Minipivovar Chomout Olomouc

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Dalimilova 18/92, 783 35 Olomouc – Chomoutov

www.pivochomout.cz

e-mail: varime@pivochomout.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 

  • V lednu 2024 v nabídce 11 ležák, 12 ležák, 13 Medový ležák, 11 UP ALE, 13 Nežna IPA, 16 Režná IPA.
  • V říjnu 2023 v nabídce Divoký ležák 11 z čerstvého chmele (alk.: 4,7 %).
  • V červenci 2023 v nabídce letní speciál – Šlapací ale 8 (alk.: 3,3 %).
  • V prosinci 2022 v prodeji Medový ležák. Plné tělo plzeňského, mnichovského a karamelového sladu, jemnou hořkost a příjemnou medovou vůni a chuť (EPM 13 % IBU 18 Alk. 5,5 %, chmely Žatecký poloraný červeňák a Sládek).
  • V září 2021 bylo oznámeno, že společnost Městské pivovary, za kterou stáli manažeři a lidé spjatí s obnovením výroby piva v Jarošovském pivovaru a Znojemském městském pivovaru, převzala minipivovar Chomout v Olomouci-Chomoutově. Výrobu a prodej piva i provoz restaurace Chomout zajišťovala nově založená společnost Olomoucký pivovar.
  • Na počátku června 2020 novinka – Šlap Ejl. EPM 8,5 %, alk. 3,3 % obj., 22 IBU. Lehké osvěžení. Odlehčené tělo, méně alkoholu a jemná ovocná chuť i vůně, kde najdeš bílé hrozny doplněné výraznou chmelovou hořkostí.
  • Od 25.9.2018 na čepu nově Chilli ležák (11,9 % alk.: 4,5 % 35 IBU).
  • Od 9.8.2018 na čepu Letní Švarc. Šlo o spodně kvašený tmavý ležák v odlehčené letní verzi. EPM 12,6 %, alk.: 5,0 %, 23 IBU.
  • V srpnu 2018 v prodeji nově Up Ale Blondie 11°. Lehoučké, svěží (alk.: 4.8 % – 30 IBU).
  • V prosinci 2017 na čepu zázvorový speciál Vánoční ale.
  • Od 11.11.2017 na čepu sváteční pivo Tmavý Bock. Byl to spodně kvašený speciál barvy tmavého mahagonu s vůni sušené švestky a tmavé čokolády. (16,5° – 6,4 % obj. alk.).
  • V říjnu 2017 na čepu Zrzka (svrchně kvašené polotmavé pivo, kombinace evropských chmelů). Parametry: 12,5° – 4,8 % obj. alk. – 39 IBU.
  • Specialitou letní sezóny 2017 byl Levandulový Saison, který byl uvařen pro Levandulový statek v Bezděkově a jejich první Levandulový festival, který se konal 5.-6.7.2017. Parametry: 12,8° – 5,8 % obj. alk. – 35 IBU.
  • V červenci 2017 narazili odlehčenou variantu ejlu pro téměř čistou mysl – Šlap ejl. Byla to lehká osmička pro sportovce. Odlehčené tělo, méně alkoholu a jemná ovocná vůně i chuť je to pravé pro parné dny. Parametry: 8,5° – 3,3 % obj. alk. – 40 IBU.
  • Koncem června 2017 pivovar představil dvacátý první díl seriálu o Single hop Ale: Harmonie. Harmonie je český chmel, který vznikl křížením Žateckého poloraného červeňáku, Premiantu a chmele Northern Brewer.
  • Pro léto 2017 pivovar vybral belgický pivní styl Witbier. Má dlouholetou tradici a spoustu variací. Ten zdejší byl plný citrusových tónů díky přidané pomerančové kůře a koriandru. V chuti šlo najít mandarinkový kompot a jemný zákal vytvářela nesladovaná pšenice. Parametry: 11,7° – 3,8 % obj. alk. – 15 IBU.
  • Bitter Sweet IPA dne 4.3.2017 na čepu. Opravdu hořká a vyváženě citrusově sladká IPA s pryskyřičnou vůní a chmelovým dozvukem. Parametry: 15,7° – 6,5 % alc. – 75 IBU
  • V únoru 2017 na čepu Valentýnský speciál. Parametry: EPM 12,9°. alk.: 4 %, IBU 28
    Svůdná chuť díky pomerančové kůře, smyslná vůně koriandru, a povzbuzující účinek Macy horské z Peru pro neutuchající vášeň.
  • Dne 14.1.2017 Stout nově na čepu. Černočerná barva a světle hnědá, krémová pěna s vůní čokolády. V chuti bohaté tóny čokolády v rovnováze s chmelovou a praženou hořkostí. 16,4° – 5,3 % obj.alk. – 40 IBU
  • Dne 9.1.2017 představili další pivní styl v nové řadě „Experiment #4“ – RedRye IPA pracovně nazývaný „Karkulka“. Piva z projektu Experiment byla v prodeji vždy jenom v láhvi a ve velmi omezeném množství, většinou cca 30 lahví.
  • V říjnu 2016 šlo ochutnat horkou novinku podzimu – Chilli IPA ze tří druhů papriček. Parametry: 16,3° – 6,5% obj. alk. – 50 IBU
