Minipivovar Miletín

 

   fotogalerie

   etikety

   tácky

adresa: nám. K. J. Erbena 98, 507 71 Miletín

www.pivovar.miletin.cz

e-mail: martin.hlavaty@miletin.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • V dubnu 2022 v prodeji Chmelka 10 světlé, Milota 11, Pytlák 12 světlé a Tmavé 13.
  • V červenci 2021 na Pivovarské zahrádce v Miletíně na čepu Chmelka 10 světlé, Pytlák 12 světlé a Tmavé 13.
  • V srpnu 2020 na čepu Chmelka 10, 12 Pytlák, Tmavá 13%, třešňové a jahodové pivo.
  • Od ledna 2020 nový provozovatel Pivovar Miletín s.r.o., sládek Martin Hlavatý.

Starší info:
Restaurace Sousedský dům s.r.o. – Sousedský pivovar v Miletíně
Pivo bylo dodáváno do restaurace v Miletíně a do několika hospod v okolí. Pivo vařila firma Svatopluk Ďupal – Český Malvaz.
Změny, které nastaly v našem státě, umožnily rozvoj soukromého podnikání. Vedle velkých pivovarů začaly vznikat i menší nebo sousedské. Takovým byl i pivovar, který od roku 1996 provozoval v Miletíně Svatopluk Ďupal. Charakteristická vůně, linoucí se náměstím, dávala tušit blízkost pivovaru. Ten byl nenápadně skryt ve dvoře za hospodou. Pivo tu vařil Svatopluk Ďupal, jemuž vztah k tomuto moku vložily sudičky již do kolébky. Pocházel z Tábora, narodil se přímo pod pivovarským komínem. Sice nepamatoval, že by se někdo z rodiny živil vařením piva, ale protože dřív bývaly pivovary v každé vesnici, byl by div, kdyby se k tomuto řemeslu nikdo z předků nenachomýtl. Svatopluk Ďupal se nejprve vyučil v Budvaru, pak absolvoval potravinářskou průmyslovku v Plzni, časem znalosti prohloubil na vysoké škole v Praze. Nejdříve „sládkoval“ v Táboře, pak v Podkováni u Boleslavi, nakonec se stal na ředitelství Východočeských pivovarů technologem a na chvíli sládkem v Nymburce. Některé pivovary v nových podmínkách 90. let 20.století neobstály. Rozhodl se tedy vařit pivo sám. „Připadalo mi to zajímavé i v souvislosti s turistikou. Jsme pivní národ, který ocení regionální speciality,“ řekl Svatopluk Ďupal. A jaké je to pivo? Nymburské, jako v jeho posledním působišti? Kdepak, chuť piva prý závisí nejen na zkušenosti sládka, ale také na místních podmínkách. Sousedský pivovar v Miletíně není velký. Jedna várka byla 8 hektolitrů, pod kotlem topil sládek pevnými palivy. Vlastní sladovnu pivovar neměl, nakupoval v obchodní sladovně. „Nejdřív slad rozemelete, zamícháte do vody a podle určité technologie vaříte,“ vysvětlil sládek postup naprostým laikům, které nechá nahlédnout do sterilně čistého prostoru maličkého pivovaru. Pak se přidá chmel, který je dnes buď granulovaný, nebo ve formě pasty. Devadesátiminutovým vařením vznikne sterilní sladkohořký roztok, kterému se v odborné terminologii říká mladina. Tu je třeba během 60 minut zchladit na 6 až 8 stupňů, pak se přidá kvasinková kultura. Následuje proces kvašení: jednofázový, kdy je pivo po 14 dnech hotové, nebo dvoufázový jako v Miletíně. Kvasí se v kádích, dokvašuje v ležáckých tancích. Dozrálé pivo se zfiltruje a plní do nádob. Většina soudků neputovala daleko, jen do místní restaurace Sousedský dům. Světlé desetistupňové pivo, kterému dal sládek jméno Chmelka, tady čepovali, ale k dostání jsou zde i třiceti nebo padesátilitrové soudky.
