Pivovar Cisterciáckého opatství Ossegg Osek u Duchcova

 

   fotogalerie

adresa: Rooseveltova 1, 417 05 Osek

www.ossegg.cz

e-mail: restaurace@ossegg.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

  • V září 2023 2 nové speciály na čepu: 11 Monroe Red X – jednosladové pivo typu IPL z německého sladu Red X, které pivu dodává jantarovou barvu s červeným nádechem a i za studena použitý chmel Monroe, který voní krásně po jahodách a červeném ovoci. 11 Helles – skvěle pitelný světlý ležák německého typu s příjemnou hořkostí a lehkým ovocným aroma které mu dodávají použité chmely Spalter Select a Mandarina.
  • Od 12.5.2023 11 Zwickl – novinka na čepu. Jedenáctka německého typu pomerančové barvy s karamelovým, oříškovým a květinovým aroma. Příjemnou jemnou hořkost mu dodal německý chmel Spalter Select.
  • Dne 6.4.2023 na čepu 12° Zelený Velikonoční ležák, 12° Medový speciál, 12° světlý ležák Philipp, 13° světlý speciál Marzen, 13° tmavý speciál Tomáš.
  • Od 17.3.2023 na čepu 13 stupňový světlý Märzen. Byl krásně sladový, chlebnatý, s lehkým tónem oříšků, s nižší hořkostí uvařený ze čtyř druhů sladu a dvou druhů německých chmelů.
  • Od 2.12.2021 na čepu Tmavý spodně kvašený speciál 18° Jindřich (chmel ŽPČ, slady plzeňský, pražený, karamelový, alk.: 7,0 %).
  • Od 27.9.2021 na čepu Svatováclavský ležák s červeným sladem. Červený IPL za studena chmelené novošlechtěnci Saturn a Juno. Slady: Red X, Plzeňský, CaraHell. Chmely: ŽPČ, Saturn, Juno.
  • Od 28.5.2021 novinka na čepu – Červený IPL ležák 11. Spodně kvašený ležák stylu IPL (india pale lager) vařený z jednoho druhu sladu Red X, který pivu dodal zbarvení do červena a za studena chmelený žateckými experimentálními chmely Saturn a Juno. Použité chmely daly pivu příjemné citrusové aroma.
  • Od 7.5.2021 nově v prodeji světlá Desítka. Slady: český, carapils, karamelový. Chmely: Žatecký poloraný červeňák, Juno.
  • V březnu 2021 v prodeji 13 světlý speciál Juno. Další pivo z putování vesmírem, neboli nově vyšlechtěné žatecké chmely ze zdejšího chmelařského institutu – tentokrát Juno.
  • V prosinci 2020 13° Milk Stout. Tmavé svrchně kvašené pivo typu Stout s přídavkem laktózy. Sváteční pivo s karamelovými, praženými a čokoládovými tóny.
  • V červenci 2020 novinka na čepu – 11 IPL ležák Ossežat Novošlechtěnec. Světlý ležák za studena chmelený českými novošlechtěnci z Chmelařského institutu v Žatci. Název je spojením slov Ossegg a Žatec. Díky použití zbrusu nových experimentálních chmelů se pivo vyznačuje ovocnými tóny s převládající vůní mandarinek.
  • Od 29.6.2018 novinkové pivo – světlý ležák Harmonie. Harmonie je vzácná aromatická odrůda žateckého chmele, která se pěstuje jen na omezené ploše. Zdejší sládci použili při vaření tohoto speciálu pouze tuto odrůdu jak na všechna tři chmelení při chmelovaru, tak i do vířivky, a za studena do ležáckého tanku pro vyniknutí její specifické kořenitosti. Výsledkem byl letní ležák s extraktem původní mladiny 11,2°.
  • Dne 11.5.2018 na čepu 12 světlá Philipp, 13 extra hořká, 13 polotmavý speciál Märzen a 13 tmavý Tomáš.
  • Pivovar měl od 1.3.2018 na čepu absolutní novinka – Ležák Vídeň. Jednalo se o jednosladové pivo (vařené pouze z jediného druhu sladu – Vídeňského), nejednalo se o pivní styl Vídeňského ležáku. Vyznačoval se krásnou zlatavou barvou se specifickou sladovou chutí s oříškovými podtóny a s příjemným kořeněným dozníváním. Chmel: ŽPČ Spodní kvašení Alk.: 4,4 % EPM 11,40 % Vařeno na 2 rmuty Sládek Zdeněk Rieger.
  • Pivovar Ossegg Osek: na konec roku 2017 uvařili Vánoční speciál. Jednalo se o 16° polotmavé pivo se skořicí. Uvařeno ze 3 druhů sladu (český, mnichovský,karamelový) a chmeleno Žateckým poloraným červeňákem. Na konci varu nasypáno několik nadrcených tyčinek skořice, která byla přidána v menším měřítku i do ležáckého tanku při ležení.
  • V létě 2017 v prodeji Extra hořká 13° (trojité chmelení Žateckým aromatickým chmelem, prodloužená doba ležení, vyšší podíl zbytkového extraktu a 5% alkoholu).
  • Od 24.3.2017 měli v prodeji limitovanou edici 12° světlý ležák Philipp za studena chmelený chmelem Kazbek. Nefiltrovaný a nepasterovaný světlý ležák, vařen klasickým dvourmutovým způsobem a chmelen poloraným červeňákem. Na začátku ležení byl do piva přidán chmel Kazbek, který má svěží kořenité a citronové aroma. Předchůdce odrůdy kazbek byl planý ruský chmel. Robustnost a stabilita vycházejí již z názvu odrůdy, protože Kazbek je nejvyšší horou středního Kavkazu a tyto vlastnosti jsou pro ni charakteristické.
  • Novinková Medová 14 od 7.10.2016 na pipě.
  • Nová 12 světlá za studena chmelená Kazbekem. Na výčepu od 22.9.2016.
  • Dne 6.5.2016 poprvé otevřena terasa, zprovozněná venkovní pípa. Na čepu 12 světlá Philipp, 13 tmavá Tomáš a nově 13 světlá extra hořká.
  • Nově 5.12.2015 na čepu 13° pivo nefiltrované extra hořké k němu 11° světlá, 13° černá, 14° medová a 18° černá
  • Od 19.11.2015 na čepu nově 18° černý ležák Jindřich, k němu světlá 12° Philipp.
    Na začátku měsíce prosince na čepu 14° světlé medové a 13° světlé extra hořké a 13° černé Tomáš. Těsně před vánočními svátky na čepu 11° světlé Ossegg.
  • Dne 31.10.2015 byla otevřena v prostorách Oseckého kláštera malá pivnice která pojme cca 32 míst k sezení po čtyřech stolech.

