Barley wine

Pivní styl barley wine je druhem svrchně kvašeného piva vyznačujícím se vysokým obsahem alkoholu, plností chuti a různorodostí barvy.
Piva tohoto stylu se řadí mezi ta nejsilnější vůbec, uvádí se, že jde o nejsilnější pivo typu ale. Barley wine je ovšem bohaté nejen na alkohol, ale též na chutě a vůně.
Název znamená spojení anglických výrazů pro ječmen a víno. Často se však můžeme setkat i se složeninou těchto slov v podobě výrazu barleywine.

První pivo, jež bylo v novodobé historii prodáváno jako ječné víno, byl Bass No. 1 Ale, který byl kolem roku 1870 vyroben v pivovaru v anglickém městě Burton upon Trent. Snahou výrobce bylo nabídnout zákazníkům silné, sladové a jen lehce hořké pivo, které by konkurovalo tzv. fortifikovaným (obohaceným) vínům, jako je portské či sherry.

Prvním moderním americkým barley wine byl Old Foghorn Barleywine Style Ale, který se začal vařit v roce 1976 v pivovaru Anchor Brewing Company (alk.: 8-10 %). Aby nebyl spotřebitel maten, že jde o pivo, nikoliv nápoj z hroznů, bylo v názvu použito spojení slov.

Postupně se obnovil zájem o tento speciál jak v USA, tak ve Velké Británii.

Pivo se vyrábí infuzní technologií, s dlouhým chmelovarem, dlouho leží a zraje, většinou 9 až 12 měsíců. Speciál má velkou plnost a vysokou zbytkovou sladkost. Silný ovocný vjem je často vyvážen nižší, až střední hořkostí a vysokým obsahem alkoholu. Chmelové aroma a chuť jsou slabé až střední. Ve vůni lze cítit tmavé ovoce, koření, jablka. Pocit v ústech je příjemně jemný, hřejivý. Pivo by nemělo chutnat po alkoholu, respektive by v něm jeho chuť neměla dominovat. EPM se pohybuje v rozmezí 20- 25° EPM, obsah alkoholu obvykle přes 6-12% obj..

Prodej piva bývá časován na zimní období.

Barley wine z produkce britských pivovarů se liší od těch amerických.
Americký styl má výraznější chmelovou hořkost, díky zdejším chmelům s vysokým podílem alfa-hořkých kyselin. Barva se pak pohybuje mezi jantarovou a světle hnědou. Naproti tomu anglické barley wine je spíše sladší a méně chmelené s charakteristickou různorodostí barev, od zlatavě-červené až po matně černou.
Blízkým příbuzným stylu barley wine je ještě méně známý styl wheat wine, při jehož výrobě se používá nadpoloviční podíl pšeničného sladu. Ten pivo v chuti velmi zjemní, avšak obsah alkoholu zůstává obdobně vysoký.

Speciál je poměrně často používán k archivování. Uvádí se, že skladovatelnost barley wine v lahvích je až 25 let, kdy se chuť postupně rozvíjí.
Pivovary pro zrání barley wine často používají sudy po destilátech, v pivu se tak ještě více rozšíří škála chutí.

Čtěte také:  Setkání s minipivovary - Mazák, Křikloun

Speciál by se měl podávat v pivní pohárech, nikoliv v klasických půllitrech.

Ačkoliv není tento pivní styl tak rozšířen jako jiná svrchně kvašená piva (třeba IPA či stout), nevyhnul se ani varnám českých pivovarů.

Například:
Svatý Norbert Barley Wine 24 (2016) (alk.: 9,7 %)
Clock Ellen 26 (alk.: 9,2 %)
Matuška Barrel-aged Barley Wine 28 (alk.: 13,5 %)
Antoš American Barley Wine 21,5 (alk.: 10 %)
Libertas Barley Wine Cognac Barrel Aged (2019) (alk.: 11 %)
Welzl Barley Wine 24 (alk.: 10,5 %)
Zima 2021 English Barleywine 29 (Sibeeria) (alk.: 11,5 %)