Minipivovar Na Rychtě Ústí nad Labem

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Klášterní 75/9, 400 01 Ústí nad Labem

www.pivovarnarychte.cz

e-mail: info@pivovarnarychte.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 

    • V dubnu 2024 na čepu West Coast IPA – Hellwings 14 %. Silné, svrchně kvašené speciální pivo se zlatavou barvou, větším množstvím různých druhů chmelů přidávaných při chmelovaru i za studena v průběhu hlavního kvašení a ležení, což způsobuje pryskyřičné a citrusové aroma. Obsah alkoholu 6,0% obj.
    • V prosinci 2023 na čepu Ústecký Porter 17. Tmavý klenot typu Germany Porter s doznívající chutí kávy a hořké čokolády, s obsahem 6,4% alkoholu, spodně kvašený ječnými a pšeničnými slady, s dvěma druhy chmele a medem.
    • V červnu 2023 na čepu NEIPA 7. Lehké fresh pivo s výrazným zákalem, silným chmelovým dozvukem a jemným citrusovým aroma (EBC 92,8, EPM 7,56 %, Alk.: 2,5 %).
    • Dne 28.2.2023 na čepu Ústecká 10, Mazel 12, Vojtěch 12, Prokop 12, Višňový speciál, Ústecký Porter 16.
    • Na konci listopadu 2022 na čepu zimní novinka Ústecký Porter 16. Tmavé pivo typu germany porter, spodně kvašené, s doznívající chutí kávy a hořké čokolády.
    • V květnu 2019 na čepu Ústecká 11 Ale – plné pivo. Svrchně kvašené pivo anglického typu vařené z českého, pšeničného a Pale Ale sladu s obsahem alkoholu 4,5% obj.
    • Od 7.11.2018 na čepu Svatomartinská 12°. Pivo vídeňského typu, podávané jako nefiltrovaný, spodně kvašený ležák.
    • K jubilejnímu výročí založení Československé republiky pivovar uvařil něco nového. Ústecká 11 – T.G.M bylo světlé, spodně kvašené, dobře uleželé pivo. Patřilo mezi středně silná piva s extraktem původní mladiny min.11,0% váhových a minimálním obsahem alkoholu 4,80% objemových. Točit se začala od 12. května 2018 v rámci Ústeckého pivního jarmarku.
    • V prosinci 2016 Zázvorová 11°- zimní ochucené pivo.
    • Od dubna 2016 na čepu sezónní pšeničné pivo – Ústeckou Rychtářku, která byla na čepu od jara do podzimu.
    • V období 18.3.-27.3. 2016 na čepu Velikonoční zelený speciál 14°.
    • Na konci roku 2015 na čepu Adventní Ústečan 14°. (alk.: 5,8 %; slad plzeňského typu, pšeničný, karamelový a mnichovský slad, tři druhy žateckého chmelu).


Starší info:
Hotel s pivovarem vznikl přeměnou Restaurace na Rychtě, jedné z nejstarších hospod v centru Ústí nad Labem. Zařízení nese název Pivovar hotel Na Rychtě. Přímo mezi hosty zde vaří pivo Jaroslav Rottenborn, významná osobnost českého pivovarnictví. V pivovarech v Krásném a Velkém Březně působil bez dvou let plné půlstoletí. „Těším se na práci tady. Je to takový patriotistický projekt. Po více než sto čtyřiceti letech se vrátíme k tradici výroby piva v centru Ústí,“ řekl Rottenborn s tím, že poslední pivovar, v Dlouhé ulici, tu skončil v roce 1867. Vlastníkem Rychty je firma Trade Finance. Hospodu zavřela a začala s její přeměnou v květnu 2009. V přízemí se jako dosud bude odehrávat veškerý restaurační provoz. Celkem zde bude 150 míst v několika částech, v klasické restauraci, pivnici, u baru, v salonkových boxech a hotelové snídárně. A dalších 80 až 100 pak ještě na přilehlé zahrádce či spíše krytém dvorku za zadním traktem objektu. Právě součástí těchto prostor bude i samotný minipivovar. Dva obrovské kotle, v nichž se bude bude pivo vařit, nechal majitel postavit jen kousek od lavic určených pro štamgasty. Ti tak budou moci z bezprostřední blízkosti sledovat, jak jejich oblíbený mok začíná vznikat. Další výrobní fáze včetně kvašení ovšem budou probíhat ve sklepních prostorách pod objektem.
