Minipivovar Svatý Ján Polepy

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Polepy 232, 280 02 Polepy

www.pivovarek.cz

e-mail: info@pivovarek.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • V únoru 2023 v prodeji v lahvích 12° Fešák ležák a 13° Povstalec IPA.

Starší info:
Přesně deset let uběhlo od doby, kdy Martin Karaivanov poprvé vyprodukoval své první pivo. „Tenkrát místo toho, abych poctivě studoval na strojárně, tak jsem navštěvoval knihovny a pročítal různé materiály, které se týkaly právě výroby piva,“ popsal v březnu 2006 Martin Karaivanov s tím, že na svůj první výrobek pozval kamarády z vysoké školy, aby jim dal svůj výrobek ochutnat. Ale nedopadlo to úplně podle jeho představ. „To pivo se pohybovalo někde okolo osmi stupňů. To i absolutní nepivaři si dali několik kousků,“ uvedl Karaivanov. Dříve vařil pivo jen pro nějaké akce nebo okruh svých známých. To se nyní rozhodl změnit. „Právě se stěhuji z Kolína do blízkých Polep. To samozřejmě znamená i likvidaci stávající výrobny piva a její přesunutí do nového sídla, které bude ve sklepení mého nového domu. Chtěl bych zvýšit množství vyprodukovaného piva. Počítám, že měsíčně vyrobím asi tisíc litrů. Rád bych ovšem zůstal u prvotního záměru, že každé pivo by mělo být originálem. To znamená, že bychom produkovali pivo k různým příležitostem nebo akcím. Nebylo by to tedy klasické zařazení mezi desítky, dvanáctky a jiné stupně piv, které používají známé značky,“ vysvětluje svůj originální záměr Karaivanov s tím, že rozhodně nepředpokládá, že by mu jeho koníček zaručil nějaké převratné finanční zisky, které by jeho samotného a jeho rodinu mohly uživit. O názvu svého soukromého pivovaru už má ovšem jasno. „Etiketa Pivovar Svatý Jan by se měla objevit na každém mém produktu,“ uvedl Karaivanov.
Martin Karaivanov v lednu 2007 pracoval na rozšíření svého minipivovaru v Polepech u Kolína: „Nemám to pro turisty. Vařím na akce, pro známé a hlavně způsobem, který mi vyhovuje. Náklady se musí vrátit, ale sama pivovarská činnost mě určitě neuživí.“
Minipivovar v Polepech koncem srpna 2007 vařil první várku v nově postaveném pivovárku – za měsíc by měla být k ochutnání.
Pivovárek Svatý Ján v Polepech se nachází ve sklepě nově postaveného rodinného domu, předposledním po levé straně na konci obce, pokud přijedete od Kolína (z centra Kolína to jsou asi 2 kilometry). Majitel vaří 200litrové várky – v říjnu 2007 to byl 12° světlý Povstalec a v prosinci 2007 14° polotmavý Mazel, obě piva za 25 korun/půllitr. Do budoucna se plánují další druhy piv různé stupňovitosti. Pivo se prodává „přes ulici“ a je třeba se předem objednat nebo zavolat. O prodeji v restauraci se neuvažuje. Sběratelé si mohou koupit několik posledních třetinkových sklenic za 100 Kč a piněty k dosud uvařeným pivům za 20 Kč.
Od 22.12.2008 byl nabízen světlý ležák Fešák 12%. Od 29.12.2008 se dal ochutnat speciální polotmavý Mazel 14%.
Pivovar má ve znaku varnu, okolo níž se vine blíže neurčený druh hada. Totiž panu sládkovi od jeho školních let přezdívali a neřekli jinak než „Krajta“. Pivovar je umístěn ve sklepě rodinného domu. Vaří se dekokčním dvourmutovým způsobem. Slad je kupován v Kounicích, kvasnice v pivovaru Nymburk a chmel poloraný červeňák ze Žatce. Pravidelně se v prosinci 2009 vařilo 12° světlý ležák Povstalec, 14° granátový speciál Mazel, 12° světlý dvousladový ležák Fešák a 12° pšeničný spodně kvašený ležák Olivek. Vaří se příležitostně, na objednávku v 200 litrových várkách. Žádná hospoda nemá toto pivo trvale na čepu.
Martin Karaivanov je strojní inženýr, ale už čtrnáct let vařil pivo Svatý Ján na Kolínsku. Založil si vlastní minipivovar a vyráběl jen samé speciály. „Dělám pivo spíš pro fajnšmekry. Cítím teď kvůli počasí větší tlak od zákazníků, ale víc ho uvařit nestihnu,“ řekl v červenci 2010 sládek. * Jak se strojař stane sládkem?
Pro mě je kouzlo, že z hromady železa vyleze něco tak dobrého a jedinečného. Sám jsem si pivovar navrhnul a postavil a navíc pivo mám rád. Asi jako málokoho mě zajímalo hlavně spojení technologie s výstupním produktem. Jiné zajímal jen ten samotný produkt. Mě bavilo především navrhovat. Pak jsem k tomu přidal vědomosti o vaření piva, učil jsem se z různých knížek a z vysokoškolských skript.
* Proč jste mu dal jméno Svatý Ján?
Máto souvislost s tím, že jsem bydlel v Kolíně. Byla to jedna čtvrť. Před třemi lety jsem se přestěhoval do obce Polepy, kde jsem pivovar zbudoval. Název je ale stejný.
