z ostravské aglomerace, dále ke slovenským hranicím vede jen frekventovaná silnice, jež se mistrně vyhýbá nedaleké vodní nádrži Šance. Svahy okolních kopců jsou posety chatami a hotelovými budovami.

Za vznikem pivovárku v Ostravici nehledejte sen homebrewařů, kteří se nad vařícími hrnci v kuchyni rozhodli zprofesionalizovat svůj koníček.

Podnikatelským záměrem nebylo vybudování restauračního pivovaru či výrobny soustředěné na pivní speciály, v plánu bylo vybudovat pivovárek, kterého produkty se budou popíjet nejen „pod komínem“, ale především v restauracích širokého regionu. Cílem bylo nabídnout pivachtivým konzumentům něco odlišného.

Během roku 2012 proběhla rekonstrukce objektu v jednom z hospodářských areálů na kraji obce, v únoru roku 2013 provedli instalaci tuzemské pivovarské technologie a realizaci hospůdky. Pátého března 2013 pak sládek Josef Brauner uvařil v Ostravici první várka pivu.

Logo Beskydského pivovárku s vrcholem Lysé hory se začalo objevovat v hostincích kraje. Pivní mapu Moravskoslezského regionu aktualizoval významný bod.

Srdcem pivovárku je samozřejmě místnost s varnou, kde se nachází kotel, zcezovací káď s automatickým výhozem mlata a také vířivá káď, v níž se oddělí jemnější kal. Zchlazená mladina pak jde do ležáckých tanků ve vedlejší místnosti, kde pivo zraje. Pak tady mají ještě stáčírnu sudů a jejich sklad. Roční kapacita výroby byla naplánovaná na cca 2000 – 2500 hl.

Základním kamenem sortimentu je česká klasika, kterou zastupuje Beskydský ležák. Vedle něj je to stabilně taky polotmavý vídeňský ležák zvaný Zbuj a Beskydské hořké, což je svrchně kvašený speciálu typu IPA. Kromě toho je každý týden v nabídce další speciál.

Během teplejšího období roku nabídku vždy rozšíří Beskydská světlá 10°. Provozovatelé se nevyhýbají ani ochuceným pivům. V létě 2013 pivovar nabízel Beskydské medové 12° a piva s příchutí višně nebo borůvek.

Významné svátky pivovárek obohatí speciály. Vznikly tak například Svatováclavský sváteční speciál 15° IPA, Sametová sedmnáctka IPA, Mikulášský speciál IPA, Vánoční speciál Dark Ale 15°, Cyrilometodějská IPA 14°.

Pivní fajnšmekry jistě těšila série speciálů „Single hop IPA“, kdy byly při výrobě tohoto svrchně kvašeného druhu využívány zámořské chmely – z USA, Austrálie či Nového Zélandu. V prodeji byly piva Abel Tasman IPA, New Zeeland Amber IPA, James Cook IPA, Victorie IPA 15°, Washington IPA 15°.

Za zmínku bezesporu ještě stojí další zdejší speciály, jako například Black Magic IPA (uvařeno z oregonských chmelů a barevných českých a německých sladů), Lissa huera (první dochovaný název nejvyšší hory českých Beskyd, svrchně kvašená světlý speciál), Double Elephant IPA (alk.: 8,8 %; EPM: 19 %), Triple Elephant (IPA, EPM 25, 11,5 % alkoholu), Beskydské žito, Stout (5,6 % alk.), Beskydská pšenka (EPM 12 %, 5,2 % alkoholu).

Lednový speciál roku 2014 – Beskydský smrkáč – byl kombinací IPA, nakuřovaných sladů a beskydského smrkového jehličí sbíraného v oblasti masivu hory Smrk. Vařeno dle receptury Bohuše Lokny z počátku 18. století. Obsah alkoholu: 6,2 %.

Kromě dodávek do hospůdek ve velkých městech regionu a ochutnávkových pivnic po celé ČR je dalším pilířem odbytu komunita pivařů z chalup, chat, hotelů, penzionů ze srdce Beskyd. Zájem je samozřejmě o PET lahve a 15-litrové soudky.

Beskydský pivovárek po několika letech provozu nebyl pouze místem, kde se pivo jen vyrábí, ale stal se i společenským centrem obce, kam lidé chodí na exkurze, ochutnávky, koncerty a další akce. Dne 26.1.2018 byly prostory Pivovarského hostince významně rozšířeny o další rozlehlou místnost.

Zdroj:
https://moravskoslezsky.denik.cz/podnikani/pivovarek-vsadil-na-technologie-ceske-vyroby-20130215-ocq8.html
http://www.patriotmagazin.cz/nebavilo-je-pit-porad-stejna-piva-a-tak-si-v-ostravici-postavili-vlastni-pivovar/