Celkem se počítalo, že ročně tady vyrobí 1 tisíc hektolitrů piva. V případě zájmu i více, protože kapacita zdejšího minipivovaru bude až 4,5 tisíce hektolitrů. „Celá produkce bude určena jen pro naši restauraci, nepočítáme, že bychom dodávali zde vyrobené pivo také někam jinam,“ okomentoval to jednatel Prachař. Hotelové pokoje jsou ve třech patrech, v každém pět, vždy čtyři dvoulůžkové a jeden jednolůžkový.
„Jednoho Mazla, prosím!“ Tak takhle si mohli objednávat své nové pivo štamgasti právě dokončovaného ústeckého minipivovaru Na Rychtě. V anketě o jméno pro nejmladší pivní mok regionu zvítězil netradiční návrh Mazel. Jeho autor obdržel poukaz na tisíc půllitrů piva. Komise, v níž zasedali pivovarníci, historici a novináři, vybírala z více než 600 návrhů. Fantazie Ústečanů vyplodila velmi pestrou skladbu potenciálních pivních značek. „Název Mazel použitý pro pivo je dvojsmyslný. První význam je s láskou dělané, vymazlené pivo a druhý v jidiš znamená štěstí. Židé při přípitku říkají nebo zpívají „mazel tov“, což znamená dobré štěstí,“ popsal mnohotvárnost Mazla člen komise archivář Vladimír Kaiser. Minipivovar chtěl vyrábět více druhů piva, názvy pro další také vzešly z ankety. Mezi novými pivními značkami se tak objevil Ústecký Rychtář, Vojtěch nebo Ústečan.
Martin Prachař dne 8.10.2010 otevřel v Ústí nad Labem nový pivovar Na Rychtě. Na slavnostní otevření dorazily stovky lidí. Pivovar Na Rychtě nabízí kromě tmavého dvanáctistupňového ležáku také o pět stupňů silnější speciál. Opravdovým unikátem je ale dvanáctka s názvem Mazel. Jméno vybrali přímo obyvatelé Ústí nad Labem v anketě. Pivo v novém hotelu a pivovaru vařil mistr sládek Jaroslav Rottenborn, který dříve pracoval i v nedalekých pivovarech ve Velkém a Krásném Březně. Tady se setkal s Martinem Prachařem a rozhodli se postavit v Ústí vlastní pivovar. Ten správný dům hledali pět let. Nakonec se rozhodli zrekonstruovat restauraci Na Rychtě. Na pivo a víno se sem chodilo již od poloviny 19. století, do historie se ale zapsal hlavně v době, kde se jmenovala U Hüblů a pak jako plzeňská pivnice U Mádrů. Po otevření restaurace nabízela vlastní světlou 12% Mazel a další 3 piva z Poddžbánského pivovaru v Mutějovicích (tmavou 12, polotmavou 13 a 17). Místní kvasnicové pivo je nefiltrované, takže vzhledově je trošku zakalenější. V uzavřených tancích zraje 20 až 30 dní. „Pivo nefiltrujeme, protože jen tak v něm zůstane to dobré a zdravé. Dělám ho podle starého způsobu. Ještě než ho předám do přetlačných tanků, tak ho kroužkuji, což je práce navíc, ale vyplatí se to,“ popsal sládek Rottenborn s tím, že kroužkování je zjednodušeně řečeno přidání kvasnic.
