Minipivovar Hauskrecht Brno

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Porážka 208/3, Brno

www.hauskrecht.cz

e-mail: pivovar@hauskrecht.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 

    • Dne 30.9.2023 šla do prodeje Sklizeň 2023. Brněnská 12 uvařená s čerstvým chmelem, letos i z Brna.
    • Od 14.3.2019 v prodeji PH 13 Sv.Patrick zelený speciál.
    • Od 7.11.2018 v prodeji Svatomartinská 12 Podzimní pepřový ležák. Díky vyššímu podílu neprokvašeného exktraktu plné, chlebnaté tělo a zlatavě opálovou barvu. Ve vůni se mísí příjemné chmelově kořenité aroma se svěže peprnou. Vyšší hořkost tentokrát harmonicky doplňuje pepřově pikantní doznívání.
    • Pivovar na konec roku 2017 uvedl speciál PH 21 Consagrator – Brněnský Doppelbock.
    • Svatomartinská 12 – Pepřový speciál v prodeji od 3.11.2017.

  • Pivovar měl od 25.5.2017 v prodeji Moravian IPA 14 % (alk..5,8 %).
  • Pivovar připravil zcela nové pivo, další ze sériie limitovaných edicí Peter’s Collection: Black Barrel – Reserva de Caribe. PH 16 Petr Bock po několik měsíců nechali ležet na stařeném kanadském dubu s jedinečným třtinovým rumem z Panenských ostrovů horkého Karibiku. S takovým pivem bylo radno zacházet jako s portským nebo sherry. Všichni sběratelé a milovníci limitovaných sérií si ale museli pospíšit. Bylo stočeno pouze 300 očíslovaných lahví 0,33 l, které byly k dostání jedině v pivovaru za 72 Kč. V prodeji od 27.3.2017.
  • Od 18.1.2017 v prdeji zbrusu nový speciál – PH 15 Red Apač. Opálově rudá barva a jemné květinově-ovocné aroma dosažené kombinací bylinných výtažků a odrůd amerického, německého a českého chmele (Cascade, Mandarina Bavaria a Kazbek) charakterizovaly rudý ale. Výsledná hořkost byla i tentokrát dosažena díky osvědčené tuzemské čtyřce: Sládek, ŽPČ, Rubín a Vital. Za své plné tělo s karamelově nasládlými tóny vděčil tento ale vyššímu podílu barevných sladů (karamelový, mnichovský a pražený). Alkohol 6,0 %.
  • Od 16.9.2016 k prodeji speciál Moravian Ale (typu APA).
  • Od 27.5.2016 v prodeji Moravian IPA.
  • Od 11.5.2016 se na celé léto vrátilo oblíbené pivo Špilberk Desítka, a to v sudech i PET lahvích.
  • Od 27.4.2016 znovu v prodeji Čarodějný zázvorový speciál PH 13 Magic.
  • Přišlo jaro a s ním i další speciál PH 13 Marcen (k prodeji od 16.3.2016).
  • Od 9.2.2016 – masopustní speciál s názvem PH 14 Carni Vale, který uvařili ve spolupráci s Městským divadlem Brno. Vůně výrazné chmelové aroma s kořenitě citrusovým nádechem. Stupňovitost: 14 % hm. extraktu původní mladiny Alkohol: 5,8 % obj.
  • Od 2.12.2015 nabízeli adventní speciál – PH 16 Petr Bock.
  • Black Flek černý speciál bavorského typu se vrátil zpět. Od 3.11.2015 k prodeji.
  • Křest pivního speciálu z edice Hauskrecht Brněnská 12 Sklizeň 2015 proběhla dne 8.10.2015 v Restauraci Campus River v Brně.