Starší info:
Přímo v prostorách Cisterciáckého kláštera v Oseku obnovili tradici pivovarnictví a opět vaří pivo a to pod původním názvem OSSEGG – pivo cisterciáckého opatství. Pivnici najdete v jednom z hospodářských stavení přímo v areálu Oseckého kláštera.
V prosinec 2014 v rámci revitalizace kláštera Osek probíhala 1. etapa obnovy klášterního pivovaru. Po opravě vnitřních prostor v zimním období došlo k instalaci technologie pro výrobu původního klášterního piva.
V březnu 2015 v obnoveném pivovaru v areálu kláštera byla uvařena první várka.
Slavnostní otevření pro veřejnost bylo 20. června 2015. K ochutnání bylo nefiltrované pivo 11° a 12° světlé, a 13° černé. A také dozrávalo 18° černé.

Obnova klášterního pivovaru byla součástí revitalizace kláštera, rozdělené do několika etap. Myšlenka začít v klášteře opět vyrábět pivo byla z května roku 2009. O tom, že v objektu probíhala rekonstrukce, věděl jen málokdo. Až když byla instalována klasická technologie pro výrobu tradičního českého ležáku a v rámci zkušebního provozu měli občané Oseka možnost pivo ochutnat v místních restauracích a říci své připomínky, bylo jasné, že se záměr podařil.
Klášterní pivovar v Oseku je spojován s opatem Benektiktem Littwergem a rokem 1701, ale pravděpodobně byl založen už dříve. Byl vystavěn v barokním slohu ve východním křídle hospodářského dvora cisterciáckým konventem Panny Marie. K pivovaru s unikátními vysokými klenutými sklepy náležela humnová sladovna. K ukončení vaření piva tu došlo v roce 1946. Dále pak pivovar fungoval jako stáčírna a sklad piva až do úplného uzavření. Nejvyššího výstavu pivovar dosáhl pod vedením sládka Josefa Högera v letech 1901 1902 a to úctyhodných 23 662 hektolitrů.
Po letech chátrání budova opět ožila. Správce oseckého kláštera MVDr. Jindřich Koska se do obnovy areálu kláštera pustil se svými spolupracovníky s vervou a bylo to znát, i když práce tu bylo ještě na řadu let. „Budova je využitá a žije, což je důležité. V roce 1645 v deníku píše opat Knittl, že se v Oseku opět vaří pivo a v porovnání s jinými kláštery že je velmi dobré. Je to pro nás výzva, abychom klášteru nepokazili reputaci,“ usmíval se v červnu 2015 Dr. Koska. Zatím byla hotová první etapa projektu, další byla na řadě restaurace s kuchyní. „Hosté budou v minipivnici, oddělené sklem, vnímat vůn ivaření piva, varna bude součástí pivnice. Nově udělaná je venkovní terasa, kde bude i gril, a posezení v příjemném prostředí kláštera tu najde 80 lidí,“ informoval Jindřich Koska. Pivovar je ale samozřejmě především o pivu. Z původní technologie se nenašlo nic, ale jak říkal technolog Kozerich, už 150 let je varný postup ustálený. „Chceme dělat pivo poctivě, takže zraje 6 8 týdnů a ne čtrnáct dní, jako se to někde děje. Pivo je čerstvé, v živé formě, plné, nefiltrované a nepasterované. Už pro mnichy bývalo zdrojem živin a teď tomu není jinak.“ Nabízeno bylo kromě sudů v tmavých skleněných lahvích s patentním uzávěrem o objemu 0,5, 1 a 2 litry a v pětilitrovém džbánu, které pro Osek vyrábějí v Německu.
Pod původním názvem Ossegg, tu mají návštěvníci možnost vybrat si dvanáctistupňové pivo s názvem Philipp, černé pivo 13 stupňové Tomáš a 18 stupňové Jindřich, 11 stupňové pivo, zatím bez jména a pivo pšeničné. „Vaříme ryze české pivo, ležáky spodně kvašené. Počítáme i s vánočními a velikonočními speciály.“ V pivovaru je dvounádobová varna, která se nahřívá parou potrubím a otevřené kádě, tedy nejtradičnější český způsob výroby piva. České jsou i používané odrůdy ječmene, chmel je ze Žatce. (zdroj: teplicky.denik.cz)