Zaniklé minipivovary – Čechmánek Zlín

adresa: 2. května 2728, Zlín

   etikety

Dne 23.8.2013 byla poprvé otevřena zahrádka pivovaru Čechmánek bývalého hokejisty Romana Čechmánka ve Zlíně v ulici 2. května 2728. Již od svého počátku zde restaurační pivovar nabízel hostům světlou desítku Bronzového lva, polotmavou jedenáctku Stříbrného lva, světlou dvanáctku Zlatého lva a pšeničné pivo Jantarovou lvici.

Dne 13. září byl otevřen také interiér restaurace, prozatím ve zkušebním provozu, převážně se studenou kuchyní.

Dne 24. září pivovar hostům poprvé představil tmavou třináctku Černou lvici.
Pivní břicho neměl ani náhodou, v novém byznysu se přitom pohyboval se stejným elánem, jako kdysi v brankovišti Vsetína, hokejové reprezentace, nebo Los Angeles. Rozdíl byl v tom, že bývalého brankáře Romana Čechmánka jste potkali v jeho zbrusu novém minipivovaru, který v srpnu společně s restaurací i letní zahrádkou otevřel ve Zlíně. „Lidé se mě na to sice často ptají, ale hokej je pro mě už uzavřená kapitola. I kdyby přišla nabídka z nějakého klubu, kvůli pivovaru bych ji odmítl. Beru to tak, že mi začal nový život,“ řekl Aktuálně.cz Čechmánek. I proto v jeho pivnici slavnou kariéru, orámovanou pěti extraligovými tituly, zlatem z Nagana i třemi tituly mistra světa, vůbec nic nepřipomínalo. I když to tak původně plánoval. V symbolu pivovaru byl ale nakonec lev, po kterém se jmenovala i všechna piva na nápojovém lístku. „Lev je národním symbolem a my jsme hrdi na to, že jsme Češi, že máme vlastní pivo.

Lev je symbol národní hrdosti a pivo národním nápojem,“ řekl Čechmánek. „Na zahrádce jsem v létě, když bylo plno, pingloval. Teď už se ale věnuju spíše manažerské práci, je to jedna schůzka za druhou,“ řekla brankářská legenda, která si na konci kariéry splnila sen a dala se po dvou letech příprav na vaření vlastního piva. V hospodě byl Čechmánek každý den už brzy ráno jako první a večer jí často také sám zavíral. „Zatím pivo ale sám nevařím, mám tady na to sládka. To by bylo ze začátku moc troufalé. I když naší recepturu znám, nezasahuji do toho, protože ještě nejsem tak dobrý, abych pivo dokázal uvařit jako on. Má víc zkušeností. Třeba časem názor změním, teď tady na mě ale zbyla manažerská práce, dohlížím na to, abychom si udrželi jak kvalitu piva, tak kvalitu kuchyně i obsluhy.“

Čtěte také:  Toulky po zaniklých pivovárcích Ostravska díl.4. – Zámecký pivovar Slezská Ostrava


Dne 9.10.2013 pořádali exkluzivní vaření Svatomartinského speciálu přímo v restauraci.
Dne 27.10.2013 byla na čepu Měděná lvice 14°. Tento vídeňský speciál sytě měděné barvy vynikal hebkou sladovostí, oříškovými podtóny a příjemně kořeněným dozníváním. Pivo uvařeno ze dvou druhů sladu a jednoho druhu chmele.

S příchodem prvního adventu uzrála IPA (13° – India Pale Ale – svrchně kvašené pivo anglického stylu. Vynikalo silnou hořkostí a esterově citrusovým aromátem.)
Dne 17.1. 2014 na čepu speciál 15° Extra Stout (svrchně kvašené tmavé irské pivo, intenzivní aroma kávy a chmelové hořkosti).

Od 28.2. opět na čepu Černá lvice. Tato tmavá 13ka byla uvařena ze čtyř druhů sladů a dvou druhů chmele. Pivo bylo typické svou plnou, nasládlou chutí se středně hořkým tónem a karamelovým akcentem. Výrazné aroma evokovalo praženou kávu.
Dne 11.4. novinka na čepu – Světlý bylinný speciál 11° (spodně kvašený ležák plzeňského typu, v chuti bylo cítit jemné aroma máty a kopřiv).
Dne 22.4. na čepu Bronzový lev 10° světlé výčepní, Stříbrný lev 11° polotmavý ležák, Světlý bylinný ležák 11°, Zelená Velikonoční 11° a Zlatý lev 12°světlý ležák.

Dne 1.5. na čepu – Bronzový lev 10° světlé výčepní, Stříbrný lev 11° polotmavý ležák, Zlatý lev 12° světlý ležák a IPA 13°.
Dne 9.5. na čepu novinka – Pale Ale 15° (svrchně kvašené pivo anglo-amerického stylu. Charakteristiku dalo použití amerických chmelů odrůd Chinook a Cascade, které jsou velmi hořké a zároveň aromatické).
Dne 14.6. novinka na čepu – Rubínové lvíče 8°.

V létě 2014 na čepu i vlastní Malinový Radler.
Dne 3.8. na čepu 10° Bronzový lev světlé výčepní, 12° Zlatý lev – světlý ležák, speciály 11° Jantarová lvice – Weizen bier (svrchně kvašené pivo bavoského typu, ve vůni jemné tóny banánu a citrusu) a 11,5° Summer Ale 11,5° (svrchně kvašené pivo se středně chmelovou hořkostí).
Dne 21.8. na čepu speciály – 13° IPA a 11° Jantarová lvice Weizenbier (svrchně kvašené pivo bavorského typu).

Pivovarské posvícení proběhlo od 12.9. Na čepu Bronzový lev 10° světlé výčepní, Stříbrný lev 11° polotmavý ležák, Zlatý lev 12° světlý ležák, IPA 13° Anglický speciál.
Dne 18.9. na čepu – Bronzový lev 10° světlé, Stříbrný lev 11° polotmavé, Zlatý lev 12° světlé, IPA 13°.
Dne 28.9. na čepu 11° EPA – English Pale Ale (anglicky svrchně kvašený speciál s výraznou květnatou vůni, v chuti pozvolna dominující hořkost), 13° IPA a 11° Stříbrný lev polotmavý ležák.
V prosinci 2014 byl pivovar i restaurace uzavřené kvůli konkursu na společnost.

Zlínský pivovar s restaurací bývalého úspěšného hokejového brankáře a olympijského vítěze z Nagana Romana Čechmánka prodal v roce 2016 jeho insolvenční správce v elektronické dražbě za 7,78 milionu korun, přičemž řada věřitelů prodej kritizovala kvůli tomu, co mu předcházelo.
Roman Čechmánek byl obžalován, že si v letech 2011 – 2014 napůjčoval 100 milionů korun od známých a bank, především na zlínský pivovar U Lva, i když prý věděl, že nemá na to, aby částku vrátil.
V roce 2020 byl stále objekt pivovar uzavřen.