  • Pivovar měl v říjnu 2016 novinku na čepu – Ariana. Ariana je úplně čerstvá novinka z Německa, vyšlechtěná ve výzkumném centru společnosti HÜLL z chmelařské oblasti Hallertau. Chmel zde získali jako jedni z prvních v republice od dodavatele pivovaru. Ariana je reprezentantkou nového německého šlechtění, které spojuje vyrovnanou hořkost evropského charakteru s ovocnými tóny, které známe spíše z chmelů USA. Ve vůni hruška a citrusy, v chuti ovoce, grep a stopy černého rybízu. Hořkost je typicky evropská, bylinná, pravá chmelová, mohutná, nikoli však ulpívavá.
  • V roce 2016 startovala nová tradice – Beersday beer. Pro tento den uvařili speciální várku narozeninového piva v limitovaném množství. Bylo dne 18.8.2016 v nabídce ve vybraných hospodách Pšeničná IPA. Narozeninový speciál zkombinoval styl belgického pšeničného piva s hořkostí a voňavou chmelovostí stylu IPA. Čekejte voňavé, hutné a hořké pivo. Bílá barva, ve vůni hořké pomeranče a grep, plné tělo, v chuti koření, citrusy a dlouhý hořký a suchý dozvuk.
  • Spodně kvašený světlý speciál – Májový Bock je pivo pro uvítání prvních jarních slunečných dní. Silný světlý ležák se sladovým tělem, které vyrovnává přiměřená porce chmele. Ten kreslí stopy citrusů, květin a pravého chmelového aroma. V závěru si chmel povídá s hřejivou stopou alkoholu. 16,5° – 6,2% obj.alk.
  • Dne 21.3.2016: Single Hop Ale: Sorachi Ace nově na čepu. Sorachi Ace byl původně vyšlechtěn v sedmdesátých letech na japonském ostrově Hokkaido pouze pro pivovary Sapporo. Je zajímavé, že jde o šlechtění za použití českého chmele Žatecký poloranný červeňák a anglického chmele Brewer’s Gold. Veřejně byl na trh uveden až v roce 1990 americkou firmou Virgil Gamage Farms. Sorachi má aroma citrusu a bilého čaje. V chuti jsou za jemnou hořkostí znát tóny citrusů, náznaky kopru a v dochuti kokosu.
  • Od 26.1.2016 nově na čepu pivo Centennial Single Hop Ale. Chmel Centennial byl vyšlechtěn v roce 1974, ale na trh byl uveden až v roce 1990 a je někdy označován jako super Cascade. Je jedním ze tří takzvaných C chmelů – spolu s Cascade a Columbus. Čekejte typické chmelové západní pobřeží USA – citrusové plody, trochu květin a příjemnou, výraznou, ale vyváženou hořkost.
  • V pivovaru nově 16.12.2015 šlo ochutnat Vánoční zázvorový Ale.
  • Minipivovar měl 19.11.2015 nově na čepu speciál – Chomout Rakau. Chmelem Rakau zde pokračovali v novozélandské jízdě. Rakau byl poprvé vyšlechtěn v roce 1983 jako součást státního novozélandského programu a znovu uveden na trh v roce 2007. Vůně a chuť provedou ovocnou zahradou v čase, kdy dozrávají meruňky a broskve. Hořkost je příjemná a skvěle doplňuje, ale nijak neválcuje, sladké ovoce.
  • Dne 29.9.2015 příběh devátý z cyklu Single Hop Ale 2015: Nelson Sauvin Single Hop Ale
    Nelson Sauvin – chmel z Nového Zélandu. Byl vyšlechtěn v roce 2000 společností New Zealand HortResearch. Nelson podle novozelandského regionu, Sauvin podle bílého Sauvignonu. Ve vůni je zemitý a ovocně-pryskyřičný. V chuti najdete bílé hrozny a angrešt. Hořkost je vyvážená a jemná.
  • Dne 18.9.2015 na čepu Režná Bára. Byl to svrchně kvašený světlý speciál typu IPA. Voňavé citrusové plody, osvěžující a plné tělo, dlouhý hořký dozvuk se suchým koncem. 16,9° EPM alk.: 7 % obj. 55 IBU
  • Dne 13.9.2015 v prodeji a na čepu zatím nejsilnější speciál – Režná IPA. Osvěžující, prudce pitelná s použitím dvou amerických chmelů. 17° – 7,1 % alk. – 55 IBU.
  • Dne 22.8. nově na čepu – MandarinaBavaria Single Hop Ale. MandarinaBavaria byl druhý zástupce nově vyšlechtěných chmelů z německého chmelařského institutu Hull. V chuti najdete více ovoce než v posledním Polarisu, kterou doplnila příjemně ovocná hořkost se stopou mandarinky.
  • Saison byl druhý speciál v srpnu na šesté pípě. Bylo to svrchně kvašené světlé pivo. Uvařili typicky letní sezónní pivo z belgického regionu Valonsko. Osvěžující pivo, které původně vařil každý farmář pro spláchnutí žňového prachu.
  • Dne 3.8.2015 nově na čepu Single Hop – Příběh sedmý: Polaris.
  • První stavební úpravy začaly v září 2013 a provoz zahájili 18.8.2014. Pivovar je umístěn ve více než sto let starém hanáckém statku, v prostorách bývalých chlévů, které prošly kompletní rekonstrukcí.

