Zaniklé minipivovary – Velichov

 

   fotogalerie

   etikety

Čtěte také:  Pivovary v Unhošti
Historie:

    • Velichovský forman je název piva vyráběného v malém ručně vyrobeném minipivovaru v obci Velichov na Karlovarsku. Provozovatelem je Bohuslav Novák a své pivo nabízí pouze v hostinci U mexického zálivu na břehu řeky Ohře. Značka je vyráběná ve dvou formách – světlá jedenáctka a tmavá dvanáctka. Cena piva v září byla 12 Kč za půllitr světlého formana a 15 Kč za 0,5 l tmavého ležáku.

Kapacita jedné várky minipivovaru je 250 litrů. „Pracoval jsem jako vařič v bývalém karlovarském pivovaru a s partou nadšenců jej chceme v malém obnovit. Byla by škoda těch sklepů,“ řekl v listopadu 2005 Novák.
Světlé výčepní pivo stále vařil bývalý zaměstnanec karlovarského pivovaru Bohuslav Novák a hostům jej nabízel v pivnici Mexický záliv ve Velichově. „V zimě přibude černý ležák. Zařízení na výrobu piva jsme postavili z běžného kuchyňského nádobí. Nádobí kdysi vařilo po hotelích a já je od hoteliérů odkoupil. V jedné várce uvařím dvě stě padesát litrů piva,“ řekl v květnu 2006 Novák.
„Pivovar jsme do provozu uvedli už 16. května 2006. Vařím ale také pivo v Lokti,“ prozradil v červenci 2006 na sebe Bohuslav Novák, který se však sládkem nikdy nevyučil. Jak tedy k takovému koníčku přišel? „Vařit pivo mě napadlo už dávno. Před lety jsem vyprojektoval pivovar v Ostrově. Jeho rozpočet byl na dvacet až pětadvacet milionů korun, peníze jsem na to ale neměl. Proto jsem požádal banky o úvěr. Jenomže mi ho nedaly. Krachoval tehdy jeden pivovar za druhým, a tak banky neměly záruky. Proto jsem následně prodal dům v Ostrově a přestěhoval se do Velichova,“ vyprávěl nadšenec. V malé obci se opět pustil do svého nápadu postavit svůj vlastní pivovar. Nakonec se mu sen splnil, vybudoval ho vlastnímu rukama v menší podobě. Zatímco sehnat všechny potřebné suroviny pro výrobu piva není žádný problém, horší to bylo s úřady. „Musíte projít šílenou byrokracií. Nejvíc starostí mi přidělali celníci,“ přiznal. Jeho pivo dostalo název Velichovský forman, šlo o desetistupňový ležák. „Musím dělat slabé pivo, protože velké pivovary deklasovaly výrobu na pivní limonády. Místním mé pivo chutná více než od velkovýrobců. Za měsíc uvařím čtyřicet sudů, a to pro potřeby restaurace. Pivo stáčím i do PET lahví. Půllitr stojí patnáct korun,“ upřesnil Bohuslav Novák s tím, že Velichovský forman zraje tak deset až patnáct dnů. Pro Loket ovšem Velichovský forman nevařil. „V Lokti vyrábíme jedenáctistupňový granát. Je to speciálně pro toto města, protože jsme předpokládali, že zde bude jiná klientela než ve Velichově,“ dodal.
Minipivovar v červenci 2007 točil světlou desítku za 17,- Kč, tmavé bylo v plánu opět až na podzim. Otevřeno po-pá 15-23h, so-ne 11-23h.
V září 2009 minipivovar nabízel pivo Velichovský Forman 11% a 12%, obě za 25 Kč.
V dubnu 2010 byla v restauraci U Mexického zálivu nabízena zdejší jedenáctka Velichovský Forman za 15 Kč a světlá dvanáctka za 20 Kč.
Minipivovar v září 2010 nabízel pivo Velichovský Forman 11 za 15 Kč.

Pivovar je od roku 2014 uzavřen.

Majitelé:
Bohuslav Novák

Sládci:
Bohuslav Novák