Zaniklé minipivovary

Fenomén minipivovarů významně ovlivnil odvětví výroby piva v posledních několika letech. Zdá se však, že zlatá éra se již blíží k závěru.

Počet minipivovarů doposud stále narůstal. V uplynulém roce jich vzniklo dalších téměř pět desítek a i v roce 2020 již několik malých provozů začalo vařit. Kromě ryze výdělkových projektů přibývá i menších provozů, které znamenají přechod domácích vařičů k oficiálnímu podnikání.

Čtěte také:  Akciový pivovar Prostějov

Tempo zakládání malých pivovaru však začalo zpomalovat. Trh je stále nasycenější. Navíc doba, kdy jakékoliv řemeslné pivo bylo vyhledáváno a konzumováno, byť s vadami, pominula. Řada minipivovarů ustrnula, přestala se vyvíjet. Z hospod, kam ještě před nedávnou dobou drobní pivovarníci dodávali své pivo, je mnohdy vytlačily nadnárodní společnosti nebo bohatší minipivovary, kteří vaření a prodej piva budují jako běžný byznys s velkým marketingovým rozpočtem.

Díky tomu, že čeští spotřebitelé si za piva malých pivovárků zvykli platit, jak v pivotékách, tak v ochutnávkových pivnicích, vysoké ceny, odvětví začalo lákat i podnikatele, kteří k pivu často nemají vůbec žádný vztah.

Jaké jsou příčiny uzavírání malých pivovarských podniků?

První minipivovarníci v 90. letech neodhadli, že pivaři na kvasnicová piva nejsou ještě připraveni. V dobách socialismu byl totiž zákal v chmelovém moku vždy spojován s jeho zkažeností. Nezkušenost sládků v prapočátcích a s tím související výkyvy kvality kazily pověst piva.

Podnikatelé mnohdy neodhadli vhodnou velikost technologie, pro jeden výčep byla kapacita nadsazená a na pípy jiných hospod se nepodařilo chmelový mok dostat.

Za uzavřením minipivovaru stála občas nevydařená generační obměna. Majitel odešel do důchodu a nenašel následovníky. Restaurační zařízení převzal jiný majitele a nehodlal pokračovat ve výrobě vlastního piva.

Domácí vařiči zjistili, že nestačí se koníčku na klasické technologii věnovat vedle svého zaměstnání, tak někteří raději zůstali u původních profesí a svou aktivitu vrátili do skupiny homebrewingu.

Někdy má minipivovar to štěstí, že po uzavření se najde nadšenec či podnikatel, jež výrobu piva opět oživí. Často technologie putuje mezi několika místy.

Není ještě jasné, co ekonomika narušená virovou pandemií s oborem udělá. Očekávejme ale černé scénáře.


Přehled zaniklých minipivovarů:

2020 do března: Olomouc minipivovar Riegrovka, Praha Novoměstský pivovar
2019: Jihlava pivovar Hrboun, Plzeň minipivovar U Pašáka, Přerov minipivovar Jižan, Příšovský minipivovar, Šatov minipivovar Tor
2018: Brno minipivovar Magistr, Frýdlant nad Ostravicí Podhorský pivovar, Havířov minipivovar Venuše, Cheb minipivovar Dymáček, Jindřichův Hradec minipivovar Jindřichohradecký Orel, Kelč minipivovar, Loučná nad Desnou minipivovar Bravur, Praha Minipivovar U Dobřenských, Praskačka Rodinný pivovar Propper, Troubelice minipivovar Trubadúr
2017: Brandýs nad Labem minipivovar Ondra, Hodonín Rodinný pivovar Vojáček, Hutisko-Solanec minipivovar, Praha minipivovar NotaBene, Šitbořice 1. chodský pivovárek na Moravě
2016: Hradec Králové minipivovar Rambousek, Domanínský pivovar Medard
2015: Olomouc minipivovar Mačák, Prostějov minipivovar Mazal
2014: Průhonice minipivovar U Bezoušků, Velichov minipivovar, Zlín minipivovar Čechmánek
2013: Hostivice minipivovar U Formánků
2012: Stříbro minipivovar U Rybiček, Uherský Brod minipivovar Balkán
2010: Dobrá u Frýdku-Místku minipivovar Arturs
2009: Kladno minipivovar Vorel, Kopřivnice minipivovar Lašský vulkán
2008: Příbor minipivovar
2003: Liberec minipivovar U Vozků, Žabeň minipivovar
2002: Jihlava minipivovar Patriot, Slušovice minipivovar
2001: Postoloprty minipivovar Urban
1999: Praha Bohemian Hop Store
1998: Svinišťany Meloun, pivovar a hostinec U Lípy
1997: Hradec Králové minipivovar U Zezuláků, Nový Jičín minipivovar Národní dům, Rožnov pod Radhoštěm 1.valašský hostinský pivovar
1995: Tábor minipivovar HBH
1993: Brno – Královo Pole Domácí pivovar HBH