Proč byl v 19. století vydrancován královédvorský pivovar

Jednadevadesát právovárečných měšťanů Dvora Králové postavilo v roce 1862 nový pivovar. Ukončili tak mnohaletý pivovarský půst ve městě. Ovšem radost jim dlouho nedělal.

Prusko-rakouská válka zasáhla v roce 1866 celý hradecký region. Boje se dokonce odehrávaly přímo na území Dvora Králové, došlo ke dvěma pruským okupacím a nakonec se město stalo v červenci roku 1866 pruským lazaretem. Do září trvající vojenské obsazení město značně poničilo. Vydrancován byl i nový Měšťanský pivovar. Škody byly do té míry devastující, že zdejší právovárečníci nebyli již schopní uvést pivovar znovu do provozu a raději se rozhodli areál odprodat.

Roku 1877 koupil pivovar v dražbě František Klazar z Kruhu u Jilemnice. Rodina Klazarů udělala z pivovaru moderní a prosperující firmu a vlastnila ho až do roku 1948, kdy byl znárodněn.

Stěžejní pivním produktem v době socialismu byla světlá jedenáctka nesoucí název Novopramen. Dne 28. února roku 1979 však byla uvařena poslední várka. Pivo se poté dováželo v cisternách z trutnovského pivovaru a zde pouze plnilo do lahví. V roce 1982 byla zrušena i lahvárna a část vybavení bylo přemístěno do jiných pivovarů. Objekt nakonec Východočeské pivovary bezúplatně převedly na Městský národní výbor ve Dvoře Králové nad Labem.

V lednu 2001 zastupitelé Dvora Králové nad Labem odsouhlasili odprodej části pivovaru společnosti Billa, která zde vystavěla supermarket.

Zbývající objekty pivovaru jsou dnes účelově využity. Najdete tu například i středověkou krčmu se jménem Starý Pivovar.

(zdroj: www.dvurkralove.cz/cs/o-meste/tradice/pivovarnictvi.html)