Zaniklé minipivovary – Minipivovar Příbor

Město Příbor se nachází v okrese Nový Jičín v Moravskoslezském kraji.
Minipivovar začal vařit pivo od ledna 2005. Od května 2005 zahájil distribuci sudového piva do restaurací.

adresa: Příbor, U Brány 106, 742 58
vlastník a sládek: Lichtenberg Richard

   etikety

sortiment: Benjamínek (Freudovo pivo) 13° světlý a tmavý nefiltrovaný ležák
různá ochucená a vícestupňová piva

Minipivovar zpočátku vařil pouze světlou kvasnicovou dvanáctku pojmenovanou po místním rodáku s názvem Freudův ležák – příborské kvasnicové pivo. Pivovar na jaře 2005
neměl vlastní hospodu, ležák šlo ochutnat ve většině větších hostinců ve městě. Kapacita pivovaru byla 4 000 l piva měsíčně, na jaře 2005 dosahoval měsíční výstav 2 500 l. Zájem o pivo však stále rostl. Majitel plánoval
zadat výrobu sklenic a tácků v průběhu podzimu 2005. Sládek a majitel v jedné osobě na tradiční příborskou pouť v září 2005 uvařil šestnáctistupňový speciální ležák.
Pivo bylo v srpnu 2005 k ochutnání i na turistické chatě na vrcholu Javorníka.

„Pivo vařím od začátku letošního roku. Nabízím dvanáctku, třináctku a na Vánoce, Velikonoce či pouť vařím speciál šestnáctku,“ řekl v říjnu 2005 majitel pivovaru Richard Lichtenberg. Pivovar na podzim 2005 uvařil dva a půl tisíce litrů měsíčně. Freudovo pivo si mohli vypít štamgasti například ve čtyřech restauracích v Příboře, dvou v Ostravě, v Novém Jičíně, Kateřinicích, Mošnově a Velkém Javorníku.

„O tom, že malé pivovary mají budoucnost, svědčí kromě rostoucího zájmu o nová piva také fakt, že mám další zájemce na koupi výrobní linky, které vyrábím,“ řekl Lichtenberg.
Richard Lichtenberg na svátek svatého Valentýna na příborskou Valentýnskou pouť v únoru 2006 uvařil speciální várku třináctistupňového višňového piva. „Když chlapi koupí pro sebe, kupují ho zároveň i pro manželku, takže zabijí dvě mouchy jednou ranou,“ poznamenal sládek s tím, že višňové pivo je sice ovocné, zato trošku silnější než běžný chmelový mok.
Na pivních slavnostech ve Štramberku v srpnu 2006 minipivovar kromě třináctky nabízel i Sváteční šestnáctku.

Čtěte také:  Zaniklé minipivovary - 1.valašský hostinský pivovar Rožnov pod Radhoštěm

Největším experimentátorem v oboru minipivovarů na severu Moravy byl konstruktér, ředitel a sládek v jedné osobě, příborský podnikatel Richard Lichtenberg, který se zabýval výrobou kvasnicového piva Freud. Výběr z příborských druhů byl velmi rozmanitý. Od nízkostupňových piv přes standardní dvanáctku až po silné a bizarní speciály, jako bylo například pivo šestnáctistupňové, devatenáctistupňové či mok s příchutí višně. Tento
pivovárek byl v regionu nejagilnější a díky píli a neústupnosti šéfa se chmelové produkty z Příbora čepovali v mnoha blízkých i vzdálenějších hospodách.

Na jaře 2007 Richard Lichtenberg dokončil již třetí z řady minipivovarů, tentokrát Biovar v Ostravě.
Na oslavách 625 let založení města Frenštát pod Radhoštěm v červnu 2007 se minipivovar představil s tmavým Trnkovým pivem, Výstavní devatenáctkou a světlou Třináctkou.
S Freudovou světlou třináctkou bylo v červnu 2007 nejlépe se seznámit v restauraci Oáza (1.patro) v Příboru. Půllitrovou sklenici jste tam pořídili za 20 Kč.
V červnu 2007 minipivovar nabízel i světlou Mandlovou 13.
Na štramberských pivních slavnostech v srpnu 2007 minipivovar nabízel světlou desítku, mandlovou třináctku a polotmavou šestnáctku.
V příborských restauracích Oáza a Mexiko jste v říjnu 2007 pořídili světlého kvasnicového Benjamínka 13° již za 22 Kč.

V květnu 2008 se potvrdila informace o uzavření pivovaru. Freudovo pivo se mělo velice zřídka vařit v minipivovaru v Leskovci.
„Našel jsem si jinou práci a dohodli jsme se s majitelem, že výrobu piva ukončíme. O nějakém obnovení výroby však asi nemůže být řeči, zařízení jsme totiž prodali,“ řekl v lednu 2010 bývalý sládek příborského minipivovaru Juraj Prokeš.