Zaniklé minipivovary – Melichárek Horka nad Moravou

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: 1.máje 10, 783 35 Horka nad Moravou

www.pivovarekmelicharek.cz

e-mail: petr.melicharek@email.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 

  • V červnu 2023 minipivovar mimo provoz.
  • Dne 25.11.2021 v prodeji Zázvorové Ale 13% – polotmavé Pale Ale s čerstvým zázvorem, který je přidáván na třikrát během chmelovaru. Citra Single Hop IPA 16% – polotmavé svrchně kvašené pivo typu India Pale Ale. Při chmelovaru použít pouze americký chmel Citra.
  • Dne 15.4.2021 v nabídce: Ležák 11% světlé, Hanácká Pšenice 13% světlé, Chinook APA 13% polotmavé, Waimea NZ Ale 13% světlé a Hanácké Stout 14%.
  • Od 4.6.2020 nově v prodeji Tomahawk APA 13 %. Světlé pivo typu American Pale Ale. Při výrobě použit americký chmel Tomahawk. Tato odrůda je jednou z nejdůležitějších vysokoobsažných odrůd. Má původ v odrůdě Nugget. Tomahawk má velmi široké aromatické spektrum, ve kterém se promítá kořeněná příchuť černého pepře doplněná citronovou trávou, pomerančovou kůrou, vanilkou a marcipánem.
  • Pivní novinky konce července 2017: Melichárek Žitná IPA 16,5% – Red Rye India Pale Ale. Červenohnědé pivo s náznakem citrusů, ovocného chmele a pikantního žitného sladu se střední hořkostí. Chmeleno chmely Magnum, Willamette, Amarillo. Obsah alkoholu 6.5%, IBU 65. Chinook APA 13% – polotmavý speciál typu American Pale Ale. Tato odrůda byla pojmenována po Indiánském kmenu z okolí Washingtonu. Má vysoký obsah alfa kyselin, avšak velmi příjemné chmelové aroma s jemnou hořkostí a plnou chutí. Má kořeněno-bylinný charakter estragonu, bazalky a levandule s vyváženým citrusovým nádechem. Široké aromatické spektrum doplňují červené plody, sladké ovoce a květinové elementy.
  • V červnu 2017 v prodeji Centennial APA 13% – polotmavé pivo typu American Pale Ale. Při výrobě použity dva hanácké slady, žatecký chmel a americký chmel Centennial. Odrůda byla vyšlechtěna již v roce 1974, ale na trh byla uvedena až v roce v 1990. Je to přechod mezi Brewers Gold, Fuggle, East Kent Golding a jinými druhy chmele. Tento aromatický chmel má také potenciální hořké vlastnosti.
  • Od 11.5.2017 v nabídce: Melichárek světlý ležák 11% (světlý ležák, chmelený německými chmely Magnum a Spalter Select), Hanácká Pšenice 13% (světlý pšeničný speciál), Challenger APA 13% (polotmavý speciál typu American Pale Ale s anglickým chmelem Challenger), Hanácké Bock 17% (polotmavý speciál, který zrál v tanku šest měsíců).
  • Od 15.3.207 do prodeje zdejší nejsilnější pivo – Citra Strong Birthday Ale 20%.Jednalo se o polotmavý speciál typu Double India Pale Ale s americkým chmelem Citra. Uvařeno u příležitosti čtyřicátých narozenin pána sládka. Motem tohoto piva je: I čtyřicátník má občas chuť na dvacítku.
  • V polovině září v prodeji Hanácké Stout 14 %. Svrchně kvašené tmavé pivo typu Stout. Při výrobě použity tři hanácké slady, pražený ječmen a anglický chmel Challenger.
  • Pivovar na počátku září 2016 začal prodávat nový speciál – Galaxy Single Hop IPA 18 %. Jedná se o polotmavé pivo typu India Pale Ale. Chmeleno australským chmelem Galaxy. Ten byl vyšlechtěn v Austrálii v roce 1994 jako odpověď na americký chmel Citra. Matka je vysokoobsažný chmel z Austrálie a otec z USA Perle. V chuti naleznete tóny citrusů, dotek meruněk a angreštu. Ve vůni najdete citrusové plody a tropické ovoce.
  • Dne 28.4.2016 opět otevřeli Pivovarský dvůr. Na čepu Melichárek světlý 11%, Hanácká Pšenice 13%, Cascade APA 13%, Kazbek IPA 17%.
