Minipivovary slezského Podbeskydí

Albrechtický pivovar by se dál zařadit do kategorie „domovarnických“. Je to příběh o počátcích s hrnci v kuchyni, o nadšení, o studiu odborné literatury, o hledání správných poměrů, o zájmu kamarádů, o degustacích.

Historie pivovaru sahá do roku 2010, kdy dva nadšenci učinili první kroky k uvaření piva, jakožto domovarníci. Trvalo přibližně další dva roky k sestavení technologie a vyladění receptur. Z důvodu nedostatku vhodného místa byl pivovar prozatímně umístěn do skladového areálu na okraji města Karviná. Pivovar tehdy disponoval varnou o objemu 2,5 hl uvařeného piva na várku.

V roce 2016 se rozhodli vrátit do domovských Albrechtic. Když se naskytla volná hala v zemědělském areálu na okraji obce, koupili novou dvounádobovou varnu a k tomu ještě cedící a vířivou káď. Po tříměsíční usilovné práci mohli začít vařit. Kapacita je nyní deset hektolitrů na jednu várku.


U pivovárku by chtěli mít ještě malou prodejnu lahví a sudů. Vaří ležáky jedenáctku a dvanáctku a pak i polotmavý speciál, což je třináctka, která jde na odbyt nejvíce. Během každé sezóny se stálou nabídku snaží doplňovat speciály. Názvy albrechtických piva začínají písmenem P, což se váže k místu k původu. Majitelé totiž bydlí v části, která se jmenuje Pacalůvka, takže podle ní vzniklo první pivo s názvem Pacan 12°, pak přišla Pszenka 11° a všechny ostatní už nechali ve stejném stylu (Pius 11° světlá, polotmavý speciál Pierun 13° nebo svrchně kvašená Pipa 15°).

Čtěte také:  Hoegaarden

Pivovar Radas je zcela jiný příběh. Úspěšný podnikatel Radúz Mohyla ze Stříteže se prakticky ze dne na den rozhodl, že si v obci s tisíci obyvateli v podhůří Beskyd postaví svůj vlastní pivovar zvaný Radas. To bylo v roce 2012.

Během jednoho roku vybudoval z vlastního domu stojícího přímo u frekventované silnice mezi Frýdkem-Místkem a Třincem malý průmyslový pivovar s maximální kapacitou 20 000 hektolitrů. Varna pivovaru je nerezová, třínádobová o objemu 25 hl, pro hlavní kvašení a dokvašování pivovar používá nerezové cylindrokónické tanky o objemu 50 a 75 hl. Poprvé se pivo Radas vařilo dne 13. března 2013.

Po čtyřech letech provozu je majitel spokojen s tím, že si pivo značky Radas vytvořilo okruh svých pravidelných zákazníků a odběratelů. Převážná část produkce jde však mimo region, hlavně do Polska a na Slovensko. Zahraniční spolupráce prý pivovar živí. Něco málo prodá „kolem komína“ a pak také do obchodních řetězců (např. Globus).

Krédo pivovaru zní „Beskydské a naše“. Dle majitele to znamená, že pivo ze Stříteže má být pořádně hořké a řízné tak, jak tomu v Beskydech kdysi bývalo. Vsadili zde na princip rodinného podniku, syn se naučil pivo vařit, manželka a dcera pomáhají s účetnictvím a marketingem.


Co se týče sortimentu, ve Stříteži se vždy drželi klasiky. Hlavní značkou sortimentu je světlý ležák, dvanáctka s názvem Lysá hora. Daleko za ní je potom světlá jedenáctka a polotmavá čtrnáctka Radas. Tato piva jsou v nabídce stále, společně s řadou ochucených piv vyráběných přidáním macerátů nejčastěji ovocného typu.

Čtěte také:  Příběhy znovuzrozených pivovarů - Dalešice

Úspěch „koníčkovského“ piva je zase jiný příběh, snad trochu kombinací svou výše zmíněných.

Mojmír Velký po absolvování pivovarnické školy a následném působení v nedaleké nošovické sladovně se v roce 2006 rozhodl v podbeskydské obci Vojkovice vybudovat vlastní pivovar. Přesně 2. 6. 2006 byla slavnostně uvařena první várka v 2,5 hl várně nového minipivovaru Koníček. Za měsíc se nová pivní značka Ryzák 11% objevila v mateřském hostinci U Koníčka. V měsíci srpnu sládek uvařil první várku tmavé jedenáctky Vraník, na Vánoce téhož roku přibyl do stálého sortimentu polotmavý speciál Grošák 14%.

Zájem o zdejší pivo rostl, původní budova zanedlouho přestala kapacitně stačit. Roku 2009 proto byla ve vedlejším přilehlém domě vybudována spilka a ležácký sklep, přičemž i kapacita varny byla navýšená na 5 hl.

Vojkovické pivo získalo věhlas a stále častěji jste se s ním mohli setkat v hostincích regionu.

Zásadní rozšíření proběhlo v roku 2013, kdy se rozjela úplně nová výroba piva v moderním a kapacitně větším pivovaru. Byla vybudována nová varna o objemu 20 hl a k tomu spilka o kapacitě 160 hl a ležácký sklep o objemu 480 hl piva ve zrání.


Nějakou dobu probíhala výroba ve dvou varnách, původní minipivovar ukončil výrobu na podzim roku 2013. Na jaře roku 2014 proběhla rozsáhla rekonstrukce a obměna původní technologie, instalovala se nová spilka a ležácké tanky, které slouží jako výčepní tanky pro hostinec U Koníčka.

V roce 2015 pivovar dostavěl sklady a moderní stáčírnu sudů a lahví. Roční výstav se pohybuje nyní okolo 9 000 hektolitrů piva za rok, část produkce míří i na Slovensko a do Polska.

V listopadu 2016 koupil Mojmír Velký objekt dvora s přilehlými parcelami v centru Vojkovic při hlavní silnici mezi Českým Těšínem a Frýdkem-Místkem. Současný areál pivovaru již totiž nedisponoval dostatkem prostoru pro další rozvoj a navýšení výstavu pivovaru.


V průběhu několika málo měsíců se zde kompletně rekonstruovala prodejna potravin a masa, obnovily prostory bývalé pivnice, opravila se bývalá vrátnice, ze které se vytvořil prostor pro prodejnu piva „Koňotéka“. Prodej piva se od 1. 3. 2017 přesunul z pivovaru do Koníčkova dvoru (1 km vzdálený areál). Koníčkův dvůr ve Vojkovicích byl oficiálně otevřen dne 7. 3. 2017.

(zdroj: Patriot Magazín, weby pivovarů)