Pivní značka Novopramen

Značka Novopramen se na tuzemské pivní scéně objevila v průběhu první Československé republiky. Roku 1929 si, v té době nefunkční „Brněnský parostrojní pivovar“, pronajímá sládek Karel Tůma s cilem obnoveni vyroby piva. První výstav po několikaleté odmlce je zaznamenán v roce 1931. Pivo je distribuováno pod značkou Novopramen.

Pivovar založený v roce 1882 se nacházel na d´Elvertové tř.10, nyní je to Staňkova ulice – Ponava. Karel Tůma posléze podnik koupil. Nicméně konkurence ostatních větších brněnských pivovarů byla likvidační a podnik v roce 1936 zastavuje provoz.
Budovy byly zcela zbořeny. Na jejich místě stojí činžovní dům.

V roce 1960 byl přijat v souvislosti s Ústavou z roku 1960 zákon č. 36/1960 Sb., o územním členění státu, který vytvořil 11 krajů – z toho osm v Česku a tři na Slovensku. Podle tohoto zákona byla změněna i struktura československého pivovarnictví, kdy se dosavadní uskupení přerozdělila na 11 krajských organizačních složek, které se dále dělily na jednotlivé pivovary.

Východočeské pivovary n.p. se sídlem v Hradci Králové tvořily závody Broumov-Olivětín, Dvůr Králové nad Labem, Havlíčkův Brod, Hlinsko, Golčův Jeníkov, Hradec Králové, Choceň, Jevíčko, Lanškroun, Malý Rohozec, Náchod, Nová Paka, Pardubice, Polička, Svitavy, Tupadly, Trutnov.

Čtěte také:  Panský pivovar Dačice (před 1610 - po 1925)

Na počátku 70. let minulého století sládkové většiny těchto východočeských provozů vařili jednotně světlou jedenáctku s názvem Novopramen. V některých pivovarech šlo o krátkodobou záležitost, jinde se „východočeská“ značka stala stálicí v sortimentu.
Podle bývalého sládka poličského pivovaru pana Váši, výrobě 11 % ležáckého piva Novopramen ve východočeských pivovarech předcházelo zdražení 12 % ležáku. Odbyt 12 % ležáku se dočista zastavil. A tak přišla na svět 11 % Novopramen jako staronové pivo. Bylo středem mezi 10 % a 12 % pivy. Nebylo tak náročné na dobu dokvašování v ležáckém sklepě. Pro konzumenty cenově dostupnější.


Novopramen z trhu zmizel s privatizací v 90.letech.

Dne 11.3.2014 podal Jiří Goldšmíd majitel prodejny Vinotéka-nápoje Goldšmídovi ve Dvoře Králové u Úřadu průmyslového vlastnictví přihlášku na zapsání ochranné známky „Královédvorský Novopramen 11 světlý ležák“. Ještě v témže roce bylo pivo ke koupi spotřebitelské veřejnosti. Pro tuto prodejnu Novopramen vařil na zakázku pivovar Vratislavice nad Nisou. Projekt však neměl dlouhého trvání.

prameny:
www.pivni.info/glosy/1377-navrat-k-tradici.html
www.geocaching.com/geocache/GC43RQM_pivovary-brnenska-xii-pivovar-tumu-novopramen?guid=a87a1537-e471-4f13-929f-1f1208da912d