V logu kterého minipivovaru je zobrazena těžní věž

Městská čtvrť s převažující venkovskou zástavbou se nachází na severovýchodním okraji moravskoslezské metropole, směrem k Bohumínu a polským hranicím.
První písemná zmínka o osadě pochází z roku 1305. Po staletí byly Heřmanice ryze zemědělskou obcí, rozrůstající se na svazích nad širokým údolím Odry. V druhé polovině 19.století však většina obyvatel nacházela práci spíše již v průmyslovém okolí obce. K Moravské Ostravě byla obec připojena 1. července 1941.

Ve 20.století se obec „proslavila“ areálem věznice, která byla v roce 1959 vybudována jako pracovní tábor.

V jednom z článků v médiích byl minipivovar označen jako „komunitní“. Autor tím chtěl vyjádřit, že projekt minipivovaru uvedla v život parta místních patriotů, s hlubokými rodinnými kořeny v obci, kteří se po léta aktivně podílejí na společenském životě obce.

Čtěte také:  Morava má znovu klášterní pivovar

Ač profesně různorodou skupinu mužů spojovala láska k poctivému pivu. Vybudování pivovárku tak bylo jen splnění jednoho snu.

Problém s umístěním technologie vyřešilo sklepení restaurace Beseda, kterou provozuje jeden ze skupiny nadšenců. Hospůdka má strategickou polohu ve středu Heřmanic a je spádovou pro mnohé žíznivce a hladovce ze širokého okolí.

Heřmanické pivo se objevilo na pípě vedle Ostravaru již před lety, tehdy se však rodilo ve varnách ve vesnici pod hukvaldským hradem.

Na úpravách zázemí pro pivovárek se podílelo i mnoho místních dobrovolníků. Dva roky trvající fyzické budování a zejména úřední zprovoznění se dostalo do cíle v červnu 2017, kdy zde začali oficiálně vařit pivo.

Ve sklepě se nachází varna (varný, rmutovací a scezovací kotel) s kapacitou 250 litrů, spilka s 12 kvasnými nádobami po 250 litrech a v ležáckém sklepě je 24 tanků po 250 litrech. Z tanků ve sklepě putuje pak chmelový mok přímo k pípě restaurace.

Název zdejšího piva mohli zájemci navrhnout a zvolit v anketě na internetových stránkách. Vítězný název Heřman však vybrán být nemohl vzhledem k jeho již existujícímu využití v pivovárku ve Vladislavi u Třebíče. Rozhodli se tedy pro jméno Heřmanický ležák.

Do loga minipivovaru byla vkomponována kozlíková těžní věž, jež má připomenout dnes již uzavřený černouhelný Důl Heřmanice. Unikátní věž tvořila výjimečnou dominantu ostravské čtvrti i jejího okolí, byla likvidována odstřelem 9. října 1998.

Zdroj:
moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/particka-z-hermanic-si-plni-sen-vari-si-sve-vlastni-pivo-20170910.html