Týnské pivo

Panský pivovar Týn sídlí v Lipníku nad Bečvou v budově bývalé školky, kde kromě něj dnes funguje ZUŠ a Charita Hranice. Je zajímavé, že v okruhu několik desítek metrů odtud (v ulici Novosady) stávaly a vařily své lipnické pivo ještě v prvním desetiletí 20.století Měšťanský a Rolnický pivovar a funguje zde novodobý Minipivovar Svatovar.

První várky zdejšího piva dozrály v polovině března – světlé ležáky Týnská 11° a Týnská 13°. Bohužel pandemická krize zabránila představení produktů pod značkou Týnské pivo v pohostinství širší veřejnosti. Pivo tedy na jaře začali prodávat přímo v pivovaru v soudcích.

Provozovatelé hodlají v budoucnosti přesunout technologii (zatím 400 litrová varna a 8 tanků) do asi tři kilometry vzdáleného Týnu nad Bečvou – odtud název pivovaru. V obci pod hradem Helfštýn má navíc pivovar i svou pivovarskou hospodu – Restauraci Pod Hradem.


Provozovatel hostince je jeden ze spolumajitelů pivovaru, takže ve výčepu vždy nějaké Týnské pivo mají.
Nenáročnou procházku od lipnického mostu přes Bečvu, podél slepého ramena řeky s přírodní rezervací směrem k majestátnímu kopci s hradem, nelze než doporučit.

Majitelé se snaží navázat na dávnou tradici vrchnostenského pivovaru v Týně. Ten je znám mj. i tím, že zde u své sestry (její manžel tu byl sládkem) pobýval skladatel Bedřich Smetana. V roce 1891 týnský pivovar vyhořel a zůstal z něj jen někdejší obytný dům sládka. V havarijním stavu ho získala před lety do svého majetku obec a vzniklo tak muzeum věnované pobytu slavného skladatele.
Panský pivovar stával pod touto budovou, kdesi v soukromých zahradách.