Starší info:
V historickém industriálním objektu někdejších městských jatek v Brně našel útočiště nový pivovar Petr Hauskrecht – Parní pivovar. Jméno nese po svém vrchním sládkovi a spolumajiteli. Ve světě pivovarnictví tento pán něco znamená. Zelené velikonoční pivo, Červený drak či Baron Trenck od Starobrna, svatojánský a pepřový speciál z Velkého Března nebo tmavá jedenáctka Měšťan – to všechno jsou jeho děti.
Ve Starobrnu vykonával funkci vrchního sládka 15 let, dokud jeho vlastník Heineken nepřikoupil podniky ze skupiny Drinks Union, a on tak byl postupně vyslán do Velkého Března a Krušovic. „Půl roku jsem vedl oba pivovary naráz, dojížděl jsem do práce od rodiny z Brna. V branži působím v nepřetržitém zátahu 30 let a mé tělo už přestalo nápor zvládat. Řekl jsem si, že po story ve velkých pivovarech a ve funkcích vrcholného manažera si udělám něco v klidu pro sebe. Hlavně, aby mě to bavilo,“ rozpovídal se o rozjíždějícím se projektu řemeslného pivovaru.
V říjnu 2014 měl pivovar již navařenou jedenáctku, dvanáctku a tmavou třináctku určenou pro vánoční trh. Pivo ale ještě muselo dozrát. V regálech a na čepech by se mělo objevit už v listopadu. Plnička zlatavý mok plnila do sudů o objemu 30 a 50 litrů, PET lahví a skleněných sedmiček. V těchto prémiových lahvích se budou prodávat pouze speciály. Na každý měsíc pivovar chystá zákazníkům vždy nějaký nový.
Velkou místnost, kde se pivo vaří, zdobí plakát s reklamním nápisem: Pivo z našeho parního pivovaru má páru. Právě voda v plynném skupenství je zde při výrobě zdrojem tepla. Stejně jako tomu bývalo ve druhé polovině 19. století.
Na jiné stěně zase visí znak pivovaru se jménem a vymalovanou podobiznou sládka.„Je to návrat k minulosti, kdy se pivovary podle sládka pojmenovávaly docela běžně a dnes k tomu někteří menší výrobci opět přistupují. Proč dobré jméno neprodat? Na druhou stranu jde o závazek. Když někde máte vystavené své jméno, musíte se sakra snažit,“ vysvětlil pětapadesátiletý Petr Hauskrecht.
Na jeho kariéru v pivovarnictví přitom málem ani nedošlo. V 15 letech totiž hrával hokejovou dorosteneckou ligu, nastupoval v juniorských reprezentacích a tajně se za nějaký ten rok viděl v Kanadě. Jenže na vojně v Jihlavě jej postihly úrazy achilovky, menisků a kolenních vazů a nakonec byl rád, že chodí. Proto s vystudovanou potravinářskou školou nastoupil do pražského minipivovaru U Fleků a v oboru zůstal dodnes.
Ve sládkovském řemesle se podle něj člověk učí celý život. Že je hotovým sládkem, to o sobě rozhodně netvrdil. „Tady nemám tak široké technologické zázemí jako ve velkých pivovarech, takže při výrobě používám všech pět smyslů, především vycvičené chuťové pohárky,“ řekl cestou k úpravně vody napojené na městský vodovod. Brněnská voda obsahuje hodně dusičnanů, které potřeba snížit na minimum, tedy přibližně na 5 miligramů v jednom litru. Po změkčení kapalina vykazuje parametry kojenecké vody.
Nahlédneme také do skladu na slad. Používá se tady plzeňský i karamelový a barevný z Bavorska. Chmel je výhradně žatecký. Kapacita jedné várky se pohybuje od 17 do 20 hektolitrů, pivo kvasí dle stupňovitosti od 6 do 12 dnů a dokvašování trvá od 3 do 8 týdnů. Čím silnější pivo, tím déle. Úspěšnost celého procesu tu kromě zaměstnanců hlídají dvě počítačové stanice.
Cílová zákaznická skupina se teprve vykrystalizuje, Hauskrechtův tým chce každopádně oslovit co nejširší okruh pijáků piva. Jedenáctka a dvanáctka by měla vyhovovat klasickým ortodoxním pivařům, speciály zase cílí na opravdové pivní znalce. „Speciály chceme dostat do lepších restaurací. Vyrobili jsme k nim zvláštní poháry. K různým jídlům pak chceme v této vyšší gastronomii doporučovat naše rozdílná piva. Třeba ke steakům se výborně hodí kořeněný silnější speciál,“ informoval obchodní ředitel pivovaru Pavel Havlík.
Příznivce pivních speciálů čeká hromada překvapení. Bavíme se o nich na závěr prohlídky pivovaru v šalandě. Tahle místnost v pivovarech sloužila k dočasnému i trvalejšímu ubytování pivovarské chasy, nebo jako jídelna. Tady splní funkci prostoru pro prezentaci a ochutnávku exkurzím, na než se už teď zkušený sládek těší. Od hlavního brněnského nádraží je to coby šalinkartou dohodil. (zdroj: www.nepijubrecky.cz)

Dne 12.11. 2014 proběhlo slavnostní otevření Parního pivovaru Hauskrecht Brno.

reportáž z otevření minipivovaru »»»

V listopadu 2014 byla připravena novinka – Black Flek. Černé pivo bylo plné vůní po speciálních sladech, zejména po bavorském a praženém. Chuťově šlo zařadit mezi „suché“ bez použití jakýchkoliv sladících látek. Stáčení do sudů proběhlo dne 25.11.2014.
Vlastní hospody zatím minipivovar na počátku roku 2015 neměl. „Restaurace zatím naše pivo zkouší, letos bychom chtěli vyrobit 2500 hektolitrů,“ uvedl Pavel Havlík z Brněnské pivovarnické společnosti, která pivovar založila.
Další ze série Peter´s Collection – PH 13 Marcen – v březnu dozrával v ležáckých tancích. Jeho stáčení zahájili od 16.3.
První sud nového speciálu Märzen 13° byl slavnostně naražen v restauraci Varna na Solniční ulici dne 18.3..
V dubnu minipivovar představil nový čarodějnický speciál PH 13 Magic.
Brněnské hostince a pivovary od pravěku po současnost, byl název ryze pivní výstavy, mapující vývoj tohoto oboru v moravské metropoli. A protože se výstava konala na Špilberku a pivovar byl jejím partnerem, uvařili speciálně pro tuto příležitost Výstavní brněnskou desítku. Slady z osvědčených humnových sladoven povařili klasickou dekokční technologií na dva rmuty. Stejně jako jedenáctka a dvanáctka se i desítka od ostatních odlišovala způsobem chmelení. V tomto případě čtvrtým a pátým chmelením speciálně upravenými hlávkami žateckého poloraného červeňáku.
V jedné velké hale se nachází veškerá technologie (od dodavatele Nerez Blučina): dvounádobová varna – 2 000 l + vířivka, jakož i 11 multifunkčních CKT (některé slouží jako spilka, zbytek jako ležácké tanky). V hale jsou rovněž přetlačné tanky pro sedimentaci kvasnic i pro stáčení piva do sudů. Chlazení je jednostupňové, otopem je brněnská městská pára – proto tedy Parní pivovar. Pravidelně jsou k mání 3 druhy piva – Brněnská 11°, Brněnská 12° a jeden ze speciálů.