Pivovar Řevnice

Je krásný letní a zároveň poslední prázdninový den a já se vydávám na oblíbenou cyklistickou stezku z Prahy směr Beroun podél stejnojmenné řeky Berounky.

Čtěte také:  Zvířata v názvech českých piv 2.

Po této stezce jsem v minulosti měl možnost postupně navštívit tři minipivovary. Dnes vyrážím ke čtvrtému, který tu vznikl nedávno, na jaře léta Páně 2019. Počasí mi přeje, a tak podél řeky cesta utíká rychle. Za slabou hodinku jsem v novém pivovaru v Řevnicích. Důvodem, proč jsem si tento pivovar vybral k napsání několika vět, je jeho místo. Je totiž v původní nádražní budově stanice Řevnice. Budova dostala zcela nový kabát, dále jsou zrekonstruované omítky, nová okna a nová střecha.

Zrekonstruovat nádražní budovu a vybudovat v ní pivovar, tomu říkám originální nápad. Jelikož je nádherně, vybírám si venkovní stůl těsně u plotu, asi tak dva metry od kolejí. Na ceduli zjišťuji, že mají čtyři piva na čepu. Pro začátek si dávám cyklistickou osmičku s velmi hořkým řízem. Pivko je výborné a osvěžující. Ještě nestačím pořádně polknout první doušek a v těsné blízkosti za mými zády projíždí vlaková souprava elefant od Berouna do Prahy. Vynikající místo pro nadšence zlatavého moku i železnice, takže jsem tu správně.

Ochutnávám ještě desítku, která má světlejší barvu, více alkoholu a je sladší. Interiér připomíná tvar písmena “ L“. Nachází se tady několik stolů a zajímavě řešený výčep se čtyřmi druhy piva – 8, 10, 11, 12. Za výčepem vyjdete schodištěm do prvního patra, kde cestou spatříte skleněnou vitrínu s vystavenými skleněnými půllitry s horním poklůpkem. Také je tady spilka. Za schodištěm se nachází měděná varna s
dvěma kotly.

Od varny je krásný průhled z horního patra do přízemí přímo k výčepu. Tady objevuji původní stropní trámy doplněné traverzami, které slouží k vyzvedávání břemen z přízemí. Je tady namontována ruční kočka.

Od stropu z prvního patra visí lustr na dlouhém řetězu, který se táhne až do přízemí. Piva návštěvníkům stáčejí z pípy rovnou do pet lahví, které si mohou odnést domů. Personál tu byl ve složení mladých velmi ochotných hochů. Jakmile jsem projevil zájem o pivovar, velmi ochotně mě tady nechali jej prozkoumat. Tento pivovar mě osobně nadchnul, a to hlavně tím, že takto využít chátrající nádražní budovu byl velmi dobrý podnikatelský záměr, s kterým jsem se ještě nikde nesetkal.

Od personálu se ještě dozvídám, že mají otevřeno od května letošního roku, a tak co se týče suvenýrů nebyli ještě zařízení. Proto se budu těšit na příští návštěvu. Přeji mini pivovárku v Řevnicích hodně hektolitrů uvařeného výborného zlatavého moku.

autor: Jiří Pertlík