Městský zámecký pivovar Oslavany

 

  články o pivovaru

   fotogalerie

   etikety

   tácky

adresa: Zámecká 1/16, 664 12 Oslavany

www.pivo-oslavany.cz

e-mail: darebny@pivo-oslavany.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • V listopadu 2022 v nabídce Medový ležák se zázvorem (EPM 12 % alk.: 4,5 %).
  • Od prosince 2021 je pivovar Oslavany se nově stal součástí skupiny Městské pivovary a.s..
  • Na konci listopadu 2021 v prodeji měli Oslavanskou 11, Medovou 12, Oslavanský rubín 13 a především také tradiční Čertovský speciál- Čertovskou 15.
  • Od 22.10.2021 v prodeji opět Medový ležák se zázvorem (dvanáctka s 4,5 % alk.).
  • V červnu 2021 nové pivo Permoníkův mok. Světlé silné pivo 13, vařeno že 3 druhů sladu, chmeleno 3 druhy chmelu.
  • Na konci listopadu 2020 v prodeji Medový ležák se zázvorem 12°.
  • Dne 21.11.2020 měli v prodeji Zámeckou 11°, Medový ležák 12° a Oslavanský Rubín 13°.
  • Od 8.12.2018 na čepu Vánoční ležák 12° polotmavý s příchutí vánočního koření.
  • Od 14.10.2018 v Zámecké restauraci v Oslavanech na čepu Zámecká jedenáctka , Medový ležák 12°a Oslavanský Rubín polotmavá 13°.
  • V únoru 2018 nabídli další speciál a to třináctistupňový světlý Permoníkův speciál. Dále měli uvařený speciál na přání zákazníků, který šlo ochutnat v prosinci při čertovském zámku a to Čertovský speciál 15° světlý. Mimo to nabízeli piva: Zámecká jedenáctka, Medový ležák 12°, Oslavanský Rubín a Polotmavá 13°.
  • Před Vánocemi 2017 v prodeji Štěpánský speciál. Je to sedmnácti stupňové tmavé pivo.
  • V prosinci 2017 na čepu Mikulášský speciál 14° (pivo medové) a Čertovský speciál 15° (světlé spodně kvašené).
  • Od září 2016 na čepu nový ležák – Zámecká jedenáctka světlá.
  • Májový ležák polotmavý spodně kvašený 11° polotmavý na čepu dne 1.5.2016.
  • Od 12.2. 2016 na čepu Medový ležák 12°.
  • U příležitosti 2.výročí od zahájení provozu připravili nové pivo a to Čertovský speciál . Tento speciál byl 15°, spodně kvašený. Vařen ze 4 druhů ječných sladů a chmelen 2 druhy chmelu. Na čepu od 4.12.2015.
  • Dne 11.11.2015 se vrátil na čep Višňový speciál 13°.
  • Od 17.7. 2015 na čepu v Zámecké restauraci pouťový polotmavý speciál Savanova jedenáctka.
  • Od 27.února 2015 na čepu v Zámecké restauraci Višňový ležák 12°.
  • K výročí ročního provozu pivovaru připravili sládci pivovaru Tomáš Darebný a David Sakánek Oslavanský višňový ležák. Od 6.prosince 2014 bude na čepu tmavý speciál Oslavanský Onyx . Bylo to pivo černé,14 stupňové , které bylo uvařeno z více druhů ječných sladů a chmeleno dvěma druhy českého chmelu.
  • Obnova pivovarské tradice se datuje do roku 2003. Na zámku byl vybudován minipivovar, který měl pohnutou historii. Po úspěšném zprovoznění prošel bouřlivým obdobím se střídáním několika vlastníků. Poslední majitel minipivovaru si vybudoval v Bratčicích nový pivovar, vypověděl městu Oslavany nájemní smlouvu a odvezl technologii. Městu zůstaly prázdné prostory. Zastupitelstvo města proto rozhodlo na svém mimořádném zasedání 29. října 2012 o založení nové městské společnosti, která obnoví tradici vaření piva v Oslavanech.
    Tak vznikla firma pod názvem Městský zámecký pivovar Oslavany s.r.o. V roce 2013 po komplikovaných výběrových řízeních byla v I. nadzemním podlaží jižního křídla zámku instalovaná úplně nová technologie. Premiéra prvního piva od městské společnosti proběhla 7.prosince 2013.

Starší info:
Na počátku listopadu 2013 sládek nového zámeckého minipivovaru v Oslavanech pustil do vaření první zkušební várky. Výrobu piva v historických prostorách se po odchodu soukromé firmy rozhodlo obnovit samo město. „Náš pivovar bude poloautomatický. Někteří se dokonce divili, proč jsme nezvolili plně automatizovaný provoz. Chtěli jsme ale, aby sládek mohl do procesu vaření kdykoliv vstoupit a upravit ho dle svých zkušeností,“ popisoval při prohlídce nového oslavanského minipivovaru jeho jednatel Zdeněk Vévoda. Kromě montérů se tak na zrodu nové místní atrakce podíleli i informatici, kteří instalovali složitý software. Kromě zářivě nové varny se do přízemí zámku nastěhovaly i kvasné nádoby, z nichž každá pobere 1200 litrů piva, a deset ležáckých tanků. „I když se dnes pivo běžně nechává kvasit v tancích, my zvolili otevřené nádoby. Nečistoty vzniklé při kvašení tak můžeme sesbírat spolu s pěnou, což se projeví na kvalitě piva,“ vylíčil Vévoda. První spodně kvašené pivo by oslavanští chtěli nabídnout na tradičním Čertovském zámku, kterýpřipadl na sobotu 7. prosince. Zejména pro místního sládka je to šibeniční termín, protože pivo musí v ležáckých tancích zrát tři až šest týdnů. „Receptury jsme nejdříve půl roku zkoušeli, než se nám je podařilo vyladit,“ popsal sládek Tomáš Darebný, který se o chod minipivovaru bude starat spolu ještě s jedním stálým zaměstnancem.Pivovar o předpokládaném ročním výstavu 1500 hektolitrů by měl vařit světlou desítku a dvanáctku a tmavou třináctku.
První originální pivo z nového Městského zámeckého pivovaru Oslavany byla Čertovská 11°. První doušek nového originálního oslavanského piva mohli ochutnat návštěvníci akce Čertovský zámek na nádvoří zámku v Oslavanech dne 7.prosince 2013. Pro tento den se točil Oslavanský čertovský speciál za zaváděcí cenu 18,- Kč.
Pivovar se prezentoval Oslavanskou třináctkou Rubín na brněnském výstavišti na veletrhu cestovního ruchu Regiontour ve stánku Mikroregionu Ivančicko. Nefiltrovaný, spodně kvašený, polotmavý ležák ochutnal nejen ministr pro místní rozvoj ing. Lukl, který navštívil stánek při slavnostním zahájení spolu s oslavanským a ivančickým starostou, ale také řada dalších významných osobností z oblasti politiky, cestovního ruchu a turismu.
U příležitosti Karmelské pouti v Oslavanech pivovar uvařil 11° polotmavý Pouťový speciál.