Pivní poznámky z jihu Čech – Jindřichohradecký orel

Minipivovar Jindřichohradecký orel naleznete přímo v srdci malebného jihočeského města, na náměstí Míru. Pod hlavičkou Grand hotelu Černý orel otevřel na začátku července roku 2014. Později, vzhledem ke kolizi jmen se starším pivovárkem v Kroměříži, došlo ke změně názvu. Začít s vlastní výrobou piva se prý rozhodli proto, aby přilákali lidi a turisty jak do restaurace, tak vůbec do Jindřichova Hradce.

Restauraci v přízemí hotelu vévodí výčep a menší varní souprava. Varna je dvounádobová, měděná, o objemu 220 l. Ve sklepě hotelu je umístěna technologie pivovaru, vše od firmy Krýsl. Čtyři spilečné nádoby po 500 litrech a 8 tanků, rovněž po 500 l.

Čtěte také:  Malá pivovarská procházka Hradcem Králové

Zajímavostí a výjimečností v rámci pivovarských restaurací je dětský koutek. Ale uvědomíme-li si fakt, že hospůdka má stravovací funkci pro ubytované v místním hotelu, lze pochopit jeho opodstatnění. Ač má restaurace výzdobu a vybaveni jako klasická pivnice, nekouří se tu a návštěvě s dětmi bych se nebránil.

Interiér působil s historickými obrázky města se zaměřením na tradici zdejšího pivovarnictví velice příjemně.

Základní sortiment minipivovaru je ve složení: polotmavý ležák Salamon 11 % a světlý ležák Vajgar 12 %. Ondřej Salamon byl majitel zdejšího hostince v letech 1583 – 1607. Název dvanáctky byl vybrán na základě ankety podle stejnojmenného rybníka nacházejícího se v Jindřichově Hradci. Myslím si, že zvolili velice správně, neboť břeh nepřehlédnutelné vodní nádrže je od varny vzdálen zhruba 100 metrů. Navíc alespoň pro mne je využívání regionálních názvů pro pojmenování piv i celých pivovárků sympatické.

Minipivovar produkuje kromě základních kamenů zdejší pivní nabídky i různé speciály. Například už uvařil Heniker IPA 13 % (název pivo získalo po majiteli zdejšího hostince z 18. století), Weinar 10 % světlé, Belgický 14 % Ale, Dewerth 12 % tmavý ležák.

Čtěte také:  Setkání s minipivovary - Mazák, Křikloun

V době mého pobytu v Jindřichově Hradci měli na čepu také pšeničnou jedenáctku Viktorin a Grand Ale 13 čepované do 0,4 l sklenice na stopce.

Navštívili jsme restauraci hotelu Černý orel několikrát. Pivo nám chutnalo a lehkou nezkušenost či neobratnost obsluhy bychom přehlédli v rámci letní tolerance. Těžko pochopitelná však byla situace, když jsme při nedělním odpoledni byli vykázáni z restaurační místnosti s vysvětlením, ze hospůdka je nyní rezervovaná pro večeři hotelových hostu. V tu chvíli mi spadla brada dolů a cestou do vedlejší hospody na Regenta přemyslel, proč v Grand hotelu vlastně budovali minipivovar.

Ve městě jsem ochutnal ještě i jiné pivo od menšího výrobce. Pivovar z nedaleké Kamenice nad Lipou uvařil totiž pro Jindřichohradecké místní dráhy polotmavý 13° speciál Naše pivo. K dostání je v bufetových vozech parních vlaků a všech šesti obsazených stanicích Jindřichohradecké úzkokolejky. V půllitrových nebo litrových lahvích jej zakoupíte i v kavárně Kolonial Coffee v centru Jindřichova Hradce, kde si speciál můžete i v klidu vypít.