* Je těžké udržet minipivovar? Roste konkurence?
V roce 1996 jsem byl první v republice s minipivovarem. Vyrobím asi 70 hektolitrů ročně. Začínal jsem se dvěma druhy piv, teď mám čtyři. Vzhledem k velikosti to je můj komerční koníček, druhá činnost. Vznikají nové minipivovary, ale to je dobře. Mám radost, protože si nekonkurujeme, rozumíme si, dáváme si informace.
* A lidé mají o speciální pivo zájem?
Mými zákazníky jsou lidé, kteří ocení kvalitu. Dodávám ho pak do tří specializovaných restaurací. Ty zásobuji výjimečně, nepravidelně. Většinou si lidé u mě objednávají piva pro nějakou zvláštní příležitost, narozeniny, Vánoce, Nový rok. Nechci vyrábět velké množství, ale kvalitní pivo, o něj mají lidi zájem.
* Myslíte, že už mají dost velkých pivovarů?
Nemám nic proti tomu, když velký pivovar dělá dobré pivo, ale oni musí například filtrovat od kvasinek, aby ho mohli stáčet a vydrželo, ale tím pivo ztrácí. Naše záměrně nefiltrujeme. Nemusíme, protože se prodá rychle.
* Nechcete vyrábět víc druhů, třeba letní?
Vlastně stále vyrábím nové. Dělám odnože podle objednávek zákazníků. Základem je vždy jeden ze čtyř základních typů. Letní speciály nedělám, ale všechna moje piva mají méně alkoholu. Vyrábím i pšeničné a to se hodí na léto, protože je lehké. „
Polepský podnik vybudoval Martin Karaivanov. Coby strojař si sám vyrobil celou technologii, vařit pivo začal v roce 1996. O svých produktech – dvousladové dvanáctce Fešák, pšeničné, spodně kvašené dvanáctce Oliver, polotmavé čtrnáctce Mazel, polotmavé žitné třináctce Mates či jednosladové dvanáctce Povstalec – mluví s láskou. „Ne vždy jsem udělal ideální pivo, zvlášť ze začátku,“ řekl s úsměvem Karaivanov. „Žádnou várku jsem však vylít do kanálu ještě nemusel.“ Vařil dvakrát či třikrát do měsíce, o nabídce informuje na internetu. Zájemci o jeho pivo chodí s pet lahvemi přímo k němu domů. „Nechci výrobu zvětšovat, takhle jsem spokojený. Jsem nezávislý, na různé výtky můžu, ale nemusím reagovat,“ pochvaloval si Karaivanov, který prodává půllitr piva v průměru za pětadvacet korun.
Od 26.3.2012 se prodávala piva Mazel (tmavý čtyřsladový speciál) a Fešák (světlý dvousladový ležák). Oliver získal v kategorii pšeničných piv a Mazel v kategorii tmavých speciálů 2.místo v soutěži Jarní cena českých sládků, pořádané dne 24.3.2012 v Pivovarském dvoře Zvíkov.
Od 30.4.2012 v prodeji speciál Povstalec IPA.
Od 8.7.2012 byl v prodeji speciál Povstalec IPA.
Od 29.8.2012 v prodeji Fešák světlý ležák 12°.
Od 17.9.2012 v prodeji Oliver – weissbier.
Od 1.10. 2012 v prodeji Mates (polotmavý žitný speciál), od 29.10. Povstalec IPA.
Od 1.11. 2012 v prodeji Fešák (světlý dvousladový ležák).
Od 17.12 2012 v prodeji Mazel (tmavý čtyřsladový speciál).
Na konec roku 2012 nachystal pivovárek speciál s názvem Mamba. Šlo o jantarový „Quadruple bock“ – spodně kvašená šestadvacítka. K ochutnání byla ke konci roku 2012 a pak po částech z archivu. Plněna byla do okrasných číslovaných láhví 0,25 l, ve kterých bude moci dlouho zrát.
Od 21.1. 2013 v prodeji Fešák (světlý dvousladový ležák).
Od 4.2. 2013 v prodeji pivo Povstalec – IPA.
Pivo Oliver získalo v kategorii pšeničných piv 1.místo v soutěži Jarní cena českých sládků, pořádané dne 23.3.2013 v Pivovarském dvoře Zvíkov.
Od 6.5.2013 v prodeji PovstALEc – IPA.
Od 27.5. v prodeji Oliver – Weiss (světlý pšeničný).
Od 7.10. v prodeji PovstALEc – IPA (alk: 7,2 %).
Od 18.11. v prodeji Mazel (tmavý čtyřsladový speciál).
Od 19.12.2013 v prodeji Mamba (jantarový speciální „Quadruple bock“, alk.:12 %, orientační EPM 26 %).
Od 30.6.2014 v prodeji Mazel (tmavý čtyřsladový speciál, kvašení spodní, barva granátová, hořkost nižší, obsah alkoholu 5,1 %, EPM 14 %).
Od 7.7. v prodeji Povstalec IPA (alk.: 7,2 %; 17 % EPM).
Od 25.08. v prodeji pivo Povstalec Pale Ale 13%.
Od 27.10. v prodeji Stout 15 %.
Od 5.1.2015 v prodeji Povstalec – IPA 17°.
Od 17.6. po třech letech znovu v prodeji pivo Mates (polotmavý žitno-pšeničný speciál, kvašení svrchní, alk: 4,8 %, orientační EPM 13 %).
Od 27.7.2015 v prodeji Oliver – Weiss 12% (světlý pšeničný, alk.: 4,2 %).
Od 20.12.2016 v prodeji sváteční speciál Stout 16 % (obsah alkoholu 6,5 %).
Pivovar v roce 2016 oslavil 20 let od svého založení. Oslava proběhla dne 28.5.2016 v restauraci U Tří Pírek v Kolíně na náměstí. Na čepu byl Svatojánský speciál 13% belgického stylu a vydatný Povstalec IPA 17%.

Výstav piva:
rok 2004: 8 hl
rok 2005: 7 hl