Návraty pivovarnictví – Stráž nad Nežárkou

V malebné jihočeské krajině rybníků, luk a lesů, při cestě mezi Třeboní a Jindřichovým Hradcem, leží obec Stráž nad Nežárkou

Původně zde stál gotický strážný hrad, jehož základy byly položeny již ve třináctém století pány ze Stráže, kteří byli jednou z větví Vítkovců. Hrad byl posléze upraven v renesančním stylu. A v osmnáctém století se mu dostalo současné podoby.

Pod hradem při obchodní stezce u brodu přes Nežárku vznikla osada.

V části předhradí snad již kolem roku 1553 tehdejší majitel rytíř Jindřich Franěk z Liběchova a ze Stráže vybudoval pivovar.

Zpočátku pivovar tvořily dva domy. Bývalou sladovnu č. p. 220 z boční strany podél silnice dosud zpevňují dva originální kamenné opěráky. Na sladovnu navazovalo srdce pivovaru – varna a spilka – dům č. p. 3. Původní pivovarský sklep ve dvoře se vnořoval do zámeckého návrší.

Strážské panství poměrně často měnilo své majitele.

V polovině 18. století v panském pivovaru uvařili ročně zhruba 900 hektolitrů piva.

Technologický pokrok druhé poloviny 19. století a posun ke spodnímu kvašení si vyžádal rozšíření pivovaru. Správa velkostatku vybudovala nové sklepy v sousedním areálu hospodářského dvora. Kromě ležáckých prostor s lednicí tu vznikla i nová spilka.

Budova nových sklepů byla postavena v tehdy módním novogotickém slohu a dodnes se pyšní falešným cimbuřím, věžičkami a různými dekorativními prvky.

Díky investicím produkce piva rostla, roku 1873 zaznamenali rekordních 3 010 hektolitrů piva.
Časté změny majitelů a zastaralá ruční výroba způsobily, že ve Stráži v novém století již nedokázali odolat konkurenci nedalekého moderního třeboňského pivovaru.

Výroba klesla na 600 hektolitrů chmelového moku ročně. Za hosp. rok 1909/1910 se udává už jen 192 hektolitrů, což bylo pouhých osm várek.

Když se pak strážského panství 1914 ujala operní pěvkyně Ema Destinnová, nebyl již pivovar součástí panského velkostatku. Poslední „panská“ majitelka byla Marie hraběnka Thun-Hohensteinová. V roce 1912 koupili pivovar manželé Součkovi. Změny vlastníků a nájemců bohužel pokračovaly.

Posledních 1 200 hektolitrů místní sládek uvařil během hospodářského roku 1924/25.

Provoz byl v roce 1926 definitivně zrušen a zařízení bylo rozprodáno. Po roce 1929 areál přestavěli na sýrárnu.
Tak na Jindřichohradecku zbyly v oněch dobách jen dva pivovary – v Třeboni a Jindřichově Hradci.

Pivovarnictví na téměř sto let z městečka nad Nežárkou vymizelo.

Čtěte také:  Historie pivovarnictví v Karviné

První myšlenka na výstavbu nového pivovaru ve Stráži se zrodila v červenci 2020. Technologii se rozhodli umístit do bývalého objektu podniku JAS, který se proslavil výrobou dřevěných hraček.

Během srpna 2021 probíhaly úpravy vnitřních prostor a dne 10. září 2021 se uskutečnil první závoz technologie pro pivovar.

První várka piva spatřila světlo světa 1. prosince 2021, poté uvařené pivo odpočívalo a zrálo.

Dne 6. 1. 2022 uspořádali tzv. Tříkrálovou ochutnávku, kdy si občané Stráže mohli koupit v nově otevřené prodejně pivovaru na náměstí Emy Destinové se slevou místní pivo. V nabídce měli: Strážská Ema 11 % světlý ležák, Strážský Hofmistr 12% světlý ležák a Strážský Baron 13% polotmavý ležák.

Plechovkové pivo šlo do prodeje 28. března 2022.

Od 1. 4.2022 byl v nabídce nového minipivovaru Velikonoční speciál 13 (alk.: 5,5 %).

V listopadu 2022 se ve strážském pivovárku dalo koupit Adventní medové pivo 14.

Od 6.1.2023 prodávali novinku – tmavý ležák Černej pes 12 %, jež se pak zařadil do stálého sortimentu.

Velikonoční medové pivo 14 uvařili ve Stráži na jaře roku 2023.

V dubnu 2023 byla technologie rozšířena o nové tanky.

Dne 2.6 2023 došlo k slavnostnímu otevření Občerstvení u Štrudla v areálu pivovaru. Zároveň představili letní speciál – světlou desítku Strážský šíp.

Čtěte také:  Náhled do historie pohostinství

Zdroje:
Jákl, P.: Encyklopedie pivovarů Čech, Moravy a Slezska. II. díl, Praha, 2010.
www.pruvodce-strazskem.cz/l/jak-jihoceska-straz-varila-pivo
Pivovar Stráž