Vesnický minipivovar Ohrada Vísky

 

  články o pivovaru

   fotogalerie

   etikety

adresa: Vísky 100, 679 33 Vísky u Letovic

www.pivovarohrada.cz

e-mail: info@pivovarohrada.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
    • Na Velikonoce 2023 připravili oblíbený speciál – Zelené pivo (EPM 11 %, alk.: 4,5 %, použita mořská řasa).
    • V únoru 2023 na čepu Bejček 11° světlý ležák a Meďák 15°.
    • Na konci května 2022 na čepu Bejček 11° světlý ležák, Pacholek 12° polotmavý ležák a Meďák 15°.
    • Na Velikonoce 2022 uvařili speciální Zelené pivo (světlý ležák s mořskou řasou, EPM 11 %, alk.: 4,5 %).
    • V lednu 2022 v prodeji Pacholek 12 polotmavý ležák, Meďák 15 světlý speciál, Extra chmelená 12.
    • Od 9.11.2018 na čepu Svatomartinská 11. Polotmavý speciál s hořkou a lehce karamelovou příchutí středním řízem a jemným nádechem bylin.
    • U příležitosti Vísecké pouti připravili malé překvapení. Světlou 12° nechali déle než tři měsíce zrát v několika sudech ve společnosti dubových špalíků napuštěných několika druhy oblíbených alkoholů. Můžete tak ochutnat pivo zrající společně s rumy Legendario, Bucanero a také Metaxou. V prodeji v lahvích v září 2018.
    • Od 1.7.2018 nové pivo – Mišák 12°, světlý ležák za studena chmelený odrůdou Kazbek.
    • Krasák – jednalo se o 11° pivo typu Ale vařené se zvláštním důrazem na region a okolí Moravského krasu. Voda, ze které bylo toto pivo uvařeno byla dovezena přímo ze studny pramenící uprostřed Punkevních jeskyní, kde byla stočena ve spolupráci se Správou jeskyní ČR. Pivo bylo vařeno čistě z místního moravského sladu speciálně připraveného sladovnou Záhlinice. Pro podtržení regionálního původu byl kromě tradičních žateckých chmelů přidán i moravský chmel z tršické oblasti. Kombinací těchto místních surovin vznikl lehký letní Ale s výraznou chutí. Dostupné od poloviny června 2017 v omezeném množství.
    • Pouze dne 24.3.2016 byl na čepu zelený speciál 11.
    • Na čepu v prosinci 2015 již tradiční 15° Vánoční Meďák.
    • Před svátkem Sv. Michala opět 26.9.2015 připravili naši speciální Svatomichalskou 12°.
    • Dne 11.9.2015 na čepu Tesák 12° (spodně kvašený světlý ležák) a Pacholek 12° (polotmavý ležák rubínové barvy, uvařen ze 3 druhů sladu).
    • Dne 19.8.2015 nově na čepu – pivo „XIX.století“, uvařeno z dobových surovin a podle receptur piv z 19. století.