Minipivovar v listopadu 2010 nabízel pivo Mazel 12 za 29 Kč.
Varnu zprostředkovala firma B-kontakt, jedná se o 2 x 10 hl, uvnitř je nerezová, zvenčí měděná, vyhřívaný plášť, odpusť kondenzační páry, kompresorem je pak mladina hnána do sklepa, kde se chladí a čerpá do kvasných tanků. Sklep – hlavní místnosti dva kvasné tanky o objemu 20 hl a čtyři ležácké tanky o objemu také 20 hl.
Na vánoce 2010 se chystala polotmavá 14 – Ústečan.
V minipivovaru bylo v lednu 2011 na čepu kromě Mazla, také Vánoční Ústečan 14 polotmavá a Novoroční 13 polotmavá.
„Uvaříme dvakrát tolik piva, než jsme počítali, místo dvou várek týdně děláme várky čtyři,“ pochvaloval si v lednu 2011 Martin Prachař, majitel ústeckého minipivovaru Na Rychtě. Týdně tak minipivovar uvařil 4 tisíce litů piva, tedy 8 tisíc piv. Kvůli nečekanému zájmu zde museli přijmout sílu do pozice podsládka. „Známému ústeckému sládkovi Jaroslavu Rottenbornovi zde proto nyní pomáhá jeho syn Pavel,“ sdělil Prachař. Kromě dvanáctek Mazel a Vojtěch si zde můžete dát o dva stupně vyššího Ústečana a připravuje se lehká osmička k obědu. Aby byl výběr co největší, od minipivovaru Chyše tu nabízí černé pivo.
Dne 28.2.2011 nabízeli v minipivovaru také světlou 14° Rychtovar.
Dne 19.3.2011 se uskutečnilo ve Zvíkovském Podhradí již 5. setkání sládků malých pivovarů za účasti 39 pivovarů. V soutěži Jarní cena sládků bylo přihlášeno 157 vzorků. V kategorii „světlý speciál“ obsadilo třetí místo pivo Rychtovar 14.
Minipivovar v březnu 2011 nabízel piva Mazel 12° světlá, (29 Kč), Vojtěch 12° polotmavé (29 Kč), Rychtovar 14° (33 Kč).
V Ústí nad Labem po 110 letech opět teklo pivo Kaiserbier. V roce 1901 ho tamní sládci uvařili speciálně pro návštěvu císaře Františka Josefa I. Na jaře 2011 značku obnovil minipivovar u příležitosti znovuotevření budovy ústeckého muzea, kde císař udílel audience. „Pivo nemůže chybět. I v roce 1901 totiž Ústečané svého vladaře vítali půllitrem Kaiserbieru a císař se o něm vyjádřil pochvalně,“ upozornil historik ústeckého muzea Václav Houfek. Ústecké muzeum se chystalo zrekonstruovat při svém znovuotevření 30. června slavnou císařovu návštěvu se vším všudy, tedy i s pivem. Rekonstrukce Kaiserbieru už tak snadná nebyla. Dochoval se jen jeho popis z dobového jídelního lístku. „Stálo tam, že jde o jemné světlé pivo exportní kvality. Z toho jsme vyvodili, že blízko původní receptuře by mohl být světlý třináctistupňový ležák jemné chuti, nepasterizovaný a nefiltrovaný,“ přiblížil proces výroby historik pivovarnictví Petr Žižkovský, který s obnovou vaření piva pomáhal. Čerstvý Kaiserbier se dočkal také etiket a tácků vyrobených podle historických předloh. Poprvé ho Ústečané v minipivovaru ochutnali přesně v den 110. výročí císařské návštěvy, tedy 17. června 2011.
V létě 2011 přibyl do zdejší pivní nabídky další kousek – Ústecká Rychtářka. Jednalo se o světlé jedenáctistupňové pivo (alk.: 4,4 %).
