Minipivovar Antoš Slaný

 

   fotogalerie

   etikety

   tácky

adresa: Pražská 1847, 27401 Slaný (restaurace Vinařického 14)

www.pivovarantos.cz

e-mail: info@pivovarantos.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 

    • V listopadu 2023 novinka – Whisky Lager. Spodně kvašený speciál s použitím ječného sladu Tourbé uzeného skotským rašeliníkem. Ten dodal výraznou kouřovou a kořenitou chuť i aroma a dle výrobce doslova „chuť lesního požáru“ v dobrém slova smyslu. EPM: 13 % Alk.: 5,4 %.
    • V červnu 2023 v nabídce Kiwetka 9. Chuť zralého, sladkého a přece trochu nakyslého kiwi a jemnou kyselost bio limetek podtrhla přidaná himalájská sůl, jejíž použití je typické pro pivní styl Gose. Limetky dodaly pivu také nádhernou vůni. Alk.: 3,6 %.
    • V březnu 2023 v nabídce Velikonoční poklad 14. Pivo chmelené pěti chmely s názvy drahých kamenů, abyste na Velký pátek nemuseli pro velikonoční poklad do skal.Spodně kvašený světlý speciál chmelený chmely Saphir, Smaragd, Opal, Diamant a Rubín. Dry hoppován Saphirem.
    • V lednu 2023 v prodeji Art of Nectaron. Nectaron. V Evropě velmi těžko sehnatelný chmel z Nového Zélandu. Vzácnost, raritka, chmelový poklad dělající čest svému názvu. Pivu dává tóny ananasu, marakuji, grapefruitu, broskví. Složení: voda, ječné slady, pšeničný slad, ovesné a pšeničné vločky, chmely Nectaron, Magnum a Citra. EPM 17 % alk.: 8,0 %.
    • V prosinci 2022 v prodeji vánoční speciál Stromeček (double IPA, EPM 19 %, alk.: 8,6 %. hořkost 57 IBU).
      Double IPA s přidaným smrkovým jehličím, chmely Simcoe, Chinook a Azacca.
    • V srpnu 2022 v prodeji Prime Crystal IPA 14. Dominantním chmelem v téhle IPA byl Crystal, aromatická americká odrůda dávající pivu vyváženou hořkost a příjemnou vůni a chuť citrusových plodů.
    • V únoru 2022 v prodeji valentýnská Dragon Love NEIPA 13 s červeným dračím ovocem (barva sytě růžová, EPM 13,1 % alk.: 5,4 %).
    • V lednu 2022 v prodeji Prime Crystal 14 IPA. V sypání má 3 druhy ječného sladu, chmelena americkými chmely, kterým dominuje Crystal dodávající pivu příjemnou chuť a vůni citrusových plodů. EPM 14 % Alk 6,7 %.
    • Na konci roku 2021 uvařili Helmut im Paradies (borůvkový weizendoppelbock; EPM 18 % alk.: 8,5 %) a Thor’s Hammer (Kveik IPA z červeného sladu pro fandy norských kvasnic; EPM 15 % alk.: 7,0 %).
    • Od 8.11.2021 v prodeji Red Comet 15 IPA. Barvu má měděnou, pěnu okrovou a chuť světovou. V chuti rozeznáte vyšší chmelovou hořkost a výrazné aroma tropického ovoce, citrusů, pryskyřic i karamelu. Trojce amerických chmelů (Comet, Nugget a Amarillo) dominuje Comet, který dal tomuhle pivu jméno. Alk.: 7,3 %.
    • V listopadu 2021 v prodeji Pumpkin On Fire 16. Krom dýně do chmelovaru přidali notnou dávku koření. Skořice, muškát, hřebíček, nové koření, zázvor. A také kvalitní chilli papričky. V sypání dominuje červený slad ze sladovny v Heidelbergu, pro vyvážení chutí chmelili britskou odrůdou Fuggle. EPM: 16,5 % Alk.: 7,6 %.