Starší info:
Pivovar se nachází v olomoucké čtvrti Chomoutov.
Dne 18.8.2004 v 17:00 otevřen Hostinec a pivovar Chomout. Na čepu měli Desítku, Ležák, Švarce a Pšeničné.
Od 5.7. 2014 oficiálně vařili pivo Chomout.
V srpnu na čepu American Amber Ale, což byl skvělý úvod do světa svrchně kvašených piv. Jantarová barva, citrusová vůně a plné tělo doplněné příjemně vyrovnanou hořkostí je ideální k pomalému vychutnávání. Chmeleno čtyřikrát s použitím amerických chmelů, včetně chmelení v ležáckém tanku.
Dne 13.9. pivo již v prodeji i v PET lahvích. PET byla zálohovaná 3 Kč.
Dne 13.10. na čepu novinka APA (americký světlý ale je svrchně kvašené pivo barvy zralého ječmene, grapefruit ve vůni, příjemná hořkost a lehké tělo. Použili originální americký kmen kvasnic, chmelí českým a americkým chmelem.
V listopadu v prodeji novinka Zimní pšenka. Šlo o svrchně kvašené polotmavé pšeničné pivo. Bylo další z řady tradičních bavorských piv. Barva světlého karamele, ve vůni banán a v chuti čokoládové tóny se stopami hřebíčku. Pro toto pivo byla typická sladko-kyselá chuť bez chmelové hořkosti. Svatomartinský Tmavý Bock byl spodně kvašený tmavý speciál původem z Mnichova. Byl to silný ležák barvy tmavého mahagonu s vůni sušené švestky a hořké čokolády. Sladové tělo bylo vyrovnáno chmelovým dozvukem a stopami alkoholu, který příjemně zahřeje.
Vánoční Ale byl slavnostně naražen dne 5.12. Byl to svrchně kvašený světlý speciál. Extra hořká chmelová chuť se směsi amerických chmelů se dokonale doplnila s chutí čerstvého zázvoru. Barvou připomínalo křupavou kůrku vánočky a ve vůni směs tropického ovoce.
Rok 2015 byl v Chomoutu ve znamení chmele. Představili řadu Single Hop Ale.
Od 9.2. na čepu Chomout Amarillo Single Hop Ale. Byl to první speciál z celoroční řady svrchně kvašených jednochmelových speciálů typu American Pale Ale. Vyznačoval se skvělou pitelností a upřednostnil chuť chmele, jež se snoubila s vůní růžového grapefruitu a rozkvetlé louky. Barva zářivě žlutá, jemně zlatavá.

