Český pivovar na bankovce

Málo kdo ví, že jeden z našich dnes již nefunkčních pivovarů, byl zobrazen na u nás používaném platidle.

Ke svědkům staré pivovarské minulosti naší země patří samozřejmě zažloutlé fotosnímky vzniklé v primitivních přístrojích, na jejichž autory již zůstaly pouze vzpomínky, či vybledlé pohlednice, které zobrazovaly nejdůležitější budovy obce nebo městečka. Málo kdo ví, že jeden z našich dnes již nefunkčních pivovarů, byl zobrazen i na u nás používaném platidle.

V roce 1953 vyhlásila neočekávaně komunistická vláda zásadní měnovou reformu. Finanční reforma odstranila poválečné znehodnocení měny, přídělový systém i černý trh, ale poškodila mnoho střadatelů, živnostníků a obchodníků. Šlo o znehodnocení vkladů a diskriminaci podnikatelů.

Měnová reforma přinesla potřebu nových platidel. Nové bankovky vznikly v Rusku (tehdy Sovětský svaz). Každé z nově vydaných papírových platidel bylo věnováno určitému tématu ze současnosti tehdejší Československé republiky nebo historie země. Pětadvacetikoruna připomněla husitské hnutí. Na lícové straně namodralá bankovka zobrazovala jezdeckou sochu Jana Žižky z Trocnova. Na rubové straně je zachycen pohled na střed města Tábor z druhého břehu řeky Lužnice směrem od Hórky. V pravé části jsou zřetelně vidět budovy měšťanského pivovaru.

Autorem obrázku na bankovce byl Rus Sergej Akimovič Pomanskij. Platidlo bylo z počátku vyráběno v tiskárně Goznak v Moskvě. Následně jeho tisk přejala Státní tiskárna cenin Praha. Bankovka byla v oběhu od 1.6.1953 do 31.12.1962. Dnes je už pouze ceněnou součástí numismatických sbírek.

Námět: Z.Likovský