Zaniklé minipivovary – Minipivovar Letohrádek Frýdlant nad Ostravicí

adresa: Letohrádek, U letohrádku 143, Frýdlant nad Ostravicí

Raritní pikopivovar byl otevřený v roce 2008 v areálu penziónu Letohrádek ve Frýdlantě nad Ostravicí (s jednou várkou o objemu cca 40 l).


Ačkoliv se zdánlivě jedná pouze o funkční model vybavení varny, včetně celomosazných kotlů, lze i tady uvařit klasickou technologií „na starý způsob“ chutné pivo. Na konci roku 2007 a začátkem roku 2008 proběhly ve zdejších prostorách zkušební várky nefiltrovaného tmavého speciálu s názvem Pivo z Letohrádku. Následné spodní kvašení a dozrávání piva pak probíhalo při optimálních teplotách v prostorách Městského pivovaru ve Štramberku.
V únoru 2008 se vypila první várka, na počátku března byla uvařena další.


V dubnu 2008 se o víkendech točilo místní tmavé pivo za cenu 20 Kč.
V Letohrádku jste si v srpnu 2008 mohli pochutnat o sobotách na místním speciálním tmavém ležáku. Mok byl točen do keramických korbelů o větším objemu. Hosty pak mnohdy překvapila hladina piva ve výši 3/4 nádoby.


V roce 2009 již pivovar nevařil.
Sládek Marek Pietoň ještě nedávno vařil pivo i pro pivovárek v Letohrádku. Ten ale v roce 2009 v provozu nebyl. „Do budoucna by se ale možná mohl obnovit pro ukázkové vaření,“ řekl Pietoň s tím, že do penzionu Letohrádek ve Frýdlantu teď dováželi pivo z kozlovického pivovaru.
V dubnu 2016 pivovárek nefungoval, technologie byla stále na místě.