Proč se skalický minipivovar jmenoval Budulínek

Vše vlastně začalo, jako u mnoha jiných nadšenců, vařením piva doma v kuchyni na plotně. Po úspěšných ochutnávkách pokusů homebrewingu nebylo daleko k nápadu „rozjet to ve větším“.
Tak se stalo, že si rodina Stuchlíkových založila minipivovar ve vesnici Skalice na dohled od sídlišť České Lípy.

První otazník k řešení bylo hledání prostoru pro umístění technologie. Nakonec se manželé rozhodli, že pivovar bude součástí jejich domu.

Čtěte také:  Publikace Filipa Vrány: Pivovar v Olešnici

Většinu zařízení si vyráběli podomácku sami s pomocí kamarádů. Nejprve bylo nutno vybudovat prostor pro technologii, tedy zrodil se přístavek u rodinného domku. Poté se vymýšlelo vlastní zařízení pro výrobu piva. V minipivovaru, přesněji napsáno, nevelké místnosti, manželé zprovoznili čtyři 600 litrové ležácké tanky, scezovačku, která slouží k oddělení sladiny od mláta, a třísetlitrovou varnu, srdce pivovaru. Lucie Stuchlíková se sládkovou následně vyučila ve frýdlantském pivovaru, manžel Jan se spokojil s funkcí pomocného sládka.

Úřední kolečko trvalo rok. Oficiálně pivní pivo místního pivovaru se jmenovalo Skaličák, jednalo se o spodně kvašenou světlou dvanáctku. Ochutnat ji mohli zájemci slavnostně 18. června 2016 v hospodě U Pepíčka přímo ve vesnici.

Zmíněná restaurace poté „budulínská“ piva měla pravidelně na čepu, bohužel na konci roku 2016 spolupráce skončila.

Na otázku „Jak vás přijali tady ve vsi?“, Jan Stuchlík pro server liberec.idnes.cz v září 2016 odpověděl příkladem: „Když v Novém Boru vyroste nový pivovar, bude se v Novém Boru dobře prodávat naše pivo. A tady ve Skalici se bude dobře čepovat pivo z Nového Boru.“

Ve Skalici si proto váží pivních požitkářů, kteří nepijí pivo na objem, ale na chuť. Takoví si přijedou pro pár lahví zdejšího piva, které pak labužnicky a pomalu popíjejí.

A ve Skalickém Budulínkovi mají co nabídnout. V prodeji již například měli ležák plzeňského typu Ženich, svrchně kvašený speciál IPA s názvem Divá Bára, polotmavou karamelovou jedenáctku Agáta, Červeňák 13 % (single hop ŽPČ), Arianu APA 12°, světlý ležák Repete 13° spodně kvašený, speciál Jessica 14° American Pale Ale, Pankáč (american lager 13° s oblíbeným chmelem Chinook), stout jménem Bubák 13 % …..

A jak vlastně vznikl název Skalický Budulínek ? Podle bílé dodávky Stuchlikových s netypickými světly, jež říkali Budulínek. Když se hledal název pivovaru, spojili místní příslušnost a něčím vlastním.

Návštěvu domku s pivovárkem na hranici Chráněné krajinné oblasti České Středohoří, ochutnávku místních piv na zahrádce či zakoupení PET lahví s chmelovým mokem, lze jen doporučit.

(rok 2018)

Zdroj:
https://liberec.idnes.cz/pivo-vari-i-v-ceske-lipe-0v4-/liberec-zpravy.aspx?c=A160922_145047_liberec-zpravy_jape
https://ceskolipsky.denik.cz/zpravy_region/rodinnemu-pivovaru-ve-skalici-vladne-sladkova-20160614.html
https://liberec.idnes.cz/manzele-z-ceskolipska-si-hraji-s-pivem-dxu-/liberec-zpravy.aspx?c=A170113_145717_liberec-zpravy_jape