Starší info:
Malý vesnický pivovar na počátku roku 2013 dnech vyrůstal ve Vískách. Tamní Agrocentrum Ohrada chtělo totiž svým návštěvníkům nabídnout kromě hovězího masa z vlastního chovu také pivo vlastní výroby. „Právě provádíme stavební část. Teď v lednu a v únoru budeme montovat technologie a v březnu už bychom mohli začít vařit pivo. První várka bude ale jenom zkušební,“ uvedl jeden z budoucích sládků Patrik Rokytka. Vyrábět se chystali v Agrocentru Ohrada všechny druhy piva kromě toho nealkoholického. „Vařit budeme piva světlá, tmavá i polotmavá, nejvíce se ale zaměříme na světlý jedenáctistupňový ležák. Připravovat chceme i speciály například k různým výročím a svátkům,“ vyjmenoval Rokytka. „Chceme používat kvalitní české klasické suroviny bez použití různých náhražek, stabilizátorů a podobně,“ řekl budoucí sládek. Společně s pivovarem vznikly ve víseckém agrocentru i pivní lázně. „Naši návštěvníci budou mít možnost absolvovat různé procedury, pří kterých budeme používat pivo a pivovarské kvasnice,“ dodal Rokytka. (zdroj: blanensky.denik.cz)
Agrocentrum Ohrada se nachází v malebné moravské vesnici Vísky. Bylo vybudováno a otevřeno v roce 2004. Od roku 2006 je v provozu relaxační část se saunou, párou a whirpoolem a rehabilitační část s masážemi, perličkovými koupelemi ,fitness .možná je i projížďka na koních.
Dne 9.4.2013 byla v pivovárku Ohrada Vísky uvařena první várka světlého 11 % piva, které dostalo název Bejček.
Bejček a Vísecká pšenka. Dva zbrusu nové druhy piva poprvé lidé ochutnali 10.5.2013 při příležitosti otevření nového pivovaru ve Vískách. Ten patří pod tamní agrocentrum Ohrada. Slavnostní otevření se protáhlo na dva dny.
Ve víseckém agrocentru se dosud zaměřovali na chov hovězího skotu. „Rozhodli jsme se, že vlastní pivo bude dalším krokem k nalákání lidi na naše kvalitní produkty. I pivo budeme vařit podle starých receptur a výhradně z ověřených českých surovin,“ slíbil hlavní vísecký sládek Patrik Rokytka.
Zatím budou vyrábět pouze dva druhy piva. Jedenáctistupňového světlého Bejčka a třináctistupňovou polotmavou Víseckou pšenku. „Plánujeme i nějaké ovocné speciály. Naše pivo zatím nabídneme jen v několika restauracích na Blanensku, ale chceme expandovat i do Brna a Prahy,“ poodhalil plány Rokytka. Slavnostní otevření pivovaru bude po oba dny doprovázet bohatý program. „Poté, co v pátek ve tři hodiny odpoledne pivovar vysvětíme, budou následovat například koncerty, ohňostroj nebo soutěže s pivní tematikou,“ vyjmenoval Rokytka.
V květnu Vísecká pšenka zvítězila v soutěži Regionální potravina Jihomoravského kraje.
U příležitosti prvního grilování 5.7. bylo představeno nové pivo z produkce – Pacholek (polotmavá 12°).
Koncem září na čepu speciální pouťové pivo – Svatomichalská 12° (spodně kvašený speciál kávové barvy s přídavkem ibišku a černého bezu, pivo leželo 40 dní).
Na začátek prosince nachystal pivovar Vánoční speciál – 15° Medové pivo.
Od 13.12.2013 točili Meďáka 15° (medový vánoční speciál).
Dne 1.2.2014 měli v nabídce piva Bejček 11° a Pacholek 12° polotmavou.
Od 14.2. na čepu nové pivo – Vísecký ale 15°.
Dne 26.4. novinka – Vísecký Radler.
V květnu na čepu 11° Bejček, 12° Pacholek, 12° Pšenica, 13° Vísecký Ale a 15° Meďák.
V létě 2014 zde uvedli do provozu nové pivní lázně.

Vesnický pivovar ve Vískách získal se svým pivem Pacholek ocenění v celorepublikovém měřítku. V rámci soutěže Pivo České republiky 2014 obdržel třetí místo v kategorii polotmavých piv z minipivovarů. „Pacholek je polotmavá dvanáctka, která chutná mužům i ženám. Jedná se o spodně kvašený polotmavý ležák rubínové barvy. Je vyroben ze tří druhů sladu. Mezi jeho přednosti patří bohatá pěna, příjemný říz a vyvážená hořkost. Pivo je celkově hutnější a má úplně jinou chuť než tzv. europiva, která vyrábí velké pivovary,“ přiblížila Dita Baláčová z Agrocentra Ohrada. Protože se jednalo o ležák, trvala jeho cesta k zákazníkům delší dobu. „Než dostanou lidé Pacholka na stůl, trvá několik týdnů. Samotný var je otázkou zhruba deseti hodin. Potom zamíří do ležáckých tanků, kde dozrává. V tancích leží minimálně měsíc a půl, abychom dosáhli optimální chuti,“ upřesnil postup vaření sládek pivovaru Martin Kamba. Za rok uvařili ve Vískách zhruba pětapadesát až pětašedesát várek piva o tisíci hektolitrech. Kromě spotřeby v agrocentru ho stáčeli také do sudů a plastových lahví. Mezi standardně čepovaná piva patřila jedenáctka Bejček a dvanáctky Pacholek a Pšenka. (zdroj: www.zrcadlo.net)

Pivovar od 27.6. přichystali nové pivo k 10. výročí otevření Agrocentra Ohrada – Jubilejní Zlaté (světlý ležák, desetistupňový, vařený ze speciálních sladů).
Speciální pouťové pivo Svatomichalská 12°, na čepu opět již od 26.9.2014. Spodně kvašený speciál kávové barvy, hořká, lehce karamelová chuť. Svatý Michael je patronem Víseckého kostela.
Na akci Vítání svatého Martina (14.—15.11.) uvařili Medové pivo.
Na konec roku 2014 opět uvařen medový speciál – Vánoční 15° Meďák. Na čepu od 5.12.
Pivo Pacholek 12° polotmavé se stalo vítězem Zlaté pivní pečeti v kategorii Polotmavé pivo z minipivovaru na slavnostech piva v Táboře v únoru 2015.
13° Vísecká pšenka opět na čepu v březnu 2015.
Létající pivovar Falkon v létě 2015 uvařil ve Vesnickém pivovaru Ohrada pivo Imperial IPA „Falk:Off“ se 115 jednotkami hořkosti a 9,6 % alkoholu.
Dne 2.7.2015 byla uvařeno a k dispozici piva Bejček 11° světlý ležák, Pšenica 12° a Pacholek 12° polotmavý.