V říjnu 2011 byl v minipivovaru nabízen sortiment piv: světlý ležák Mazel (alk.: 5,2), polotmavý ležák Vojtěch z chýšského pivovaru (alk.: 4,8%), jedenáctka Ústecká Rychtářka (s třetinovým podílem pšeničného sladu, spodně kvašená). Cena piv byla 29 Kč.
Na konec roku 2011 minipivovar připravil piva Adventní Ústečan – vánoční kvasnicový speciál světlá 14 nebo ochucenou Brusinku 12°.
Na počátku března 2012 nabízela restaurace sortiment: Mazel 12° světlý ležák (0,5 l za 33 Kč), Vojtěch 12° jantarový ležák (0,5 l za 33 Kč), Brusinkové pivo 12° (0,5 l za 36 Kč), Ústečan 14° světlý speciál (0,5 l za 34 Kč), Prokop 12° tmavý ležák ze Zámeckého pivovaru Chyše (0,5 l za 33 Kč).
Od 30.3.2012 opět na čepu pivo Ústecká Rychtářka světlá 11°.
Na Zelený čtvrtek 6.4. 2012 se v restauraci točil ‚zelený‘ Velikonoční ležák 12°.
Dne 16.5.2012 se v restauraci čepovalo: Mazel 12° světlá (0,5 l za 33 Kč), Vojtěch 12° jantarová (0,5 l za 33 Kč), Brusinkové pivo 12° (0,5 l za 36 Kč), Prokop 12° tmavá (Chýše, 0,5 l za 33 Kč).
Pivo Mazel bylo dne 2.6.2012 vyhlášeno na Slavnostech piva v Českých Budějovicích pivem ČR roku 2012. Získal prvenství v kategorii minipivovary – světlý ležák z celkových 31 vzorků. Umístila se i další piva. Vedle Mazla se umístila ve stejné kategorii na 5.místě i Ústecká Rychtářka. Do finále šlo pouze 7 vzorků z 31 soutěžních dané kategorie. Slavnosti piva v Českých Budějovicích, které se konaly 1.-2. 6.2012 patří k nejprestižnějším pivním výstavám v ČR. Soutěžilo 52 pivovarů s 280 vzorky piv.
Rychta uvařila radioaktivní pivo. Jmenovalo se Kosmik na památku objevu kosmického záření, k pití bylo v srpnu 2012, na sté výročí. Počítač Geiger Müllerův, tedy detektor radioaktivního záření, vrkal jako splašený holub. O to víc, oč se jeho senzor přibližil k jáchymovskému smolinci z muzejních sbírek v Ústí nad Labem. „To zní jako cikády,“ podivoval se ústecký historik Martin Krsek. Že by muzejníci chtěli hazardovat se zdravím Ústečanů? Kdepak. „Předáváme tu rituálně novému ústeckému pivu kosmickou Sílu,“ smál se Václav Houfek, vědecký tajemník muzea. „Kdo zná Star Wars, ví, o čem mluvím. Původně jsme do piva chtěli nalít radioaktivní vodu, ale to sládek zakázal.“ Skutečně, Čestmír Berčík z ústecké pobočky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost s „geigerem“ a kusem smolince v ruce obcházel varnu v těsné blízkosti kotlů s pivem. „Ve skutečnosti to záření ze smolince není nebezpečné,“ vysvětlil později Berčík. „Dosahuje jen 4 mikrosiewertů za hodinu, což je zhruba ekvivalent kosmického záření ve výšce 8 kilometrů. To máte běžně při každém letu v dopravním letadle.“ Přítomní hosté se spokojeně pochechtávali a občas utrousí vtipnou poznámku. „Abyste pak v noci nezačali světélkovat,“ ozývalo se z davu. „To snad ne, měli jsme to celou noc na stole a ještě nesvítíme,“ uklidňoval je s humorem Houfek. Celou tuhle legraci ovšem nepořádali muzejníci jen kvůli samotnému pivu. „Domluvili jsme se s minipivovarem Na Rychtě, že uvaří speciální pivo ke stému výročí objevu kosmického záření, které během balonového letu nad Ústím objevil rakouský fyzik a nositel Nobelovy ceny Victor Franz Hess,“ pokračoval historik Krsek. „Je to dvanáctistupňový, světlý ležák,“ popisovala ho sládková Martina Vaterová. „Dostal speciální chmelení z nové odrůdy chmele Saacz Late z chmelařského institutu v Žatci. Měl by pivu dodat příjemnou hořkost.“ (zdroj: usteckydenik.cz)
Dne 28.9.2012 na státní svátek zde točili výjimečný speciál – Svatováclavské pivo (světlý ležák s podílem karamelového sladu).
