Pivovar Praha-Holešovice

 

   fotogalerie

   etikety

   lokace v Hist.mapě

Čtěte také:  Po stopách zmizelých… pivovarů Plzeňska aneb Okolím Města Touškova díl 2.
Historie:sortiment piva před uzavřením:
Měšťan 10 % (světlé výčepní; alk.: 4,0 %; plněno do 0,5 l lahví a sudů)
Měšťan 11 % (tmavý ležák; alk.: 4,1 %; plněno do 0,5 l lahví a sudů)
Měšťan 12 % (světlý ležák; alk.: 5,0 %; plněno do 0,5 l lahví a sudů)
Primátorská Osma (světlé lehké; alk.: 2,0 %; plněno do 0,5 l lahví)

dřívější názvy piv:
Pražan 8 % (světlé výčepní)
Pražan 10 % (světlé výčepní)
Pražan 11 % (světlý ležák)
Pražan 12 % (světlý ležák)
Pražanka 10 % (tmavé karamelové výčepní)
Pito (nízkoalkoholové světlé)
Holešovická Desítka (světlé výčepní)
Pragovar 12 % (světlý i tmavý exportní ležák)
12 % Pražský ležák (světlý ležák; speciál pro české stavbaře v bývalé SSSR)
Kardinál 11 % (tmavý ležák)

Situace malých staropražských pivovárků byla v druhé polovině 19.století velmi kritická. Ještě kolem roku 1870 pracovalo v historických částech Prahy asi 50 pivovarských provozů. Po vzniku nových pivovarů na Smíchově, ve Velkých Popovicích, Libni či Nuslích, jich však rychle ubývalo. Technologicky moderní pivovary zahlcovaly Prahu levnějším a nezřídka i kvalitnějším pivem. Pražští radní, kteří přicházeli zavíráním staropražských pivovárků o značné zisky, ustaraně přihlíželi k rostoucímu přílivu venkovského piva do pražských hostinců. V roce 1895 se konšelé a městská rada usnesli o výstavbě svého pivovaru. Za místo stavby byla vybrána rozlehlá plošina v ohybu Vltavy, lokalita zvaná Maniny v Holešovicích. Tradiční průmyslovou čtvrtí se Holešovice staly od 2. poloviny 19. století. Tehdy nejmladší část Prahy patřila zároveň k nejživějším částem města. Největší rozkvět zaznamenaly Holešovice na konci 19. století, kdy zde bylo v provozu více než 30 továren, mj. vagónka, plynárna, síťovna a drátovna, smaltovna, válcovna, mostárna, několik továren a další. Práce na pivovaru probíhaly rychle a již roku 1897 bylo vystaveno první pivo z Prvního pražského měšťanského pivovaru. K dodavatelům zařízení patřili Ringhoffer, Křižík, Novák & Jahn, což dávalo pivovaru nadějnou perspektivu a záhy také došlo k dalším modernizacím. Vedením pivovaru byl pověřen pan Vendulák, člen staré pivovarské rodiny, majitel a sládek staroměstského pivovaru a hostince U Medvídků. Pivovar dokončil destrukci starých pražských pivovarků, jejichž majitelé a sládci se zachovali stejně a založili vlastní pivovar v Braníku. V pivovaru se dodržovala výroba tmavých a zdravotních piv. Zdejší pivo si získalo oblibu nejen v Čechách, ale i ve Vídni a Chicagu. Tato tradice byla načas přetržena v dobách socialismu. Pivovar byl znárodněn Vyhláškou ministryně výživy ze dne 3.7. 1948 o znárodnění některých průmyslových a jiných výrobních podniků a závodů v oboru potravinářském. Podle § 1, odst. 3 zákona ze dne 28.4.1948, č. 115 Sb., o znárodnění dalších průmyslových a jiných výrobních podniků a závodů v oboru potravinářském. V té době byl původní honosný název podniku degradován na „závod Holešovice“. V polovině 80.let 20.století se pivovar opět vrátil k výrobě tmavého piva, nejprve zvaného Kardinál, později přejmenovaného na Měšťan. Po roce 1989 se vrátil původní název firmy, po roce 1990 byl celý sortiment piv jednotně označován jako Měšťan.
Pivovar vařil pivo do konce března 1998 a celý areál pivovaru se přestal využívat. Společnost Pražské pivovary ho zavřela, protože chtěla soustředit výrobu piva v metropoli pouze do dvou míst – na Smíchov a do Braníka. Stáčecí linku na KEG sudy byla přesunuta do Smíchovského pivovaru. Značka Měšťan však z pultů nezmizela, protože výrobu tohoto piva společnost přesunula do Smíchovského pivovaru. „Měšťan budeme vyrábět tak dlouho, dokud ho lidé budou kupovat,“ uvedla mluvčí PP.
Do pivovaru v Holešovicích v ulici U Průhonu, který byl dva roky nepřístupný, přišli dne 5.9.2000 první návštěvníci. Během právě započaté rozsáhlé rekonstrukce komplexu budov tam mělo vzniknout kulturní centrum, kde se budou konat alternativní koncerty, divadelní představení i výstavy. Poté měl být v pivovaru administrativně obytný komplex s názvem Aréna centrum Praha.
Zpřístupnění budov pivovaru předcházelo vyčištění všech prostor, místnosti dostaly také nové osvětlení. Pivovar tvoří čtyři budovy. V první z nich, bývalé spilce, bude prostor pro vystoupení hudebních skupin, další z nich, sladovna, nabídne místo výtvarníkům a fotografům. Bývalá pivovarská lahvárna bude sloužit jako divadelní sál. Prostranství před pivovarem vyhradili lidé z produkčního týmu sportům, které baví mladé, jako je bruslení na kolečkových bruslích a skateboarding, a open-air koncertům.
Společnosti Pramerica Real Estate Investors a BarHill Real dokončily v září 2008 přeměnu bývalého holešovického pivovaru v Praze na moderní komplex kancelářských a obchodních ploch s názvem A7 Office Center. V areálu vzniklo deset tisíc čtverečních metrů kanceláří a 4500 čtverečních metrů obchodních ploch.