    • V červenci 2021 v prodeji speciál New Talus NEIPA 14. Použili nový chmel Talus. Poznat byl růžový grapefruit, citrusová kůra, okvětní lístky růží, borová pryskyřice, tropická ovoce a šalvěj.
    • V roce 2021 proběhla změna majitele a změna loga – ústředním se stalo slovo „Slanee“. Byl postaven nový pivovar v průmyslové zóně na kraji města (Pražská 1847).
    • Na konci září 2020 v prodeji 12° Svatováclavský ležák s plnou chutí, příjemnou hořkostí, chmelený hlávkovým zeleným ŽPČ z letošní sklizně.
    • V srpnu 2020 novinka – Antošův Slamák 11°. Světlé, svrchně kvašené pivo vařené podle německého historického stylu „kölsch“ se vyznačuje slámově žlutou barvou, lehčím tělem, jemně ovocnou vůní a mírně sladovou a obilnou chutí.
    • Od 15.7.2020 v prodeji novinka – Mango Kveik APA 12°. American Pale Ale kvašený speciálním kmenem Kveik z Vossu v Norsku, kde kulturu pečlivě udržoval Sigmund Gjernes od 80. let minulého století. Tyto kvasinky se vyznačují produkcí ovocných tónů pomeranče a citrusů, a výborně se doplnily s aroma chmelů Citra, Galaxy a Nelson Sauvin. Dokonalou iluzi tropického koktejlu pak dodává tomuto osvěžujícímu, jasně žlutému a zakalenému pivu přídavek čerstvého manga.
    • Od 19.6.2020 novinka Eleexeer Saison 11°. Svrchně kvašené pivo v belgickém stylu saison, červené až polotmavé barvy, s lehčím tělem, vyšším řízem a výrazně kořeněným a ovocným aroma. Ze dvou francouzských chmelů vyniká v chuti nová odrůda Elixir, použitá i za studena.
    • Na konci ledna 2020 novinka chmelená americkou odrůdou Sorachi Ace, původně vyšlechtěnou v Japonsku s aroma citrusů, kokosu a kopru – to je tmavě oranžové svrchně kvašené Yogi Om 16°.
    • Z Jahodárny Vraňany pocházelo 60 kg čerstvých dýní jako základ do zdejší podzimní halloweenský svrchně kvašený speciál Pumpkin Ale 13° se směsí koření, připomínající chuť dýňového koláče. Pivo jantarové barvy s plným sladovým tělem a střední až nižší hořkostí.
    • Koncem února 2019 v prodeji Klondike APA 13° (alk.: 5.6 %). Světlé svrchně kvašené pivo, chmelené moderní americkou odrůdou El Dorado. Osvěžující, snadno pitelné, s příjemnou střední hořkostí a ovocnými tóny melounů, ananasu a citrusů.
    • V únoru 2019 v prodeji Honey Pink Ale 14° (alk.: 6 %). Valentýnský speciál, růžový ale (obarvený červenou řepou) s lesním medem přidaným do hlavního kvašení. Svrchně kvašené pivo s velmi příjemnou ovocno-kořeněnou chutí. Chmely: Premiant, Chinook, Citra.
    • V únoru 2019 v prodeji Red Comet IPA 15° (alk.: 6.5 %). Je to americká IPA tmavě měděné barvy s okrovou pěnou. Vyznačuje se vyšší chmelovou hořkostí a výrazným aroma tropického ovoce, citrusů a pryskyřic, v chuti jsou patrné i tóny karamelu. Z trojice použitých amerických chmelů (Amarillo, Nugget, Comet) dominuje odrůda Comet, která dala i jméno tomuto pivu. Slady: Simpsons Finest Pale Ale Maris Otter, melanoidní, carapils.
    • Od 6.11.2018 v prodeji speciál Stará Anglie EPA uvařen v kooperaci s Budvarem. Slady: English Pale, Honey Biscuit. Chmely: Target, Fuggles, Bramling Cross. Alk.: 5%. EPM: 12°. Hořkost/IBU: 34.

