Minipivovar Krušnohor Tisová

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Tisová 1792, 358 01 Kraslice

www.krusnohor.eu

e-mail: pivovarkrusnohor@gmail.com


Na čepu a v prodeji bylo:

 

    • V březnu 2024 v nabídce Velikonoční Ale 13 (svrchně kvašený speciál s tóny máty, eukalyptu a kopřiv).
    • V roce 2023 objekt k prodeji.
    • V dubnu 2023 v nabídce Velikonoční Ale 13. Jeho zelená barva vznikla již během přípravy mladiny – tedy již na varně. Přidáním směsi několika bylin se změnila barva piva ze zlatavé na sytě zelenou a chuť a vůně piva získala tóny máty, eukalyptu a kopřiv. Tomuto bylinnému aroma ještě sekundovala pečlivě vybraná směs chmelů.
    • V listopadu 2020 došlo ke změně loga.
    • Dne 19.2.2020 v prodeji Rauch Bier 13°, Medový speciál 13°, NEIPA 15°, Galaxy APA 12° a Black Storm 13° a Coco Stout 17°.
    • Od 23.1.2020 novinka – Black Storm 13° Cascadian Dark Ale 13°. Vyniná výrazným citrusovým aroma doplněným pryskyřičnou a květinovou vůní s trochou karamele. Chuti dominuje pražený slad a vysoká chmelová hořkost.
    • V listopadu 2019 v prodeji Plum Brown ALE 13°. Švestková novinka je ochucený britský ejl. Plné tělo polotmavého angličana doplňuje typicky britský kořenitě-zemitý chmel a šmrnc mu dodávají ovocné tóny čerstvých švestek. Bylo použito 150 kg čerstvých švestek.
    • Od 18.3.2019 v prodeji Orange IPA 18 %. Na 1000 litrů bylo zpracováno 140 kg čerstvých pomerančů Tarocco dovezené přímo z jihu Itálie.
    • Festivalové pivo pro akci Pivo na Náplavce 2018 (15.–16.6.2018) vždy vaří vítězný pivovar z hlasování návštěvníků. V roce 2017 se stal nejoblíbenějším pivovarem festivalu pivovar Krušnohor, který v roce 2018 pod vedením sládka Josefa Zatloukala uvařil várku Vltavské čubičky. Barva piva byla světle žlutá s výrazným zákalem, ve vůni dominovala citronová kůra, tělo piva bylo lehčí, nasycení vyšší a chuť lehce obilná se zřetelnou stopou citronové kůry a zakončena je mírně vyšší hořkostí. Stupňovitost/EPM: 8 % hm., obsah alk.: 3,1 % obj., hořkost: 30 IBU.
      Složení: pitná voda; slady – plzeňský ječný, pšeničný, žitný a ječný karamelový Caraamber; upravené chmely – při chmelovaru použity Magnum, Summit a Sládek, při studeném chmelení Sládek a Harmonie.
    • V květnu 2018 novinka – letní pšeničná Blond IPA 14° se čtyřmi chmely, koriandrem a pomerančovou kůrou.