Klasický ležák plzeňského tipu, ale třeba i pivo typu „Ale“ s ovocnou vůní či bavorské tmavé – podobné chutě pijáků piva dokáží naplnit malé pivovary. Jedním z nich je od roku 2014 také pivovárek, který majitelé situovali do sto let starého hanáckého statku v Chomoutově. „Důvodem, proč jsme si postavili pivovar, byla touha ochutnat jiná piva, než nabízely velké pivovary. Některá se už téměř nedají pít a my jsme chtěli zkusit něco vlastního,“ potvrdil sládek a spolumajitel v jedné osobě Jiří Omelka. Pivo si nejprve zkoušeli vařit doma, v malém, jenže získat nápoj, který bude mít pokaždé podobné vlastnosti, včetně chuti v domácích podmínkách nejde. A tak se začalo s adaptací někdejší garáže a chlévů na varnu, spilku a místnost pro ležácké tanky. I když výrobna dnes připomíná v mnoha věcech větší pivovary, stále se tady hodně věcí musí dělat ručně. Přímo nad varnou je sklad sladu, který jak říkají pivovarníci, dělá pivu tělo. Při exkurzích, které sem mohou na požádání nahlédnout, dají ochotní vařiči piva návštěvníkům ochutnat různé druhy sladu. Nutno říci, že i neškolené chuťové buňky poznají, jak se jednotlivé slady liší. Základem je slad z Prostějova a dalších českých sladoven, ale nechybí ani různé tmavší slady, které jsou speciálně vyráběné v zahraničí, nejčastěji v Německu. „Pro různé druhy piva potřebujeme různou kombinaci sladů a ne všechny se u nás vyrábí. Chceme-li tedy třeba pivo belgického typu, musíme nakoupit slad v zahraničí,“ potvrdil Jiří Omelka. Zajímavé je, že svrchně vařená piva, která se v Chomoutově také produkují, musí kvasit jinde než ležáky. Důvod je prostý, kvasnice, které zajišťují fermentační procesy v pivu, by se mohly promíchat a celá várka by byla zničena. Proto například pšeničný speciál bavorského typu v době vaření ležáků odpočíval co nejdále od spilky. Právě množstvím druhů piv, které vyrábí, je zdejší pivovar unikátní. Kromě klasických ležáků zde produkují například svrchně kvašený jednochmelový speciál typu American Pale ALE. Hutné pivo černé barvy známé z Velké Británie je typ Scout. Tmavé a silné pivo typu Bock zase znají cestovatelé z bavorských pivnic. O pšeničných pivech různých druhů již byla řeč a nelze nezmínit ani spodně kvašený tmavý speciál, který je vynikajícím zdrojem vitamínu B. Tabule umístěná přímo v pivovaru vysvětluje, že na světě existuje více než sto druhů různých piv. „Tím, že česká piva plzeňského typu jsou tak dobrá, jsme se ochudili o paletu dalších chutí, které lze ve světě vyzkoušet. Samozřejmě, že ne všechny by běžnému návštěvníkovi padly do noty, ale mnohé jsme se rozhodli uvařit právě proto, že jsou u nás nezvyklé. Když pak přijde člověk, který třeba pobýval v cizině a řekne, že to naše pivo je přesně jako pravé americké „Pale Ale“, tak to potěší,“ míní chomutovští pivovarníci. (zdroj: www.rozhlas.cz/olomouc/kraj)

