Off-line rozhovor: Pivovar Hoppy Dog Ostrava

Událostí roku 2016 v Ostravě pro mnohé příznivce netradičních piv bylo otevření zbrusu nového minipivovaru.

Technologie je umístěna v garáži ve dvoře činžovního domu ve čtvrti Vítkovice. Skládá se z 600 litrové varny, pěti 1 200 litrových a tří 600 litrových tanků.

Provozovatelé si v průběhu hektických dnů těsně před otevřením našli chvilku na to, aby svůj zajímavý projekt představili:

Čtěte také:  Knihy o pivu: Vaření piva v českých zemích & Zaniklé pivovary na Sokolovsku
  • Jaký byl váš podnět k úmyslu začít si vařit vlastní pivo ?

Tím bylo zjištění, že existují i jiné pivní styly než plzeňský ležák a že ta piva nejsou vůbec špatná. Nejdříve jsme začali jako domovarníci, postupně zlepšovali vybavení a Martin (bratr) si začal téměř před čtyřmi lety dálkově doplňovat vzdělání na Střední průmyslové škole potravinářských technologií v Praze na Podskalské, kde bude za několik měsíců maturovat. Máme tedy vlastního sládka.
To že jsme založili a nyní spustili vlastní pivovar je jenom logickým krokem.

  • Jak to bylo s výběrem lokality pro umístění technologie ?

První rozhodnutí bylo, že chceme být v Ostravě, kde podle nás pivovar orientující se výhradně na svrchně kvašená piva chybí. Protože jsme produkční pivovar, (který je z hlediska legislativy brán jako jakákoliv jiná průmyslová výroba), museli jsme lokalitu vybírat tak, aby zde byla dle územního plánu povolena výroba. Ne všechna místa, která se nám líbila, splňovala toto kritérium. Logicky nás to tedy tlačilo někde na periferii do průmyslových zón nebo průmyslových areálů, a veškerá vhodná místa jsme tedy zkoumali i z tohoto hlediska. Naštěstí jsou Vítkovice průmyslová čtvrť a nám se podařilo najít místo splňující naše požadavky právě tady. A ve Vítkovicích se nám líbí.

  • Jak byste představili váš pivovar a jak byste definovali odlišnosti od ostatních pivovarů?

Od začátku jsme měli jasno, že chceme vařit pouze svrchně kvašená piva v celé škále pivních stylů. Specializujeme se tedy na „svrchňáky“, bohatě chmelená piva která nám samotným nejvíce chutnají. A dále jsme pivovar čistě produkční, nejsme vázaní na konkrétní restauraci a naším cílem je prodávat pivo v lahvích přímo pivařům z pivovaru a do pivoték, v sudech do „multitap“ pivnic a všem zájemcům o něco speciálního.

  • Na oficiálně internetové prezentaci uvádíte, že se chystáte vařit výhradně piva svrchně kvašená, o spodně kvašených, třeba typu pils, tedy vůbec neuvažujete ?

Nechceme konkurovat velkým pivovarům vařícím klasický plzeňský ležák, pro nás je to jiný trh, který tito velcí producenti umí obsloužit dobře. Asi časem nějaký spodně kvašený kousek uvaříme, ale počítám, že to nebude úplná klasika a že se odchýlíme od stylu třeba nějakým speciálním chmelem.

  • Plánujete nějaký základní pravidelný sortiment nebo výhradně originály ?

Začínáme tím, že vaříme originály. Vycházíme z toho, co jsme vařili jako domovarníci a máme z čeho brát. Ale zároveň nevylučujeme, že piva, na která budeme mít pozitivní odezvu, budeme vařit opakovaně případně i trvale.
Naší filozofií je, že chceme vařit sezónní a rozmanitou škálu piv.

  • Kromě sudů, do čeho se chystáte pivo spotřebitelům plnit ?

Skleněné lahve 0.33l a 0.7l a PET 1.5l. Sudy 15, 30 a 50l.
Rovněž plánujeme možnost zapůjčení výčepního zařízení v pivovaru (chlaďáky, party pípy)

  • V areálu, kde sídlí technologie, není výčep, uvažujete do budoucna o vlastním restauračním zázemí ?

To je hodně vzdálená budoucnost a nyní o tom vůbec nepřemýšlíme. Teď se soustředíme na rozjetí pivovaru, na to ať jsou naše piva dobrá a pivaři je ocení. Rádi navážeme spolupráci s ostravskými (ale nejen s ostravskými) „multitap“ podniky, něco už máme předjednáno a budeme zatím dělat, čemu rozumíme.

Nezbývá než popřát, ať pivo chutná !