Z historie pivních plechovek v Evropě

Pivní plechovky mají svou vlastní velice zajímavou historii. Pivovarníci Evropy nebyli sice spoutáni omezujícími pravidly v době prohibice jako ti v USA, ale i tak pivo začali plnit do plechovek až v polovině 30.let 20. století, právě tak, jako v USA. Obecně lze říci, že pivo v plechovkách se na rozdíl od Spojených Států v jiných zemích jaksi nemohlo uchytit, ale jeho různorodost a historie je v každém směru více než zajímavá.
Pivo v plechovkách se začalo objevovat v Evropě v roce 1935. Pivovar Felinfoel Brewery začal v městečku Llanelly ve Walesu plnit pivo do plechovek v prosinci tohoto roku. Tato plechovka o objemu cca 0,3l měla válcovitý tvar s kónickým zakončením a byla plněna pivem India Pale Ale.
Pivovar Simonds of Reading začal plechovkovat pivo na jaře roku 1936 a v roce 1937 vyrobil první upomínkovou pivní plechovku, která připomínala korunovaci krále Jiřího VI. Dalším pivem v plechovce stejného tvaru z tohoto časného období bylo pivo Mews z pivovaru Royal Brewery v anglickém Newportu.

Čtěte také:  Zaniklé minipivovary - Hutisko - Solanec

Některé z historicky nejzajímavějších pivních plechovek pochází z pivovaru Tennent’s Brewery ve skotském Glasgow. Tento pivovar se snažil podpořit prodej pivních plechovek tím, že na odvrácenou stranu plechovky umisťoval malebné skotské a později i anglické scenérie. Mnohé z těchto prvních evropských plechovek byly určeny pro export. Skladnost a pevnost obalu byla hlavní výhodou pro přepravu lodní při vývozu piva do zahraničí. Nízká hmotnost obalu zase vyhovovala nárokům letecké přepravy. Navíc ti, kteří pili pivo z těchto obalů, si nemuseli lámat hlavu s jejich zálohovanou návratností.

Prostřednictvím lodní dopravy tak byla například oblíbeným nápojem zásobována britská vojska. V dobách, kdy „slunce nikdy nezapadalo nad britským impériem“, byly britské základny rozesety po celém světě. Mnoho z nich se nacházelo v oblastech s horkým podnebím, jako např. v Africe či na středním východě. A tak obrázky domoviny na pivních plechovkách byly velmi vítány, tak jako i vyobrazení mladé ženy na Trafalgarském náměstí.

Pivovar Tennent’s Brewery tak přišel na skvělý způsob, jak se zviditelnit a prodat více zboží. Začal vytvářet celé sady pivních plechovek, na kterých byla vyobrazena ona mladá žena z Trafalgarského náměstí. (např. sady „Anin den“, „Anna na dovolené“ aj). Později pivovar kolekci rozšířil sadami s vyobrazením dalších žen (např. žen v domácnosti, jež zde uváděly dokonce své oblíbené recepty nebo žen, které se staly královnami krásy v soutěži Miss Scotland).

Další evropské země mají také dlouhou historii plnění piva do plechovek. V Německu bylo první takové pivo Export beer vyrobeno pivovarem Schultz v roce 1937. Po válce začalo mnoho pivovarů produkovat plechovky s pivem, ať už s rovným či kónickým zakončením. Mezi nimi to byl i pivovar Henninger, jehož první pivní plechovky byly vyrobeny v té části Německa, která byla na konci 2. světové války obsazena armádou Spojených států.

Historie pivních plechovek ve Francii se začala psát již před 2.světovou válkou. Po několikaleté pauze se pak znovu obnovila v roce 1954. Výroba piva v plechovkách byla opět, tak jako v Británii, určena převážně pro export. Velké popularitě se tyto výrobky těšily například u legionářských jednotek. V historických katalozích sběratelů je zaneseno na 40 různých pivních plechovek pocházejících z Francie.

Čtěte také:  Historie pivovarnictví v Karviné

Skandinávie nezůstávala pozadu. První pivní plechovky spatřily světlo světa roku 1955 ve Švédsku. Další následovaly v Norsku, Finsku a Dánsku jen o něco málo později.

Švýcarsko a Itálie začaly s plechovkováním piva také v 50.letech 20.století. Namísto kónického zakončení, však používaly zakončení rovné, ploché – vyrobené z různých materiálů: z oceli či hliníku. Mnoho historicky cenných plechovek bylo nalezeno v Alpách. Turisté jdoucí do hor, oceňovali nízkou hmotnost a pevnost plechovek.

V Holandsku se začalo s výrobou kónicky zakončených pivních plechovek v roce 1938. V 50.letech pak výroba přešla k plechovkám s rovným zakončením. Během 2.světové války se však pivní plechovky nevyráběly vůbec.

Belgie začala pivo plechovkovat v 50.letech 20.století. Plechovky se zde vyráběly buď s rovným ocelovým zakončením nebo s kónickým hliníkovým.

S plechovkováním piva v Řecku se začalo v polovině 60.let 20.století a ve Španělsku a Portugalsku na jejich konci.

Ve východní Evropě plnění piva do plechovek začalo na konci 30. let minulého století v Československu. V komunistickém Sovětském Svazu a v Maďarsku však tato výroba byla dlouhá léta velice ojedinělá.