Dne 6.12.2012 již na čepu 14° Adventní, nachystána 13° Novoroční.
Limitovaná edice Vánočního Ústečanu 14° v balení 2 x 0,5 litru za 155 Kč. Dne 31.12.2012 se narážel Novoroční speciál 13° jantarová (pivo bavorského typu).
Inspirací pro nové pivo našel minipivovar u Fridricha Jordána, který padl přímo ve městě během napoleonských bitev před 200 lety. Vyháněl francouzské vojáky a uchránil tím Ústí před ničivým požárem. „Pro jordána jsme vybrali letošní novinku Výzkumného ústavu chmelařství v Žatci, a to odrůdu žateckého chmele s názvem Kazbek, který je více aromatický a chutná po ovoci, zvlášť po citronu. Má také vyšší obsah hořkých pryskyřic alfa, které určují charakteristickou hořkost chmele,“ řekl sládek pivovaru Jaroslav Rottenborn. Jordán byla jedenáctka se šedesátiprocentním podílem pšeničného sladu. I tím se bude lišit od běžných piv, u kterých se používal pouze ječný slad. „Nezvyklou barvu dodáme přírodním barvivem,“ zmínil Rottenborn. Pivo Jordán se stalo symbolickým nápojem Napoleonských slavností v Ústí nad Labem pořádaných ústeckým magistrátem ve spolupráci s městským muzeem. V pivovarském sklepě zrál čtyři týdny a poprvé ho veřejnost mohla ochutnat 1. června 2013. Smrt dragouna Jordána dodnes připomínala pamětní deska v Dlouhé ulici. Právě na tomto místě 30. srpna 1813 padl. Pivo Jordán bylo už třetí v pořadí, které minipivovar připravil jako připomínku významných výročí. První se jmenovalo Kaiserbier a uctilo 110. výročí návštěvy císaře Františka Josefa I.. V roce 2012 pak připomnělo 100 let od objevu kosmického záření poprvé změřeného rakouským fyzikem Victorem Franzem Hessem při letu balonu z Ústí nad Labem „ozářené“ pivo s názvem Kosmik. (zdroj: zpravy.idnes.cz)
Svatomartinská jantarová 11° na čepu od 10.11.
Dne 28.11. 2013 na čepu Adventní Ústečan 14° světlá (speciál se 40%-ním podílem pšeničného sladu, spodně kvašený, s lehkým zákalem způsobeným kulturními kvasinkami.).
Od 17.4. 2014 na čepu Velikonoční zelený ležák.
V dubnu opět čepovali světlou Ústeckou rychtářku 11° (alk.: 4,4 %).
