Pivovar a minipivovar v Náměšti na Hané

Kdy vznikl první zdejší pivovar, není známo. V roce 1590 však bratři Albert, Bartoloměj a Karel z Vrbna přepsali v zemských deskách Hynkovi st. z Vrbna, na Bruntále a Bystřici a Kodštejně vlastnictví tvrze a městečka Náměšť s podlužním dvorem, s tvrzí, pivovarem a mlýny. To je první zmínka o zdejší výrobě piva.

Původní tvrz uprostřed osady na břehu říčky Šumice byla následně přestavěna na renesanční zámek, vaření piva fungovalo v rámci hospodářského dvora.

V roce 1740 zámek získal Ferdinand Bonaventura hrabě Harrach. V roce 1766 si pro své letní pobyty nechal šlechtic postavit na návrší nad osadou, na prvním výběžku Zábřežské vrchoviny, s nádherným výhledem na Hornomoravský úval, nové panské sídlo – tzv. horní zámek.

Posléze panstvo zcela přesídlilo do nových budov na návrší nad Náměští a své původní sídlo nechali přestavět na textilní manufakturu.

Čtěte také:  Historie Panského pivovaru Batelov

Od Harrachů získala panství Marie Rosa hraběnka Kinská.

Vrchnost pravděpodobně nechtěla přijít o příjmy z prodeje uvařeného piva, tak v zázemí nového zámku nechala vystavět kolem roku 1778 nevelký pivovárek. Nyní je označován jako Zámecký. Byl v provozu zhruba sto let a zbyla z něj pouze současná Zámecká restaurace. Kinští pak panské pivo vařili již jen v „dolním“ pivovaru.

V roce 1750 bylo v náměšťském pivovaře vařeno ročně 32 sudů piva. V roce 1869 byly v obci dvě panské hospody. V nich se prodávalo pivo pouze z vrchnostenského pivovaru.

Tlak nových velkopivovarů sílil, na konci století pivovar pouze skomíral. Kinští se proto rozhodli objekt kolem roku 1875 přebudovat na výnosnější výrobu sladu.

Vaření piva bylo ukončeno kolem roku 1900, poté již v areálu funguje jen sladovna.

Činnost sladovny nezanikla ani po roce 1948, využíval ji tehdy národní podnik Moravské sladovny. Po roce 1989 získal sladovnu v restituci Otakar Ledvinka, který ji pak v roce 2001 prodal společnosti JK Nápoje. V roce 2019 se v objektu nacházela „Pivnice u sladovny“.

galerie Panského pivovaru v Náměšti na Hané >>>

Desítky let se zdálo, že tradice výroby piva v hanácké obci je navždy ztracena. Vše se však k dobrému obrátilo v roce 2014. Tehdy začal v Náměšti oficiálně vařit Minipivovar Jadrníček. První novodobé místní pivo se čepovalo od 16. 2. 2015.

Za vším stojí postava Radka Jadrníčka. Ten již během studií doma v garáži experimentoval s prvními ležáky. Pivovarnictví ho chytilo u srdce. Nebylo to daleko od myšlenky o vlastním opravdovém pivovaru.

Jako čerstvě plnoletý sbíral zkušenost u jiných sládků v zavedených pivovarech. Mluvili o postupech, surovinách, vyměňovali si poznatky.

Čtěte také:  Z dějin pivovarnictví v Novém Městě na Moravě

Pivovar byl založen zhruba 100 metrů od zaniklého panského pivovaru, je součástí domu s pěstitelskou pálenicí. Jde o ryze rodinný podnik. Výrobu piva v roce 2018 obstarával Radek Jadrníček se svým bratrem Lubošem.

V budově je rovněž malá hospůdka, kde návštěvníka okouzlí útulné, až domácí prostředí. Velké venkovní posezení svědčí o tom, že náměšťské pivo je vyhledávaným cílem cykloturistů ze širokého okolí. Technologii ani její část však host neuvidí, vše je skryto v zázemí budovy.

Všechny dodavatele mají z regionu. Chmelnice rostou přímo v okolí městyse. Snad v každém větším městečku na Hané zahlédnete komín sladovny.

Základem sortimentu je dvojice Jadroš 11 % světlý ležák a Tmavý Jadroš 13 %.

Na počátku v nabídce k této dvojici přibyl vždy jeden speciál. V roce 2015 to například byly: Pšenice 12%, Palírník 12 % světlý ležák či polotmavý jemně hořký Kotelník 14 % vařený ze 4 druhu sladu. V únoru 2016 mohli pivaři v Náměšti ochutnat speciál Jadro 16 % s jantarovou barvou. V rámci slavnosti Jadrošova dne (3. 6. 2017) se čepoval silný polotmavý speciál Košťák 30 %. K příležitosti svátku sv. Václava roku 2017 uvařili pivo Jadroň 14 % polotmavý medový speciál. Od 1. 12. 2017 byl v prodeji nový speciál Australský divoch. Jeho chuť byla neobyčejná díky dvou druhům sladu a spojením obilovin ječmene a pšenice, chmelové aroma a sílu dodávaly 3 odrůdy australského chmele. V únoru 2019 se dostal na čep hospůdky speciál – Japač 12,5 %. Svrchně kvašené pivo typu APA. Zlatavá barva, příjemná plnost, osvěžující hořkost a aroma po amerických chmelech.

V září 2018 náměšťské pivo získalo svou základnu v Olomouci, teprve jednadvacetiletý sládek ve čtvrti Neředín otevřel první Jadrošovu krčmu.

Firma pravidelně v areálu u kapličky v Náměšti na Hané pořádá slavnosti, tzv. Jadrošův den.

galerie minipivovaru Jadrníček v Náměšti na Hané >>>

Zdroje:
http://www.pivovaryolomoucka.estranky.cz/clanky/namest-na-hane.html
https://www.denik.cz/ekonomika/pivo-vari-v-namesti-ted-si-v-neredine-otevrel-jadrosovu-krcmu-80180926.html
https://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/mlady-sladek-triumfoval-se-svym-jadrosem-20180223.html
https://www.olomouckadrbna.cz/zpravy/kultura/13328-jadrosuv-den-bude-letos-ve-znameni-legend-zazni-pisnicky-karla-gotta-i-slavnych-beatles.html?utm_source=copy