  • Dne 10.3.2016 byl v pivovárku prodejní den. Nabídka sudového a lahvového piva: Citra Single Hop IPA 18% – polotmavý speciál typu India Pale Ale s americkým chmelem Citra – svrchně kvašeno, Melichárek světlý 11% – světlý ležák plzeňského typu s českými chmely Premiant a Žatecký Červeňák – spodně kvašeno, Melichárek Cascade lager 13% – světlý speciál plzeňského typu s americkým chmelem Cascade – spodně kvašeno, Hanácká Pšenice 13% – světlý pšeničný speciál s českým chmelem Žatecký Červeňák – svrchně kvašeno, Cascade APA 13% – polotmavý speciál typu American Pale Ale s americkým chmelem Cascade – svrchně kvašeno, Hanácká Vídeň 12% – polotmavý vídeňský ležák s českými chmely Sládek a Žatecký Červeňák – spodně kvašeno.
  • Melichárek Citra Single Hop IPA 18% – polotmavý speciál typu India Pale Ale s americkým chmelem Citra. Od 24.2.2016 v prodeji a to v sudové i lahvové podobě.
  • Nabídka sudového a lahvového piva od 8.2.2016: Melichárek světlý ležák 12%, Cascade APA 13%, Challenger APA 12%, Zázvorové Ale 12%, Hanácká Vídeň 12%, Fuggles EPA 12%.
  • Dne 21.1.2016 byl v pivovárku prodejní den. Měly připraveno v lahvích šest druhů piva. Spodně kvašená piva: Melichárek světlý 11% – světlý ležák, Hanácká Vídeň 12% – polotmavý vídeňský ležák. Svrchně kvašená piva: Cascade APA 12% – polotmavé American Pale Ale s americkým chmelem Cascade, Challenger APA 12% – polotmavé American Pale Ale s anglickým chmelem Challenger, Fuggles EPA 12% – světlý English Pale Ale s anglickým chmelem Fuggles, Zázvorové Ale 12% – polotmavé Pale Ale s čerstvým zázvorem a koriandrem.
  • Dne 17.12.2015 byl v pivovaru prodejní den. Nalahvováno bylo Melichárek světlý ležák 11%, Melichárek vánoční speciál 13%, Hanácká Pšenice 13%, Cascade APA 12%, Challenger APA 12%, Fuggles EPA 12%, Zázvorové Ale 12%.
  • Dne 3.12.2015 sládek uvařil nejsilnější pivo – Citra single hop IPA 18 %. Jednalo se o polotmavý speciál typu India Pale Ale, uvařený že čtyř druhů hanáckých sladů a z jednoho aromatického chmele Citra, který je původem z USA. V chuti i vůni byly dominantní citrusové plody, zejména grep, pomeranč a limetka.
  • V listopadu 2015 uvařili Zázvorové vánoční Pale Ale 13% polotmavý speciál. Při vaření sládek použil tradiční i netradiční suroviny – vodu, plzeňský a karamelový slad, chmely Premiant a Červeňák, ovesné vločky, zázvor a koriandr. Zakvašeno svrchně kvasnicemi US-05. V nabídce bylo před vánoci.
  • Speciál Kazbek IPA 16 % byl opět uvařen a naražen 14.11.2015 při oslavě 5.narozenin pivovaru. Dne 26.9.2015 skončila zdejší sezóna a zahrádka se až do jara zavřela. Ve dnech 24.-26.9.a měli na čepu poslední novinku roku 2015 – Bramling Cross EPA 12% – světlé English Pale Ale s anglickým chmelem Bramling Cross.
  • Od 4.9.2015 měli na čepu novinku – Wakatu NZ Ale. Jednalo se o světlý Pale Ale s novozélandským chmelem Wakatu. Ten byl poprvé uveden na trh v roce 1988. Chmel se vyznačuje jemnou ovocnou chutí s nádechem bylinek.
  • Dne 21.8.2015 byly na Pivovarském dvoře v Horce nad Moravou představeny dvě pivní novinky a to: Letní Ale 11% – světlé Pale Ale s chmely Cascade a Kazbek – uvařeno z plzeňského a karamelového sladu (sladovna Záhlinice) a Zkouřená pšenice 13% – světlý nakuřovaný pšeničný speciál – uvařeno z nakuřovaného pšeničného sladu, nakuřovaného ječného sladu a mnichovského sladu. Všechny slady jsou z humnové sladovny Bruntál. Chmeleno žateckým červeňákem, kvašeno svrchně.