  • Od 22.10.2018 na čepu nově Witbier s ibiškovým květem. Osvěžující, lehce nakyslé, kořeněné a ovocné pivo, s minimální hořkostí a výraznou oranžovočervenou barvou.
  • Zdejší Svatováclavský ležák si můžete vychutnat jenom v jednom období, a to v září, měsíc po sklizni chmele. Přidali do něj čerstvě načesaný Žatecký poloraný červeňák, který dodává tradičnímu českému světlému ležáku unikátní aroma.
  • Minipivovar v srpnu 2018 nabídl osvěžení do parných letních dnů – Samit. Zdejší nová New England Session IPA byla jen jedenáctka, dominovala australská odrůda Galaxy s tóny citrusů a broskví, doplněná americkými klasikami Citrou a Mosaikem. EPM 11 %, alk.: 4,3 %.
  • V červenci 2018 v prodeji Chocholáč (pineapple gose 11°; 4,3 alk.).
  • V červenci 2018 v prodeji New England IPA, sladová a intenzivně ovocná, až po okraj napěchovaná americkými chmely Amarillo, Citra, Columbus a Mosaic.
  • Podzimní novinka roku 2017, dvanáctistupňový APA jménem Trotl. Svěží, ovocný po chmelech Citra, Cascade a Nelson Sauvin.
  • V červnu 2017 se na český a německý trh dostala exotická pivní novinka – pivo Xingu Black, které bylo uvařeno v Antošově pivovaře se svolením a recepturou Pivovaru Xingu z Brazílie. Jednalo se o lehký tmavý ležák. Ležák je pojmenován po amazonské řece. Alkohol 4,6 % EPM 12 % Plněno do nevratných lahví 355 ml.
Čtěte také:  Minipivovar Prokopák Praha
  • V lednu 2017 – IPA Crystal – pivo světlé, speciální, svrchně kvašené, nefiltrované. Dominantním chmelem při chmelení byl chmel Crystal, který dodal pivu příjemnou vůni a chuť citrusových plodů. Složení: voda, plzeňský, bavorský a karamelový slad, chmel: Crystal, Magnum, Cascade, Amarillo, kvasnice svrchního kvašení. EPM: 14% Hořkost IBU: 62 Obsah alkoholu: 6,7% obj. Barva EBC: 20
  • V prosinci 2016 – Vánoční Bock 16 % – polotmavé, spodně kvašené pivo, s plnou chutí a příjemnou hořkostí.
  • Novinka dubna 2016 se jmenovala Nezmar. Byl to pořádný silák s 20 % EPM, jantarově zbarvená „double IPA“ s přídavkem kaštanové moučky přidané do rmutu.
  • Dne 24.10.2015 na čepu Antošův ležák 11,8 %, Polotmavá 13°, Černé Poupě 12 %, Tlustý netopýr (žitná IPA) 17 %, Bohemia Pale Ale 12 %.

Starší info:
Plánované otevření na přelomu let 2010-2011. Přírodní kvasnicová piva vlastní výroby. Domácí česká kuchyně. Pronájem salonku o 30 místech. Pořádání podnikových akcí. Pivovar stojí v tzv. Modletickém domě necelých 100 metrů od náměstí TGM.
Jméno pivovaru Antoš bylo vybráno podle majitele domu z období před Bílou horou, který měl právo várečné. Varnu 5 hl dodala Destila. Kvasné nádoby 5 x 10 hl, uzavřené kvašení. Roční kapacita je 1 000 hl. Slady dodává firma Kolman – Záběhlice. V sklepní části pivovaru se připravuje koštovna, kde bude k ochutnání pivo přímo z tanků. Nabídka při otevření: Světlá 12°, Světlá 15°, Tmavá 15°.
