Malá pivovarská procházka Hradcem Králové

Počátek pivovarnictví ve městě lze hledat v měšťanských domech starého města. V roce 1844 byla zahájena na hlavním náměstí stavba společného Právovárečného měšťanského pivovaru.


První pivo bylo hotovo roku 1846. Za první republiky se vařilo okolo 100 000 hl piva za rok, v roce 1961 přesáhl výstav 200 000 hektolitrů.

Neschopnost platit závazky dohnala majitelé k ukončení výroby v roce 1999. Přestavba bývalého pivovaru na nové sídlo krajských úředníků začala na jaře 2005 a skončila v listopadu 2007.

Tradice výroby piva v hradeckém centru naštěstí nezanikla. Na podzim 2017 byl otevřen pivovar s restaurací a pivnicí v raně gotických sklepích domů čp. 25, 26 a 27 ve východní části Velkého náměstí – odtud název Pivovarské domy. Hlavním je historický právovárečný dům číslo popisné 25, v jehož sklepení je varna pivovaru a výčep pivovarské pivnice. Při rekonstrukci se snažili o citlivé umístění moderní technologie pivovaru do zachovalých historických prostor. Chmelový mok pod značkou Klenot zde vaří od 2.9.2017. První nabízená piva v říjnu 2017 byly Světlý ležák Klenot 12, Polotmavý ležák 11 s mnichovským sladem a Jedenáctka světlá.


Batalion U Draků leží na nevelkém náměstí při jediném automobilovém výjezdu z historického středu města, ulici V Kopečku.
Jde o kultovní sklepní hospůdku či hudebně-pivní bar, ve které si na deseti pípách můžete vychutnat pivní speciály nejen z různých koutů České republiky, ale i z okolního světa.

Restauraci Pivovarská brána naleznete na stejné ulici jen o pár desítek metrů níže. Podnik je založen na myšlence klasické prvorepublikové restaurace. Zákazník má kromě dobrého jídla navíc možnost seznámit se na osmi pípách se škálou značek a typů piv včetně piv zahraničních. Piva Kotěra (světlá dvanáctka) a Gočár (tmavý ležák 11 %) vaří výhradně pro restauraci Klášterní pivovar v Praze-Břevnově.

K Restauraci U Kohouta zájemce musí na konci ulice V Kopečku odbočit doprava, a po ulici Československé armády dojít k nedalekému areálu bývalých Gayerových kasáren. Jen zde ochutnáte světlé spodně kvašené pivo Kohout 10,5 vyráběné na zakázku v hradeckém minipivovaru Kubík. Kromě toho na čepu např. Rohozec, Bernard a střídající se speciály.
Jak příjemná zahrádka, tak interiér s cihlovými klenutými zdmi mají svoji jedinečnou atmosféru.



Pivoňka je královehradecká pivotéka založená v roce 2007, ve které najdete piva z mnoha českých a moravských malých a středních pivovarů. Kromě piva zde prodávají i pivní kosmetiku, pivní sklo, pivní pálenky, knížky o pivu. Obchod hledejte směrem z centra k hlavnímu vlakovému nádraží, na rohu ulic Hořické a Wonkovy.

Existence Rodinného pivovaru 713 se začala psát v roce 2015, kdy, po instalaci všech nezbytných komponent a menších stavebních úpravách, uvařili v červnu první zkušební várku. Technologie se nachází ve vile v poklidné části městské části Pražské předměstí nedaleko vlakového nádraží na adrese Albertova 713. Základním pivním druhem je Královna Eliška 11 % světlý ležák. Otevírací dobu je dobré aktuálně ověřit.

Hostinec Malý Růžek je umístěn v zástavbě na rohu ulic Škroupova a Průmyslová. Jde o další z kultovních hospůdek zaměřených na produkty malých pivovarů. S jejich dodávkou/výčepem se setkáte na různých nejen pivních akcích, kde nabízejí rozličné speciály. V hostinci jsou pořádány ochutnávkové akce či domovarnická setkání.