  • Pivovar v prosinci 2017 nabídl pro milovníky kokosu nový pivní speciál Coco Stout 17. Byl to další v řadě zdejší ochucených piv. Vaří jej jako britský milk stout tak, aby bylo pivo co nejhutnější a kávová chuť v něm byla vyvážená s plností a nasládlostí jeho těla. Během výroby pak pivo nechali ležet na opražených čerstvých kokosových vločkách, které místnímu COCO dodaly nezaměnitelnou vůni a chuť kokosového ořechu.
  • Hijack byla nová limitovaná IPA, která byla výrazně citrusová a ovocná, ale zároveň jste v ní po celou dobu, jak ve vůni tak v chuti, ucítíli jemný náznak kokosu a citronové kůry. Za vše mohla oblíbená kombinace chmelů Sorachi Ace a Nelson Sauvin. Plnější tělo Hijacka bylo pak tvořeno britským sladem Maris Otter. EPM: 15% Alk.: 6,5% obj. Hořkost: 57 IBU.
  • Vltavské ouško – za studena chmelená desítka, která byla vyrobena ku příležitosti konání 5. ročníku festivalu Pivo na Náplavce (16. – 17. 6.2017).
  • Mountain Ale Summer Edition od 18.4.2017 opět v prodeji. Toto lehké letní pivo stylu American Pale Ale vynikalo svým svěžím charakterem, který mu propůjčila pečlivě vybraná kombinace tří amerických chmelů. Ty byly do piva přidávány nejen na varně, ale také během tzv. studeného chmelení v ležáckém tanku. Díky tomu se toto pivo pyšnilo výrazným chmelově-citrusovým aroma a vyšší hořkostí.
    EPM: 10% Alk.: 4,1% obj. Hořkost: 40 IBU
  • Pivovar dal dne 3. 4. 2017 do prodeje zelené pivo, tentokrát vylepšené eukalyptem. Zelený velikonoční Ale 13 šlo vychutnat pouze v omezeném čase v průběhu Velikonoc. Jeho zelená barva vznikla již během přípravy mladiny – tedy již na varně. Přidáním směsi několika bylin se změnila barva piva ze zlatavé na sytě zelenou a chuť a vůně piva získala tóny máty, eukalyptu a kopřiv. Tomuto bylinnému aroma ještě sekundovala pečlivě vybraná směs chmelů.
  • Pivovar Krušnohor nabízel od 14.3.2017 další novinku – IPA Orange 18. Pro její ochucení použili metrák čerstvě dovezených italských bio pomerančů odrůdy Tarocco. Alk.: 7,2 % obj.
    Hořkost: 65 IBU.
  • V lednu 2017 pivovar přinesl další novinku, tentokráte šlo o žitný India Pale Ale (EPM: 16 %, alk.: 6,9 % obj., 70 IBU). Speciál nechali o něco více prokvasit. Odtud také vychází název piva, který bylo spojením slov rye, tedy žito, a dry, tedy suchý. Navíc do piva nasypali opravdovou nálož méně tradičních chmelů, jakými jsou Sorachi Ace nebo Summit a doplnili je tradičnější Citrou a dalšími výraznými chmely.
  • Pivovar představil v listopadu 2016 extra speciál – Imperial Stout 20, Cuban Cask Legendario Elixír (alk.: 8,7 %, 200 dní zrání, IBU 55). Stařené dubem bylo pivo temně černé barvy a krémové jemně nahnědlé pěny. Ve vůni byl nugát, jemnou praženost, vanilku, dřevo a mnoho dalších složek, které mu dodal alkohol, se kterým byl stařen. Výraznou chuť pražených obilnin zjemnil oves, který Stoutu dodal hutnost a krémovost. Navíc bylo toto pivo zjemněno dlouhým dvoufázovým zráním. Dvojité zrání, britský chmel, moravský a bavorský slad. Celkem více než 200 dní zrání spolu s perfektním výběrem surovin a speciální metoda staření dělaly z tohoto piva skutečně výjimečnou záležitost. Pro staření piva využili ty nejlepší rumy, whisky a další pálenky a to nejkvalitnější dubové dřevo. 5druhů Cuban Cask – stařeny s Legendario elixir, Carribean cask – Dos Maderas 5 + 5, Scotch Cask – Talisker 10 y. o., Sherry Cask – Pedro ,Ximenez 12 y. o., Barrique – stařeno ve francouzském dubovém sudu po červeném víně.
Čtěte také:  Minipivovar Pešek Černá
  • K navození té pravé sváteční atmosféry roku 2016 sládek navařil Vánoční ležák 13 % (alk.: 5,3 %, IBU 20). Kromě vybraného sladu a chmele do něj na varně přisypal také pečlivě složenou směs vánočního koření. Díky několika druhům karamelových sladů bylo pivo jemně nasládlé a jeho karamelová chuť se přirozeně doplnila s jemnou chutí a vůní badyánu, skořice a dalšího použitého koření.
  • Od 20.10.2016 v prodeji Dýňové pivo Pumpkin Ale 15. (EPM 15%, alk. 6,2 % hořkost 20 IBU). Na 1 000 litrů piva bylo použito 100 kg dýní.
  • Pivovar nabízel v červenci 2016 letní pivo Bikebeer 8 % (alk.: 3,1 % obj.alk.). American Wheat ale, barva světle žlutá s výrazným zákalem.
  • Od 19.4.2016 nové pivo Black storm již v prodeji. Black IPA, India Black Ale, nebo třeba Cascadian Dark Ale. Toto všechno byly názvy pro jeden pivní styl, který vznikl teprve v devadesátých letech minulého století v oblasti Kaskádového pohoří na pacifickém pobřeží USA. Toto jedinečné pivo vynikalo výrazným citrusovým aroma doplněným pryskyřičnou a květinovou vůní s trochou karamele. Chuti dominoval pražený slad a vysoká chmelová hořkost.
  • Minipivovar od 31.3.2016 měl v prodeji nový speciál – Summer Ale 10. Toto lehké letní pivo stylu American Pale Ale vynikalo svým svěžím charakterem, který mu propůjčila pečlivě vybraná kombinace tří amerických chmelů. Ty byly do piva přidávány nejen na varně, ale také během tzv. studeného chmelení v ležáckém tanku.
  • V březnu 2016 měli stálou nabídku sedmi druhů piv, a to výčepní světlé 10°, světlý ležák 12°, polotmavý vídeňský speciál 13°, tmavý speciál 14°, pšeničné pivo Weizen 13°, americké pivo IPA 17°, anglický strong Mountain ALE 14°.
  • Mladičký pivovar získal v březnu 2016 první ocenění. Na prestižním mezinárodním festivalu Zlatá pivní pečeť v Českých Budějovicích uspělo svrchně kvašené sedmnáctistupňové pivo IPA (India Pale Ale), vařené z amerického chmele.
  • Pivovar připravil v březnu 2016 Zelený velikonoční speciál (EPM: 13 %, alk.: 4,0 % obj., 35 IBU). Jeho zelená barva vznikla již během přípravy tzv. mladiny – tedy již na varně. Přidáním směsi několika bylin se změnila barva piva ze zlatavé na jarní zelenou a chuť a vůně piva získaly tóny kopřiv, trávy a máty. Toto bylinné aroma nakonec ještě podpořila speciálně vybraná směs netradičních chmelů.
  • Od 21.12.2015 šel do prodeje nový zimní světlý svrchně kvašený speciál Mountain Ale 14.
    Vůně koření, barva jantarová.
  • V březnu 2015 byla do budovy instalována varna.