Dne 11.2.2011 byly na čepu 12° světlý Antošův ležák, 12° tmavé Černé Poupě, 13° polotmavé Polotmavá, 14° světlý Jantarový Ale a 15° světlý Zlatý kozák, ceny 28-30 Kč/ 0,5 l. Tácky na požádání zdarma. Točí do nelogovaného skla, speciály do skla se stopkou, logované sklo budou mít v prodeji prý později. Otevřeno po-čt 10:30-23:00, pá-so 10:30-24:00, ne 11:00-22:00.
Minipivovar v březnu 2011 nabízel piva: Antoš14° Amber Ale, Tmavé Poupě 12°, Antoš 13° polotmavé, Zlatý kozák 15°, Antošův ležák 12°.
V dubnu 2001 mj. pivovar nabízel novinková piva Spring Ale 13° a Slánská pšenka 13°.
Pivovar měl v srpnu 2011 konečně jméno pro svoji novou desítku. Její název vymýšleli hosté a šestičlenná porota nakonec rozhodla. Nová světlá desítka od Antoše dostala po náročném výběru z téměř pětistovky tipů jméno Slánský Rarach. Odměna pro vítěze byla více než lákavá. Za originální pojmenování bral totiž výherce vše, a to v podobě sta piv Slánského Raracha. Dva týdny se pivaři předháněli v tom, kdo vloží do osudí ten nejoriginálnější tip. To, že jsou Slaňáci patrioti, bylo patrné na každém druhém hlasovacím lístku. Do užší nominace se proto dostaly nejčastěji názvy jako Gothard, Slánský pramen, Slánské Slunce, Slaňačka, Slánská desítka. Kromě těchto pojmenování dále tipaře zřejmě často přiváděly k inspiraci fascinující slánské legendy hovořící o výskytu podivné bytosti na území města v někdejším františkánském, dnes karmelitánském klášteře, a to na přelomu 16. – 17. století. Tam dlouhá léta řádil a mnichy i počestné občany města zlobíval tajemný rarach. V návrzích se proto nezřídka objevily názvy jako Šotek, Rarášek, Roháč, Slánský Rarach, Čert, Ďábelská desítka a další. (zdroj: kladensky.denik.cz)
V listopadu 2011 mj. minipivovar nabízel speciál Tlustý netopýr 17%, jednalo se o pivo typu IPA s přídavkem žitného sladu.
Minipivovar v roce 2011 uvařil na zakázku polotmavou dvanáctku s názvem Nomád – Easy Rider (styl APA).
Na konec roku 2011 pivovar připravil pivo Vánoční medová 14°.
V soutěži Zlatý pohár Pivex – pivo 2012 mezi tmavými pivy z minipivovarů zaujalo porotu nejvíce pivo ze Slaného Černé poupě. Minipivovary se v soutěži účastnily poprvé v historii.
Na velikonoce roku 2012 minipivovar připravil speciál Märzen bier (Březňák) s názvem Svatý Gothard 13° (barvy zlaté).
V polovině června 2012 minipivovar nabízel opět letní pivo Slánský Rarach 10°.
Dne 23.7.2012 v restauraci nabízeli sortiment piv: Antošův ležák 11,8°, Slánský Rarach 10,2°, Polotmavá 13°, Bohemia Pale Ale 12°, Černé Poupě 12°, Slánská Pšenka 13°.
Na čepu od 28. září 2012 Svatováclavský ležák 12° (chmeleného čerstvým zeleným chmelem).
Dne 2.10.2012 na čepu: Antošův ležák 11,8°, Slánský Rarach 10,2°, Polotmavá 13°, Bohemia Pale Ale 12°, Černé Poupě 12°, Slánská Pšenka 13.
Dne 16.10.2012 na čepu Antošův ležák, Polotmavá 13°, Černé Poupě 12°, Slánská Pšenka 13° a Tlustý netopýr 17° (žitná IPA).
Ode dne 9.11.2012 na čepu Martinský prémiový ležák 13° (spodně kvašený ležák plzeňského typu s plným tělem, výraznější hořkostí a příjemnou chmelovou vůní, jenž si získává zejména díky žateckému červenku).
