Zaniklé minipivovary – Minipivovar Vaněk Kopřivnice

adresa: Štramberská 389/73, Kopřivnice

Měli rádi pivo, tak se rozhodli, že si je budou sami vařit, tak lze krátce shrnout příběh otce a syna Vaňkových, kteří dali vzniknout kopřivnickému ležáku s názvem Lašský vulkán. Myšlenku založit si malý rodinný pivovárek nosili v hlavě dva roky. Objeli si jiné malé pivovary v zemi i v zahraničí a dali v roce 2004 dohromady vlastní výrobní linku. Spolu se synem rok upravovali prostory v bývalém skladu Jednoty na okraji Kopřivnice.

Nejdříve museli vybrat z široké škály možných chutí tu pravou. Nakonec se usnesli na tom, že nové pivo nebude žádným chuťovým experimentem. Nechtěli se pouštět do něčeho, co by bylo jenom atrakcí, jako třeba malinová či ostružinová piva. Lašský vulkán je kvasnicové pivo bez pasterizace, ale i bez zákalu. Majitelé pivovaru neplánovali, že by v budoucnu se svým pivem někam expandovali. Chtěli, aby Kopřivnice měla svoje vlastní pivo a aby i Kopřivničané říkali: Lašský vulkán je naše pivo. „Od okamžiku, kdy poprvé sáhnu na suroviny – slad, chmel a vodu do chvíle, kdy si lidé narazí sud, uběhne zhruba čtyřicet dní,“ řekl v roce 2004 Jiří Vaněk. Zkušební čepování vulkánu v místní restauraci Žába prý dopadlo nad očekávání dobře. Jiří Vaněk starší byl v pivovaře zatím za sládka. Ačkoli se oba Vaňci vzdělávali v oboru díky literatuře i návštěvám jiných pivovarů, nad jejich začátky dohlížel bývalý sládek profesionál, který byl garantem jejich podnikání.

V květnu 2004 v Pivnici „U Žáby“ byla dvanáctka k mání za 17,- Kč.

V červenci 2004 se pivo točilo už na 6 místech v Kopřivnici a okolí.
„Je sice pravda, že jsme se rozhodli pivovar prodat, ale to není proto, že se by se v Kopřivnici neuživil,“ tvrdil v červnu 2005 Jiří Vaněk, který před necelými dvěma lety rozjížděl se synem výrobu piva Lašský Vulkán. Proč oba končí ? „Když jsme do toho šli, počítali jsme s tím, že si syn pořídí hospodu,“ vyprávěl Vaněk senior. „Jenomže z toho sešlo, syn si našel jiný džob a já sám na vaření i prodej piva nestačím,“ vysvětlil bývalý obchodník, který se do pivovarnické branže pustil hlavně z fandovství k pivu.

Čtěte také:  Klášterní pivovar Doksany

Kopřivnický minipivovar vařil měsíčně v průměru půldruhého až dva tisíce litrů piva, dodával pravidelně do tří místních hospod. Zda v městečku výroba piva zůstane, nebylo jisté. Vaňkovi nabízeli pivovar teprve od května a ozvali se jim zatím jen přespolní zájemci.
Koncem srpna 2005 se v pivnici U Žaby doprodávali poslední sudy piva Vulkán.
Jiří Vaněk si prodej svého minipivovaru na poslední chvíli rozmyslel. „Chtěli jsme jej se synem prodat, ale nakonec jsem se rozhodl, že budu sám pokračovat,“ řekl v říjnu 2005 Jiří Vaněk. Majitel minipivovaru se zaměřil spíše na drobný prodej zájemcům, kteří dělají například zahradní párty. V restauracích se pil Vulkán sporadicky, k dostání byl však pravidelně ve známé kopřivnické restauraci zvané Žába.

V říjnu 2006 se v pivnici Žába točilo světlé kopřivnické pivo za cenu 16 Kč. Lašský Vulkán šlo nově ochutnat i v Ostravě v restauraci Kenken na sídlišti Šalamouna.
Koncem roku 2006 minipivovar vyrobil Speciální 16° mok.

Pivovárek postupně získával nová odbytiště a dokonce rozšiřoval sortiment. Kopřivnického Vulkána v červnu 2007 čepovali v restauraci Žába v centru města. Světlé nefiltrované pivo tam bylo točeno za 16 Kč. V restauraci Kenken v Ostravě byl Vulkán nabízen za 15 Kč.
Na začátku roku 2008 minipivovar koupila společnost Rychvaldské sportovní a relaxační centrum s.r.o. (od M.R.O. group s.r.o., Ostrava), která ve vizích zakladatele pivovaru pokračovala. Plánovaný roční výstav pro rok 2008 byl 500 hl pivního moku. V dubnu 2008 se vyráběl světlý kvasnicový ležák 12° pod obchodním označením Lašský Vulkán (pro region Kopřivnicka) a Chacharek (pro region Ostravska), dále polotmavý sváteční ležák 12°, jako Řizek a tmavý sváteční ležák 14° pod označením Uhlo.

Z mapy malých pivovarů zmizel v listopadu 2009 kopřivnický Rodinný minipivovar Vaněk a Vaněk, v němž sládek vařil piva s názvem Lašský vulkán, Chacharek, Řízek a Uhlo. Otec a syn Vaňkovi, kteří minipivovar v Kopřivnici před lety založili, předali zhruba před dvěma roky svůj minipivovar do rukou jiného majitele, ten ale s vařením piva v listopadu skončil.