Starší info:
Skalním pivařům v Kraslicích se konečně v roce 2015 splnil jejich velký sen. V okrajové části města, konkrétně v Tisové, totiž začal fungovat rodinný pivovar, jehož originální název Krušnohor prozrazuje, jaké vlastnosti lze od nového chmelového nápoje očekávat a pro koho bude určený. Pochutnají si na něm praví horalové, pivní fajnšmekři a pak každý, kdo má rád pivo s pořádným řízem. Vskutku, Krušnohor chce vsadit zejména na výrobu piv s výraznější hořkostí, což z nich udělá skvělá pivečka s osobitou a dobře zapamatovatelnou chutí. Ačkoli provoz kraslického pivovaru odstartovali až začátkem března, už v lednu si lidé mohli dopřát několik druhů Krušnohora v lahvích nebo čepované, a to v oblíbené restauraci Švejk v horské Bublavě.
„Myšlenka na založení pivovaru ve mně dřímala asi dva roky. Říkal jsem si, na Kraslicku žádný fungující pivovar není, tak proč to nezkusit? Pivovarnictví v Kraslicích má historickou tradici a já jsem rád, že na ni budeme moci navázat,“ prohlásil Vlastislav Kopecký, manažer rodinného pivovaru Krušnohor, který si pro své sídlo vybral nevyužité prostory bývalé samoobsluhy. „Koncem ledna 2015 bychom měli začít do Tisové navážet technologii s tím, že její montáž potrvá přibližně tři čtyři týdny. Pak přijde na řadu zkušební provoz, po němž plynule přejdeme k výrobě základní řady našich piv. Pivovar bude mít výstav maximálně 3 000 hl ročně, což nás zařadí mezi středně velké výrobce,“ upřesnil Kopecký.
Za zrodem pivovaru Krušnohor stály rodiny Kopeckých a Sladkých. Společně chtěly razit takovou ekonomiku provozu, která udrží pivovar v chodu i při minimálním odbytu. „Neplánujeme nějaký příliš velký rozmach. Hodláme převážně vařit, jak se lidově říká, kolem komína,“ nastínil manažer podnikatelský záměr a jedním dechem dodal, že i tak by si přál, aby se pivo dostalo do hospod i za hranice regionu.
První várky na odladění chuti nechali pivovarníci navařit v malém pivovaru v Plzni. A jak se ukázalo, premiéra tří zkušebních receptur slavila úspěch. „Uvařili jsme světlou desítku, dvanáctku a tmavý ležák. Naplnili jsme nějakých 2200 lahví a hned během čtyř dnů bylo všechno vyprodáno. Z toho jsme měli pochopitelně obrovskou radost,“ usmál se Kopecký. „Reakce lidí na naše nové pivo jsou dost pochvalné. Nejvíce zákazníky nadchla desítka. Udělali jsme ji hodně nachmelenou, aby měla dobrý říz a byla dostatečně hořká. Co se týče dvanáctky, tak tu jsme nechtěli mít ve stylu známých a velkých pivovarů, proto je trochu sladší. Stejně si ale myslím, že ji ještě trochu dochmelíme,“ doplnil manažer. Pivovar v budoucnu plánoval držet základní řadu piv – světlou desítku, dvanáctku, polotmavou třináctku a tmavý ležák. Vedle toho chtěl sládek zpestřovat sortiment několika vybranými speciály. (zdroj: www.poznejsokolovsko.cz)