Starší info:
V červnu 2013 oznámili majitelé oficiální zprovoznění domácího pivovárku. Měli veškerá povolení a pivo mohli legálně prodávat. První várka byla uvařena 17.5.2013. Jednalo se o světlou desítku. Tato várka byla poprvé naražena 29.6.2013 v Hospůdce U berana ve skanzenu Příkazy. Druhá várka byla uvařena 1.6.2013 Jednalo se polotmavou jedenáctku. Ta byla na čepu 13.7.2013.
Jeho pivo je výjimečné svou hořkostí, ale i tím, že tam nenajdete žádné náhražky ani cukr, po kterém bolí hlava, když se jde domů z hospody, nebo kukuřici na podporu pěnivosti. Hanácké Mechoš, jak se tohle pivo vařené v domácím minipivovaru jmenuje, pochází z Horky nad Moravou na Olomoucku. Poprvé jej lidé mohli v Olomouci a v Hanáckém skanzenu v Příkazích. „Všechno to začalo ještě za studentských let, nejprve to bylo čistě o degustátorství, později o pivním cestovatelství a historii. Jezdili jsme po malých pivovárcích a když začaly velké pivovary chuť hodně unifikovat, tak jsme přemýšleli, jak uvařit pivo vlastní,“ řekl pivovarník Petr Melichárek. Podařilo se mu sehnat varnou technologii a na podzim před třemi roky uvařil první várku. Vše pod dálkovým dozorem sládka ze Sazovic na Zlínsku. „Chuť piva byla plná, sladová. Chmel byl trochu potlačený, ale celé rodině chutnalo a dvě bečky zmizely během vánoc, ani jsme nevěděli jak. Rozkřiklo se to a pro kamarády jsme udělali ještě v zimě pivní slavnosti, které měly to obrovský úspěch,“ vzpomínal šestatřicetiletý muž. O rok později se účastnili v olomoucké městské části Holice Chmelových dožínek a domů si odváželi ocenění za nejchutnější pivo. „V červnu jsme jeli na Slovensko, kde je mezinárodní soutěž domácích vařičů piva a tam jsme obsadili třetí místo. Na tom, že budeme vařit pivo ve větším, jsme se ale dohodli už po dožínkách v Olomouci,“ pokračoval muž. A tak na podzim před dvěma lety začalo nutné kolečky administrativy na hygieně, obecním úřadě, celní správě nebo hasičích. Navíc být pivovarníkem je vázaná živnost, což znamená, že živnostenský list nedostane každý. „Člověk buď musí obor vystudovat nebo mít garanta, jako mám já,“ poznamenal sládek. Po roce a půl běhání po úřadech si letos v polovině května, uvařili první oficiální várku. „Trvala neuvěřitelných osmnáct hodin. Normálně to trvá osm až devět hodin. Ale byla to nová technologie a než se v tom naučíte vařit, chce to trpělivost,“ konstatoval Melichárek. Jeho pivní lístek nabízí hlavně světlé pivo plzeňského stylu 10,11,12 a13 stupňové. Je více chmelené a trochu hořčí chutě. „Je to přírodní hanácké pivo. Světlé se jmenuje Hanácké Mechoš, Mechoš je totiž moje přezdívka a Mechoška je polotmavé. To je zase přezdívka mojí ženy. A v čem je výjimečné? V hořkosti, používáme výrazný český chmel,“ usmál se pivovarník. Poznamenal, že velký úspěch má i polotmavá dvanáctka a třináctka, mnichovského stylu, vařená ze speciální směsi pěti sladů. „Pak ještě vaříme dva speciály. Například Hanácké Bock má obrovský úspěch a čím déle zraje tím, je lepší. Je to sedmnáctka, chmelíme ji speciálním chmelem z Nového Zélandu a slad je z Česka a Bavorska. Takže je to zvláštní chuť a je to jedno z nejsilnějších spodně kvašených domácích piv,“ popsal svou výrobu muž, který se živí prací ve firmě vyrábějící ložiska. „Zájem o nás je, ozývají se některé hospody z Olomouce, Pardubic ale i Prahy. Zatím se ale kromě skanzenu nikde pravidelně točit nebude, tolik piva nemáme. Kde je naše pivo na čepu můžete sledovat na našem webu. Určitě ale chceme nabídnout naše pivo na dožínkách v Náměšti na Hané na konci srpna a v září pojedeme na Chmelové dožínky do Olomouce,“ doplnil pivovarník z Horky nad Moravou. (zdroj: olomoucky.denik.cz)
Dne 13.7.2013 pivovar uspořádal 2.ročník Vaření domácího piva ve skanzenu Příkazy. V rámci akce bylo společně s návštěvníky uvařeno domácí pivo Příkazský Mechoš, podrobně probrán postup výroby piva s velkým prostorem pro diskuzi, rady a náměty. Návštěvníci se seznámili se surovinami, nástroji a pomůckami, které jsou pro výrobu piva potřebné. Pivo vyrobené v rámci akce bylo ve skanzenu na konci srpna ochutnáno a vypito. Na čepu byl Mechoš světlý 13˚ speciál a Mechoška polotmavý 11˚ ležák.
