Pivní poznámky z jihu Čech – Český Krumlov, Svachova Lhotka, Žumberk

V českokrumlovské historické čtvrti Latrán, na břehu vodáky přeplněné řeky Vltavy, stojí areál pivovaru Eggenberg. Jeho varny definitivně vychladly na jaře roku 2014. Tehdejší vlastníci Eggenbergu se pod tíhou konkursu rozhodli ukončit výrobu na jihu Čech, značku začali vařit sládci pivovaru ve východočeských Pardubicích.

Developerská skupina Fortuno Group s českým kapitálem koupila areál v roce 2015. Společnost Centrum Český Krumlov převzala veškeré nemovitosti Eggenbergu a firma Brewery Český Krumlov na nové menší technologii v červnu 2016 obnovila výrobu piva. Nové českokrumlovské pivo se nyní rodí v objektu, kde historicky funguje pivovarská restaurace.

Starou technologii tu nevyužívají, stavěli v podstatě zcela nový pivovar. Jako první začali vařit jedenáctistupňový světlý ležák. Světlý ležák nedělají podle původní receptury. Sládek nebyl úplně spokojený s tím, co se tady vařilo. Takže si stanovil vlastní recepturu.

Čtěte také:  Vimperk - město s pivovarnickou historií a současností

Za světlý nefiltrovaný ležák v Pivovarské restauraci zaplatíte 35 Kč. V nabídce byl i světlý a tmavý ležák Eggenberg z pardubického pivovaru. Pěkná restaurace, stylově pivovarský vybavena. Různá zařízení z provozu, korbele, lahve českokrumlovského piva, staré reklamní cedule, staré etikety.

Na rekonstrukci původní objekt pivovaru teprve čeká. Ten je nyní v dost špatném stavu. Podali žádost o dotaci na obnovu památek. Bez dotací by to bylo nereálné, jedná se o památku zapsanou v UNESCO, takže jakákoliv úprava je složitá a nákladná.

Zaujalo mě, že v obchůdcích se suvenýry ve městě se pivo Eggenberg běžně objevovalo v lahvové podobě. Často v dárkovém balení bylo nabízeno jako regionální produkt, jako českokrumlovské pivo. Věřím, že mezi všudypřítomnými asijskými turisty si tento suvenýr odbytiště našel.

Vedle vchodu do restaurace otevřený malý obchůdek s lahvovým pivem, před ním stály dřevěné lavice, kde několik štamgastů pardubického Eggenberga konzumovalo.

Více fotografií pivovaru Český Krumlov: zde

Pivovar Glokner se nachází v bývalém statku Svachova Lhotka asi 1,5 km od obce Chabičovice, ležící na trase Český Krumlov – Kaplice. Z hlavní silnice musíte odbočit na úzkou asfaltku, která vás poli a posléze „greenem“ dovede k areálu.

Statek je adaptován jako zázemí krumlovského golfového klubu. Měli jsme toho dne trochu smůlu, probíhal tu totiž jakýsi turnaj. Minulý čas je vhodně použit, neboť v době našeho příjezdu se většina zúčastněných nacházela na nádvoří rekonstruovaného statku a občerstvovala se. Prakticky všude byly zaparkované golfové vozíky s holemi.
Možnosti zaznamenání návštěvy místa fotoaparátem tak byly značně omezeny. Naštěstí usměvavá paní na recepci mě po nákupu několika PET lahví piva Glok ochotně zavedla do zadní části budov, do přízemní místnosti s varní soupravou a pak i do patra, kde netypicky sídlí zbytek technologie.

Dvounádobová nerezová varna a projekt pivovaru je dílem firmy Pivo Praha. Pivovar je konstruován na roční výstav 1 000 hl. Základní sortiment je 12° světlý, 12° polotmavý a 12° tmavý Glok.

Svachova Lhotka s výhledem na horu Kleť je velice krásné místo, nicméně klasický pivař by se tu asi příliš necítil.

Více fotografií pivovaru Glokner: zde

Čtěte také:  Setkání s minipivovary - Jarošov,Topolná, Napajedla

Minipivovar Žumberk najdete ve stejnojmenné obci nedaleko Nových Hradů. Žumberk je v Čechách ojedinělým příkladem dochované opevněné vsi s tvrzí a kostelem. Důmyslné opevnění, se šesti válcovými baštami, chránilo celou ves a poplužní dvůr. Součástí byl i přilehlý rybník. Po prohlídce historického objektu zbylo pár chvil i na další zajímavost obce.

Pivovárek je umístěný v prostorách starého statku (č.p. 15) pár kroků od Žumberské tvrze.

Minipivovar vybudoval Daniel Malý na chalupě svého táty. Varna a celá technologie byla udělaná podomácku. Základní sortiment je ve složení: 11° světlá a 13° polotmavá.

Pivo se zde oficiálně vaří od září 2011 a lze ho ochutnat a PET lahve nakoupit pravidelně v restauraci penzionu Marie v sousedství statku.

Tři pivovárky, každý v malebném koutu jižních Čech, každý jinak vzniklý, každý trochu jiný …