Dne 4.3. na čepu Chomout Kazbek Single Hop Ale. Šlo o druhý z celoroční řady svrchně kvašených speciálů. Kazbek byl první český chmel, který má výrazný citrusový charakter.
Od 17.4. nově na čepu speciál – Simcoe. Tímto se vrátili zpátky na západní pobřeží USA, kde byl chmel Simcoe poprvé uveden na trh. Ve vůni ho charakterizuje unikátní borovicové aroma s tóny citrusu. Simcoe je nový chmel, který byl uveden na trh v roce 2000 společností Yakima Chief Range ve státě Washington. John Graves Simcoe (1752 – 1806) byl jeden z prvních anglických guvernérů v Kanadě, a to v období indiánských válek.
Dne 15.5. nový speciál – Casablanca. Další z řady „Single Hop Ale“ byl uvařen z chmele Challenger, díky kterému vynikal výraznou hořkostí.

Pivovar, který najdete na konci obce Chomoutov, je umístěn ve více než sto let starém hanáckém statku, v prostorách bývalých chlévů, které prošly kompletní rekonstrukcí. Všechny technologie jsou tak nové v nerezovém provedení. „Pivo jsme začali vařit pro sebe jako domovarníci tak, aby nám chutnalo. A protože chutnalo nejen nám, ale také lidem z okolí, tak jsme ho o něco zvětšili, a pak už jsme raději postavili opravdový pivovar. Přesto pořád vaříme doma, a tak jsme podle našeho kamaráda domácí vařiči piva s největším pivovarem v republice,“ popsal spolumajitel pivovaru Chomout Jiří Omelka na začátku zhruba hodinové exkurze pivovaru, během které jsme se seznámili s kompletním procesem výroby. Postupně navštívíte všech pět oddělených místností: sklad sladu a šrotovnu, varnu, spilku, ležácký sklep a stáčírnu, kde se dozvíte spoustu zajímavých informací nejen o výrobě místního piva, ale také o jeho historii a podobně. A co je pro výrobu piva nejdůležitější? Čtyři věci – chmel, slad, voda a kvasnice. A abychom si to zapamatovali, následovala ukázka všech surovin, spojená s jejich ochutnávkou.
„Vaříme tak, abychom zajistili dostatek piva pro pivovarský hostinec a pro další hospody v Olomouci a okolí. Běžně máme na čepu šest druhů piva. Naši stálou nabídku tvoří Desítka, Ležák, Švarc, Pšenka a minimálně jedno svrchně kvašené pivo. Další dva druhy zařazujeme podle sezóny a momentální inspirace. Zrovna nabízíme třeba Pšenku, kterou se snažíme rozšířit hlavně do zahradních restaurací,“ popsal Omelka. Pokud jste neměli doteď žízeň, po exkurzi pivovaru vás skutečně přepadne neodolatelná chuť na pivo. Máte štěstí, že hned vedle pivovaru je krásná útulná restaurace s kouzelnou zahrádkou, kde můžete ochutnat všechny zmíněné druhy piva. A to buď postupně po malých či velkých pivech nebo prostřednictvím degustačního prkénka, kde je vše pěkně pohromadě. (zdroj: www.zpravodajstvi.olomouc.cz)

Dne 23.5. na čepu pivo APA. Bylo to hořké letní pivo na žízeň a barvou zralého ječmene, hustou bílou pěnou a vůní bílé kůry grapefruitu. Komplexní hořkost byla daná použitím pěti různých chmelů a dlouhý chmelový dozvuk vybízel k dalšímu napití pro uhašení žízně.
Dne 9.6. nově na čepu Single Hop Ale Citra. Lehké tělo a osvěžující citrusy ve všech podobách.
Jako první pivo z nové šesté pípy měli v červnu unikátní konopnou pšenku St. Leopold. Nepoužili žádné extrakty, ale vaříli přímo ze sušeného technického konopí vyšlechtěného v Itálii. Žádné THC nikdy neobsahovalo. Slámově žlutá barva, bohatá vůně medově sladkých konopných palic, lehké a svěží tělo s dlouhým sladkým pryskyřičně konopným dozvukem se slabým podtónem banánu a hřebíčku.