Na jaře 2003 vařili v pivovárku již jen 10 % světlé „Chmelka“ za lidovou cenu 10,- Kč/0,5l. (dřívě byl vyráběn i světlý ležák s názvem Pytlák) Vedle toho měli na čepu Gambrinus 10 i 12. Zajímavostí bylo, že nikde při příjezdu do obce ani na fasádě a při vstupu do restaurace nedávali najevo, že se u nich vařilo pivo. Nezasvěcený si mohl myslet že uvnitř čepují pouze Prazdroj. – Jeho nový typ světelné reklamy byl na domě. Měli tu krásné hluboké sklepy ve vedlejším domě, kde se pivo vařilo, s celoroční konstantní teplotou. V červenci 2003 se Chmelka čepovala za 11 Kč.
V listopadu 2003 bylo zdejší pivo Chmelka stále nabízeno v místní restauraci.
V květnu 2004 zvenku na vývěsním štítě již nebyl Prazdroj, ale Gambrinus. Čepovalo se Miletínské a Gambrinus. Opět žádná zmínka o Miletínském, jen na dotaz bylo odpovězeno že mají 11-tku za 11,- Kč (0,5 l).
Osm let se už vařilo pivo v Sousedském pivovaru v Miletíně. Tamní mok si mohli dát pouze zákazníci v restauraci sousedící s pivovarem. „Lidé dostanou naše pivo jenom u nás. Vaří se desítka Chmelka, výjimečně navaříme také dvanáctku Pytláka,“ řekl v červenci 2005 hostinský Miloslav Kulhánek.
Minipivovar se stal oblíbenou zastávkou pro pivní turisty. Majitel však o větší návštěvy nestál, sotva stačil uspokojit místní návštěvníky a chalupáře z okolí. „Víc uvařit nezvládneme. Na zájezdy nejsme rozhodně připraveni. Ale příští rok oslavíme deset let existence, tak asi připravíme pár větších akcí,“ řekl v říjnu 2005 majitel Miloslav Kulhánek.
10. výročí obnovené výroby v obci Miletíně oslavili pivaři miletínského piva a jeho příznivci z celé ČR na pivovarských oslavách. Akce se konala ve dnech 26.-28. května 2006 na pivovarské zahradě. Točeny byly tradiční Chmelka, prémiový ležák Pytlák 12° a nová tmavá 13° Čáryfuk. Nezapomnělo se i na reprezentativní prohlídku Sousedského pivovaru, rybí a vepřové speciality.
Sortiment pivovaru pro rok 2007: světlé výčepní – Chmelka, prémiové pivo – světlý ležák Pytlák, tmavý speciál – Battalion salve. Minipivovar nabízel v létě 2007 světlou desítku Chmelka za 15,- Kč, světlou dvanáctku Pytlák za 17,- a příležitostně tmavou třináctku Battalion Salve za 19,-. Pro sběratele sklenice za 120,- a tácek za 10,-. Pivovarská zahrada byla otevřena v sobotu a neděli jen za příznivého počasí.
Minipivovar z důvodu preference nových pohledů cestovního ruchu na konci roku 2007 změnil název z původního „Sousedský pivovar“ na nový „Pivovar U bojiště 1866 Miletín“.
Sortiment piv pro rok 2008 : výčepní světlé – Chmelka, premiové světlé pivo – Pytlák a tmavé premiové pivo Battalion Salve.
Minipivovar v listopadu 2010 nabízel světlou dvanáctku za 19 Kč.
K 15 výročí vzniku pivovaru v Miletíně (1997-2011) připravil místní sládek 15% tmavý ležák Arcivévoda Arnošt ( etiketa ). K ochutnání bylo pivo během květnových pivovarských slavností 28.5.2011 v Miletíně.
Na Pivovarských slavnostech v Miletíně v květnu 2012 se točilo: Pytlák 12% a Arcivévoda Arnošt 15%.
V červnu 2012 na čepu: Pytlák 12° (21 Kč ) a Chmelka 10° (20 Kč).