Karlštejnské pivo

Hrad Karlštejn založený v roce 1348 zaujímá mezi českými hrady zcela výjimečné postavení. Byl vybudován českým králem a římským císařem Karlem IV. jako místo pro uložení královských pokladů, především sbírek svatých relikvií a říšských korunovačních klenotů.
Dnešní podobu hradu vtiskla puristická přestavba v 19. století vedená Josefem Mockerem.


Pivo pro hradní čeládku se vařilo asi již od počátku Karlštejna přímo na hradě. S postupem času, s rozvojem panství byla výroba v 17.století přesunuta do hospodářského dvora v osadě Poučník na pravém břehu řeky Berounky.

Odtud byl mokem zásobován nejen hrad, ale také vesnice panství. Vše samozřejmě vlastnila královská komora.
Roku 1755 byl hrad s hospodářským zázemím předán do majetku Tereziánského ústavu šlechtičen v Praze na Hradčanech, který pivovar pronajímal.
V druhé polovině 19.století podnik dosahoval výstav až 4 000 hektolitrů ročně.

Ruční výroba v konkurenci ztrácela a provoz byl v úplném konci 19.století zastaven. Část prostor byla poté využívána jako sklad liteňského piva.

Přestavěné budovy stojí v hospodářském dvoře v osadě Poučník, nedaleko vlakového nádraží.

Čtěte také:  Zvířata v názvech českých piv 3. aneb vlastivědně-zoologické putování severem, západem a jihem

Do kopce na jeden z nejnavštěvovanějších českých hradů chodí hlavně v létě davy turistů z celého světa. Cesta je lemovaná bezpočtem menších obchůdků.

Pivní lahve s vyobrazeným hradem i českým králem a římským císařem Karlem IV. na etiketě nabízí u cesty na hrad řada prodejců.

A to buď jednotlivě za cenu blížící se 50 korunám, nebo v dárkovém balení po čtyřech kusech.

Na první pohled budí zdání, že jsou z nějakého karlštejnského pivovaru.


Karlštějnské pivo se v Chotěboři začalo vyrábět v roce 2010 pro obchodní firmu, která podobné suvenýry v podobě pití a cukrovinek dodávala také do jiných turisticky vyhledávaných oblastí.

Z chotěbořského pivovaru na slavný hrad Karlštejn je to plných 163 kilometrů. Řada jiných pivovarů je blíže této proslulé památce.

Čtěte také:  Jak vznikl Pivovar Nová sladovna

Piva s etiketou nejslavnějšího českého hradu začal tak později produkovat i minipivovar Berounský medvěd.



Opravdového karlštejnského piva se turisté dočkali až v roce 2020.
Tehdy domovarník Jiří Chyba přešel do oficiálního provozu.
Jeho historie začala v roce 1996, kdy si s pomocí přátel postavil mikropivovar. Byla to spíše legrace, později se už o něm ale dozvěděli nejen místní, ale také lidé z okolí. Technologii tehdy studoval sám, dokonce chodil po pivovarech a zjišťoval, jak fungují.
Jeho pivovar měl tenkráte čtyři skleněné nádoby, na délku měřil ani ne dva metry. Byl unikátní svou velikostí i tím, že byl skleněný a mobilní.

Pravidelně dával domácí sládek své pivo ochutnat lidem při různých zdejší slavnostech.

Obliba piva přivedla domovarníka k myšlence přechodu na standardní pivovarnický provoz.

Pravé karlštejnské pivo od Jiřího Chyby, které pochází jako jediné opravdu z lokality Karlštejn, najdete v Podhradí v čp.109.

Ochutnat jedinečné pivo Karlíček lze v obchůdku v půli cesty na hrad Karlštejn. Můžete si ho vychutnat na terase „na stojáka“ u barových stolků nebo si ho vzít s sebou domů. Chmelový mok tu stáčí do menších i větších plastových lahví přímo před vámi.

V dubnu 2021 byly v nabídce piva značky Karlíček 12° světlá a 13° polotmavá medová. V červenci 2022 zde nabízeli světlou devítku a polotmavou 13.

Pivo se tak stává stále oblíbenějším suvenýrem z výletu na Karlštejn.