Slavnostní naražení prvního sudu a oficiální křest Piva Maye proběhlo 7.května. Na křest dorazil spisovatel osobně v postavě význačného českého mayologa Jana Kotena. Pivo Maye bylo pojmenované podle proslulého německého spisovatele, který jeden ze svých románů napsal v Ústí nad Labem. Svou recepturou reaguje na bratrství Old Shatterhanda a Vinnetoua, kteří jej stvrdili promícháním své krve (krve bělocha a rudocha). I pivo míchá světlou a tmavou složku. Bylo připraveno ze čtyř druhů sladu. Dva slady byly světlého typu – ječný a pšeničný, jeden s tmavším zabarvením – bavorský a jeden speciální – karamelový. Výsledná barva byla zásluhou tohoto míchání sladů medová, asi jako lesní med. Pivo bylo chmeleno na čtytřikrát třemi druhy českého chmele – sládek, žatecký poloraný červeňák a kazbek. Touto kombinací bylo docíleno ve výsledku speciální aromatičnosti, hořkost a chuti. V původní stupňovitosti dosahovalo úrovně jedenáctistupňového piva.
Dne 8.11. na čepu Svatomartinské pivo (spodně kvašený speciál s lehkým zákalem, způsobeném kulturními pivními kvasinkami. Je světle medového zabarvení, mírně nahořklé chuti s jemným karamelovým pozadím).
Od 1.12. 2014 po celý adventní čas šlo ochutnat světlý speciál Ústečan 14°. Šlo pivo českého typu, podávané na vánoční stůl jako nefiltrovaný, spodně kvašený speciál. Vyznačoval se lehkým zákalem, je výrazně nahořklé chuti s postupným dozníváním. Pivo bylo prodeji také v PET láhvích a v dárkovém balení v kartonu 2 x 0,5 l.
Od 12.2.2015 v resturaci na čepu limitovaná pivní nabídka – Valentýnský speciál 13° růžový.
Na Zelený čtvrtek 2.4. byl roztočen Velikonoční zelený pivní speciál 14°.
S jarní a letní sezónou 2015 měli v nabídce opět oblíbenou lehčí a chutnou Ústeckou Rychtářku 11°.
Dne 13.5. proběhla ve Stadicích symbolická oběť nového piva Oráč bohům od Přemysla Oráče jako připomenutí kdy roku 722 na toto místo dorazilo z Vyšehradu poselstvo kněžny Libuše pro nového knížete. Jubilejní pivo neslo jméno Oráč a jeho specifikem byla lískooříšková příchuť. Upomenula tak na dodnes živou stopu povolání stadického sedláka Přemysla na knížecí stolec, při kterém zabodl lískový proutek na pohánění tažných volů známý jako otku. Z něho pak vyrostl strom, jehož odnože plodí lískové oříšky ve Stadicích dodnes. Pivo uvařili ze dvou druhů sladu – ječného plzeňského typu a pšeničného, ke chmelení použili tři druhy žateckého chmele – žatecký poloraný červeňák, sládek a kazbek. Pivo se poprvé točilo 23. května na V. Ústeckém pivním jarmarku a pak 29. května v ústeckém muzeu u příležitosti noci muzeí, která se nesla právě v duchu Starých českých pověstí.
Dne 20.8. se na čepu objevilo Pšeničné pivo (Weizenbier) 11° světlá. Novinka pozdního léta a podzimu. Bylo to speciální kvasnicové pivo s vyrovnaným 50% podílem pšeničného a ječného sladu, svrchně kvašené, vyznačovalo se silnějším zákalem, způsobeným kulturními kvasinkami svrchního kvašení. Bylo příjemné nahořklé chuti, s jemným chmelovým aroma, silnou intenzitou vůně, chutě a výbornou pěnivostí. Bohatá pěna, světle žlutá barva, lahodná chuť a silný říz.
Před Pivovarem Na Rychtě bylo od října nově k dispozici parkoviště pro hotelové hosty pro cca 10 – 12 aut. V podzemí parkoviště byl vybudován nový cyklopoint pro úschovu kol, usušení nebo drobné opravy. Současně vznikl nový prostor pro úschovu až 50 pivních sudů – pivní lednice, která je spojena se sklepením pivovaru tunelem a byla využívána na uchovávání pivních speciálů.