Slánský pivovar zažil 15.11.2012 před polednem historický okamžik. Zdejšímu pivu požehnal místní farář Římskokatolické farnosti, Pavel Táborský. Výjimečná událost se neobešla bez zájmu médií. Ve středu se začalo vařit pivo – Vánoční medový speciál. Sváteční zlatavý mok farář uvedl do života pokropením svěcenou vodou. „Dnes chci požehnat této varně, protože vařit pivo je dílo vpravdě bohumilé… Pivo je skutečně nebeský dar – jak se zpívá na začátku druhého dějství Smetanovy Prodané nevěsty… A kéž Bůh požehná tomuto dílu i všem přítomným,“ tak zněla část farářova proslovu. Duchovní dodal, že nebývalo dříve běžné žehnat pivu. „Dnes je mezi lidmi velká móda žehnat právě pivu. Je to hezký zvyk,“ doplnil farář Táborský, pro nějž byl zmíněný akt malou premiérou. Sládek David Máša prozradil, že pro velký úspěch z předchozích vánoc vaří ve Slaném v roce 2012 svátečního moku o dvě várky navíc. Světlo světa spatřilo druhý víkendu o adventu.
Dne 4.12.2012 na čepu speciál Černá vdova 14,44° (svrchně kvašený ale silně tmavé barvy s lehce uzeným nádechem. Tento speciál spadal do produkce projektu Nomád a vařil se v Pivovaru Antoš).
Dne 17.12.2012 na čepu Antošův ležák (11,8 % EPM), Polotmavá 13°, Černé Poupě (12 % EPM), Slánská Pšenka (13 % EPM), Tlustý netopýr (žitná IPA; 17 % EPM), Vánoční Medový speciál (13 % EPM, spodně kvašené speciální pivo měděné barvy a příjemně jemné chuti, kterou mu dodává použitý kvalitní podbrdský med z farmy ve Voznici).
Dne 3.1.2013 na čepu Antošův ležák 12°, Polotmavá 13°, Černé Poupě 12°, Slánská Pšenka 13°, Vánoční Medový speciál 13° a speciál 18° Golem (spodně kvašené pivo zlatohnědé až jantarové barvy).
Udílení prestižních cen „Pivní pečeť 2013“ se stalo hezkým dárkem k narozeninám pro Pivovar Antoš ze Slaného. Ve 23. Ročníku mezinárodní degustační soutěže při Slavnostech piva v Táboře v únoru 2013 slánský Pivovar Antoš zvítězil, a to hned ve dvou kategoriích. Zlatou pivní pečeť pro rok 2013 si v kategorii „pivo typu ALE“ odnesl Tlustý Netopýr 17° (R.I.P.A.) a Zlatou pivní pečeť pro rok 2013 v kategorii „tmavý ležák z minipivovaru“ obdrželo pivo Černé Poupě 12°.
V hospůdce Zlý časy v Praze-Nuslích na čepu v únoru 2013 také pivo Prager Laffe Smokie 13° tmavé (nakuřovaný speciál podle receptu sládků Máši a Lacha uvařený v pivovaru Antoš ve Slaném).
Od 22.2.2013 na čepu Nakuřovaná 13° Rauchbier (spodně kvašené pivo s přídavkem nakuřovaného sladu; 0,4 l za 36 Kč).
Od 27.3. 2013 na čepu speciál Sv. Gothard 13° (märzen/březňák). Pivo se vyznačovalo sytou barvou a jemnou hořkostí, která dala vyniknout chuti použitých sladů (bavorský a vídeňský).
Dne 22.4.2013 na čepu Antošův ležák 11,8%, Polotmavá 13%, Černé Poupě 12%, Sv. Gothard 12,8%, Slánská Pšenka 13 % a Tlustý netopýr (žitná IPA) 17 % .
Dne 24.4.2013 na pivovarském čepu novinka – Stout.
Na jaře 2013 na čepu Letní slánská pšenka 11°.
