Matuška Barrel-Aged 2023


Barrel-Aged Grape Ale je jedinečným skloubením pivního a vinného světa, kdy se do tohoto italského stylu piva přidává hroznové víno v jakékoliv formě. Zde do piva použili přes 400 litrů vinného moštu z vinařství J. Stávek odrůdy Frankovka a poté dali pivo na jeden rok ležet do dřevěného sudu po vínu Tramín ze stejného vinařství. Výsledkem je unikátní pivo, ve kterém se krásně mísí aroma a chutě z Frankovky, čili višně a borůvky, doplněné sušeným ovocem a dřevitými tóny, které pivo nabralo v sudu po Tramínu. 6,4% alk.
Barrel-Aged Rosé Grape Ale ležel sudu po vínu Cabernet Sauvignon. Díky Frankovce ucítíte tóny višní a lesního ovoce, ležení v sudu pak dodalo jemnost, svěžest a lehkou dřevitost. Během zrání se v pivu také objevily brettanomyces, které Grape Ale propůjčily své typické aroma. Rosé Grape Ale má narůžovělou barvu, příjemný říz a minimální hořkost. 6,9% alk.
Barrel-Aged Baltic Porter k procesu dozrávání vybrali sudy po rumu. Původně v těchto sudech byl bourbon z amerických destilérek, odkud byly převezeny na Jamajku, kde byly naplněny rumem na skoro 16 let. Zde do nich dali Baltic Porter a ve výsledku má pivo výrazné aroma typické pro rum doplněné jemnou vanilkou, čokoládou a hrozinkami.

>>> více o Minipivovaru Matuška Broumy

You may also like...