Dne 22.9.2013 byl uvařen Hanácké Bock 17 % z bavorského sladu a chmele z USA. Prodej byl zahájen 1.3.2014.
Od 7.3.2014 v prodeji polotmavý šestisladový ležák Mechoška 11 %, od 15.3. světlý ležák Mechoš 11 %, od 15.3. polotmavá Mechošova IPA 13 %, od 1.4. Vídeňský ležák 12 %, 10.4. polotmavý pětisladový ležák Mechoška 12 %, od 19.4. polotmavý Märzen.
Dny horeckého piva se uskutečnily 7.6. a 8.6. v Hanáckém skanzenu Příkazy. Na čepu piva – APA 11%, Hanácké Mechoš 11% a Bavorská pšenice 13%.
Ve dnech 23. – 24.8.2014 na čepu v Horce světlý ležák Mechoš 12 %, speciál Kazbek IPA 16 %, polotmavý Vídeňský ležák 12% .
O víkendu 6.-7.9. byl od 11:00 otevřen areál pivovaru a na čepu byly osvěžující světlé výčepní pivo Mechoš 10 %, pětisladový polotmavý ležák Mechoška 11% a polotmavý ležák Cascade APA 11%. Tento American Pale Ale se vyznačoval jemnou chutí chmele Cascade.
Dne 4.10. pořádali Loučení s létem.Na čepu světlý speciál Mechoš 13%, světlé výčepní Mechoš 10% a Kazbek IPA 16%. Opět zahájili prodej piva v KEG sudech. V řájnu v nabídce světlé výčepní Mechoš 10%, polotmavý ležák Mechoška 11%, Kazbek IPA 16% a světlý ležák Mechoš 11%.
Od 1.12. zahájen prodej piva v PET lahvích o objemech 1,5 l a 1 l. PET lahve bylo možné zakoupit v areálu pivovaru. Prosincová nabídka: Cascade APA 12% (svrchně kvašený polotmavý speciál), Cascade APA 14% (svrchně kvašený polotmavý speciál), Kazbek IPA 16% (svrchně kvašený polotmavý speciál), Mikulášská 15% (spodně kvašený polotmavý speciál).
Nabídka PET lahví dne 6.1.2015: Cascade APA 14%, Kazbek IPA 16%, Melichárek 12% světlý ležák, Cascade APA 11%. PET láhve šlo zakoupit přímo v pivovaru každý čtvrtek od 15:00-19:00. Nebo v olomoucké Pivotéce a v prodejnách Sklizeno a To pravé z Hané.
Nabídka piva v sudech k prodeji dne 13.2 – Kazbek IPA 16% (polotmavý speciál), Hanácké Bock 17 % (polotmavý speciál), Zázvorové Ale 12 % ( polotmavé pale ale), Hanácká Vídeň (12% polotmavý ležák), Melichárek Polotmavý 12% (Mechoška), Hanácké Rauchbier 13 % (polotmavý nakuřovaný speciál).
Dne 19.2.2015 proběhl tradiční prodejní den v pivovaru. V nabídce ěli piva Melichárek světlý 11% (světlý ležák) , Melichárek polotmavý 12% (polotmavý ležák), Hanáckou Vídeň 12% (vídeňský ležák), Hanácké Rauchbier 13% (nakuřovaný speciál), Kazbek IPA 16% (India Pale Ale), Hanácké Bock 17 % (polotmavý speciál) a Zázvorové Ale 12% (polotmavé Pale Ale).
Dne 27.6. se uskutečnila akce „Grilovaní selátko“ a na zapití k tomu byl světlý ležák Melichárek 11%, pšeničné svrchně kvašené pivo Hanácká pšenice 12 % a polotmavý svrchně kvašený speciál Kazbek IPA 16%.