Pivní poznámky z jihu Čech – Jílovice

V červenci jsem si dopřál strávit několik dnů na jihu Čech. Dovolím si uveřejnit pár postřehů ze setkání se zdejším pivem.
Ten den začal zajímavou a informačně napěchovanou exkurzí do míst, kde se rodí třeboňské pivo. Obzvláště návštěva oddělení CK tanků byla velice poučná.

Na větší ochutnávku Regenta ve zdejší Pivovarské restauraci jsem si musel nechat zajít chuť, raději jsme dali přednost posezení v malém rybím bistru U kapra na břehu Zlaté stoky.

Více fotografií z exkurze: zde

Zatažená obloha a hrozivé hřmění posléze předčasně ukončily prohlídku přírodní rezervace Červené blato. Což je rašeliništní prales borovice blatky.

Nedaleká obec Jílovice je rozložená v místech, kde krajina opouští třeboňskou plackovitost a mírně se začíná zvedat v očekávání nedalekých Novohradských hor. Navigace nás dovedla napohled hezkou vesnicí k číslu popisnému 147.

Statek, čtverhranné stavení uprostřed se dvorem. Vedle ohrada pro koně. Pro návštěvníky několik k sobě přistavěných „party“ stanů se stoly. V tu dobu tam jílovické pivo popíjelo několik šťastných cyklistů.

Čtěte také:  Setkání s minipivovary – Kopřivnice, Štramberk, Ženklava

Nejkouzelnější však bylo okénko ve zdi zemědělského stavení. Sem musí dojít žíznivci pro chmelový mok uvařený na tomto statku. Uvnitř zahlednete jednoduchý výčep a vedle lednici s PET lahvemi.

Té červencové soboty měli nalahvováno světlou jedenáctku a světlou dvanáctku. Na etiketách je vytištěno motto “pivo z novohradského podhůří”. Piva nemají žádná speciální jména, odlišuje je jen stupňovitost. Rustikální, to je to pravé zobrazení místa. Také o pivu l lze napsat, že bylo ryze domácí.

Jak je uváděno na oficiálním webu, vznik Pivovaru Jílovice je fakticky splněním jednoho snu. Jan Wünsch, jež pracoval celý dosavadní život v pivovarnictví, chtěl žít s rodinou na venkově a mít svůj vlastní pivovar. Peníze na nákladný projekt získal i díky prodeji rodinného domu a pozemků v Praze. Místo v Jílovicích si vyhlédli na jaře roku 2014.

Pro minipivovar vybrali prostor bývalé stáje. Ten rozvrhli jako místo pro varnu a oddělení ležáckého sklepa. Všechny stavební úpravy dělali svépomocí.

Veškeré technologické zařízení pivovaru je vyrobené z potravinářské nerezové oceli a se sestává z bloku dvou nádobové varny, klasických otevřených kvasných kádí a uzavřených ležáckých tanků.

Čtěte také:  Karlštejnské pivo

Dne 2. června 2O15 uvařili první várku dvanáctistupňového piva a slavnostní otevření a ochutnání prvního jílovického chmelového moku se konalo 18. 7. 2015.

Sortiment tvoří 10° světlá, 11° světlá, 12° světlá a nepravidelně 13° polotmavá.

Hotové pivo se stáčí do PET láhví a KEG sudů. Prodej piva v obalech probíhá přímo v Prodejním okénku pivovaru po celý rok, v teplejším období roku je možné posedět v příjemném prostředí a ochutnat tak sortiment točeného piva.

Součástí pivovaru je i Jezdecký klub Pivovar Jílovice.