Jezuitský pivovar Kokory

Barokní stavba pivovaru z první poloviny 18.století byla v roce 2002 příčinou sporu mezi Zemědělským družstvem Kokory, jež prostory bývalého pivovaru využíval, a restituentem objektu. Družstvo se na novém majiteli domáhalo finanční pohledávky za některé přestavby. “ Na rozsáhlém objektu jsme opravili střechu, v některých částech jsme nechali zhotovit nové fasády, ve sklepě je vybudován vinný sklep. Na restituentovi proto žádáme finanční náhradu za zhodnocení objektu, “ zdůvodnil požadavky družstevníků Vladimír Lichnovský , ekonom družstva.


Původnímu záměru, výrobě piva, objekt nesloužil už dlouhá desetiletí. Zemědělci získali budovu bývalého pivovaru v 60.letech 20.století od státního podniku ZZN. Od té doby využívali objekt, který je zapsán v Seznamu kulturních památek okresu, jako zemědělské sklady. “ Za poslední desetiletí, kdy komplex zrestituoval nový majitel, tu neprovádíme žádné opravy, “ pokračoval Lichnovský.Jaký bude další osud kdysi výstavní budovy, na které se podle mínění památkářů podepsaly necitlivé stavební zásahy minulých vlastníků, byl kvůli pokračujícím soudním sporům nejasný. Jde se o symetricky komponovanou barokní stavbu z první poloviny 18. století.
Pivovar přestal vyrábět pivo v roce 1907. Od roku 1918 byla v budovách v provozu sladovna.


Bývalý jezuitský pivovar byl delší čas kvůli nutným investicím doslova neprodejný. Rodina z Přerova, která rozlehlý objekt získala zpět v restituci, jej nemohla prodat ani hluboko pod cenou. Realitní kancelář budovu i s pozemkem nakonec nabízela za 850 tisíc korun, byť si původně vlastníci údajně dělali naději na 10 milionů. Koncem léta 2004 rozsáhlý areál změnil vlastníka. „Pivovar jsem koupil a postupně bych ho chtěl nechat zrekonstruovat. Protože se jedná o technickou památku, budu muset postupovat v souladu s požadavky památkářů, „konstatoval v říjnu 2004 majitel Karel Rybka z Prosenic. Mladý podnikatel již od října 2004 ve sklepení, kde měli jezuité před 250 lety uložené sudy se svým pivem, otevřel nový bar. Částečně také spravil střechu, kterou v létě 2004 poškodilo tornádo. „Objekt je rozlehlý, takže jsem se rozhodl nevyužité prostory nabídnout k dlouhodobému pronájmu, „řekl Rybka. Dokonce se mu ozval podnikatel, který měl zájem vrátit pivovaru jeho původní poslání. Část objektu byla stále ještě v nájmu Zemědělského družstva Kokory, které kdysi objekt vlastnilo. „Máme tam výdejnu obědů, část skladů a kancelář pro techničku. S novým majitelem jsme se dohodli na přiměřených podmínkách pronájmu, přesto budeme chtít časem objekt opustit a sklady přemístit do našich prostor, „uvedl ekonom družstva Vladimír Lichnovský. Místní zemědělci měli totiž k pivovaru odtažitý vztah, protože měli pocit, že jim byl v restituci vlastně odcizen. „Investovali jsme do pivovaru osm milionů korun, nakonec soud rozhodl ve prospěch restituentů. Objekt jsme jim předali a nemáme z toho nic, „neskrýval před časem své rozhořčení ani předseda ZD Kokory Ferdinand Ježík. Letitý restituční spor je ale novému kupci lhostejný. „Já jsem se stal právoplatným majitelem a spory dřívějších vlastníků mě absolutně nezajímají, „uzavřel podnikatel Rybka.

Čtěte také:  Zaniklé minipivovary - Velichov

Majitelé:
1880-1897 Josef svobodný pán Eichhoff st.
1897-1907 Josef svobodný pán Eichhoff st.

Výstav piva v hl:
1880 756
1898/99 1 440

Sládci:
1875-1906 Josef Karas