Dne 10.5.2013 na čepu novinka Stout (EPM 11,5°). Při výrobě tohoto speciálu bylo použito praženého ječmene a žita, které pivu dodávají příjemný kávový tón a velmi líbivou hořkost. Spolu s chmelem Fuggle a speciálními svrchními kvasnicemi tvořily velmi zajímavý dojem.
V květnu oblíbená desítka Slánský rarach opět na čepu.
Letní variantě Pale Ale, kterou šlo se z pivovarského čepu osvěžit již od června, dominovala chuť amerického chmele Calypso, který pivu dodala syrovou svěžest a příjemnou hořkost.
Dne 19.8. na čepu Antošův ležák – 11,8%, Polotmavá 13°, Černé Poupě 12%, Letní slánská pšenka 11%, Antošův Pale Ale 11% a Tlustý netopýr (žitná IPA) 17%.
Od 2.9. na pivovarském čepu nový Amber Ale 12° (svrchně kvašené pivo měděné barvy, plného těla, kořeněné hořkosti a jemné podmanivé vůně – místy připomínající vyzrálé plody papáji).
Na oslavu svátku sv. Václava – dne 27. září se do sklenic poprvé načepoval zbrusu nový a k této příležitosti uvařený Svatováclavský ležák 12°. Jeho výjimečné chuti a vůně bylo dosaženo speciálním způsobem chmelení, kdy na místo chmele sušeného použili čerstvé chmelové šišky chmele zeleného.
Dne 4.11. nově na čepu Stout (EPM 12°). Při výrobě tohoto speciálu bylo použito praženého ječmene, který pivu dodává sametově příjemný kávový tón a velmi líbivou hořkost. Spolu s chmelem Fuggle a speciálními svrchními kvasnicemi tvoří velmi zajímavý dojem, který nezřídka kdy matně připomínal chuť dobře vyzrálého portského vína.
Dne 11.11.2013 na čepu Svatomartinský ležák (spodně kvašený ležák plzeňského typu).
Na konci listopadu byl připraven Vánoční medový speciál 13° (spodně kvašené pivo měděné barvy, med z farmy ve Voznici).
Dne 29.11.2013 na čepu Cosa Nostra 18° (Black Rye Ale; 18% EPM, Barva 170 EBC, Hořkost 70 IBU, ABV 7,9%; svrchně kvašené speciální pivo velmi výrazné chuti a konzistence, za kterou vděčilo použitému žitnému sladu. Toto pivo bylo chmeleno pěti druhy chmele amerického provenience (Magnum, Amerillo, Summit, Cascade, Citra), které mu dodávaly výraznou chuť a podmanivou hořkost.
Od 14.2.2014 na čepu Růžový ale Honey s přídavkem medu a bulvy Beta vulgarit (řepa).
Kromě absolutního vítězství Tlustého netopýra obdržela místní piva na Pivních slavnostech v Táboře i první cenu v kategorii Ale (Tlustý netopýr), druhou cenu mezi tmavými ležáky (Černé Poupě) a třetí cenu mezi polotmavými ležáky (Polotmavá 13).
Od 20.2. opět na čepu Rauchbier 13° – polotmavé nefiltrované spodně kvašené speciální pivo s přídavkem nakuřovaného ječného sladu.
V březnu Česká a moravská pivovarnická akademie s hlavním partnerem Pivo, Bier & Ale opět vybrali pivovar jako vítěze kategorie mezi pivovary s výstavem do 1 000 hl.
Březnový ležák Sv.Gothard 13° dozrál, od 14.4. byl na čepu.
Od 26.9. na čepu Svatováclavský ležák se zeleným chmelením. V září se opět na čep vrátil tmavý ležák Černé poupě 12° a objevila se novinka Pale Ale El Dorádo 12° s nově vyvinutým chmelem El Dorádo.
Dne 22.12.2014 na čepu Medové Vánoční 14 %.
Dne 9.2.2015 na čepu valentýnské pivo Ale Pink Honey (s přídavkem medu a extraktu beta vulgaris-červená řepa).
Dne 12.9.2015 bylo pokřtěno zatím zdejší nejsilnější pivo – Nezmar 20°.