Minipivovar Pacov

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Jana Autengrubera 318, 395 01 Pacov

www.minipivovarpacov.cz

e-mail: minipivovarpacov@seznam.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 

    • Na konci roku 2021 v prodeji Kokosový vánoční speciál (Coconut Milkshake NEIPA) EPM 14 % Alk.: 6 % obj. slady: Plzeňský, Pšeničný, Carapils + ovesné a pšeničné vločky chmely: Citra, Galaxy.
    • V listopadu 2021 po několika měsících opět v prodeji single hop z americké odrůdy Citra. Upravili lehce recepturu pro vytvoření většího aroma a chuti. Hazy pale ale, EPM 12 %, EBC 9, IBU 35.
    • V srpnu 2021 novinka Raspberry Mood 12°. Základ piva tvořily plzeňský slad doplněný pšeničným a carapils. Hladší, plnější pocit při napití, dodaly ovesné vločky. Vyrobili ho metodou kettle sour, která spočívá v tom, že před chmelovarem se pomocí mléčných bakterií sladina okyselí na požadovanou hodnotu pH, a poté se celý objem převařil s chmelem a zchladil na kvasící teplotu. Do sekundárního kvašení přidali malinové pyré.
    • Na počátku února 2021 v prodeji Světlá 11 Golem, Světlá 12 Divočina a Tmavá 15 Rabín.
    • Na oslavu 10. narozenin uvařili speciály 15° IMPERIAL BERLINER WEISSE S BROSKVEMI A LAKTÓZOU, 16° ANANASOVÝ JUICY IPA (kombinace tří amerických chmelů s přírodní ananasovou šťávou), 19° CREAM MILK STOUT.
    • V lednu 2019 v prodeji Juicy Hazy Piece 15 % (New England IPA, alk.: 6 %).
    • V prosinci 2018 v prodeji Pacovské pokušení 15 %, čokoládový bock s vanilkou, kakaovými boky a bourbonem.
    • Pacovský minipivovar v lednu 2018 nabízel speciální polotmavé svrchně kvašené pivo typ AMERICAN IPA (EPM 14 % hm., Alkohol 6,2 % obj). Na jeho výrobu použili jeden druh chmele = SINGLE HOP MOSAIC. Pivu dodal neodolatelnou vůni a hořkou chuť, lze ho obecně popsat jako tropické ovoce s květinovými tóny. Při speciálním chmelení za studena lze v pivu cítit mango, limetku, až stopy hroznů či broskví. Pivo má střední říz, poctivou plnost, sladkost, vyšší hořkost s chutí tropického ovoce.
    • V prosinci 2017 v prodeji Kaštanový Speciál 14° – tmavé spodně kvašené pivo.

  • V říjnu 2017 nabízeli Sklizňové pivo světlý speciál. Spodně kvašené, plzeňský typ. Uvařeno s čerstvým chmelem. Ten byl přidaný i za studena. Stupňovitost: 13 Plato Alkohol: 5,2 obj. Hořkost: 37 IBU Barva: 10 EBC Slad: Plzeňský, Mnichovský
    Chmel: Sládek, Premiant, Žatecký pol. Červeňák.
  • Od 15.7.2017 na čepu letní speciál Summer Ale.
  • Dne 23.4.2017 na čepu Vyžloun 9 – výčepní pivo, Golem 11 – světlý ležák , JumboO Drak 15 – Indian Brown Ale.
  • V lednu 2017 měl pivovar opravu topných těles na varně, takže prodělal menší odstávku. Poté sládek Luboš Němec ml. připravil dvě novinky: Oatmel Stout – Ovesný Stout (speciální tmavé pivo, svrchně kvašené s střední hořkosti. Na jeho výrobu použili ječný, pšeničný slad, ovesné vločky a anglickou odrůdu chmele. Stupňovitost: 14° Plato Alkohol: 5,4% obj.), Brown Ale (svrchně kvašený speciál s vyšší hořkostí. Střední říz, karamelová, až lehce pražená chuť s plným tělem. Vyšší hořkost dodali pivu dvě odrůdy chmele, které mají mandarinkovo/citrusové aroma. Stupňovitost: 15° Plato Alkohol: 6,4% obj.)
Čtěte také:  Minipivovar Malenovice
  • Dne 26.11.2016 na čepu Vyžloun 10 – světlé výčepní pivo, Golem 12 světlý ležák, Rabín 13 tmavý speciál, Pila 13 řezaný speciál a Jumbo 12 – indian pale ale.
  • Dne 12.2.2016 v minipivovaru proběhla oslava sv.Valentýna. Na čepu Valentýnský pivní medový speciál.
  • Dne 22.11.2015 na čepu Golem 12 světlý ležák, Včelka medový speciál a Belgičan Abby Ale.
  • Na konec roku 2015 uvařen vánoční speciál – Vánoční pokušení. Speciál byl svrchně kvašené pivo světlé jemně chmelené s přídavkem medu, hřebíčku, skořice a jablek.

Starší info:
Minipivovar Pacov je situován v budově ve dvoře na začátku Autengruberovy ulice, která je spojnicí mezi náměstím a autobusovým nádražím.
Reklamní cedule na chodníku už zvala kolemjdoucí na kvasnicové pivo, ale v prosinci 2009 bylo k dispozici jen nefiltrované světlé, tmavé a višňové z plzeňského pivovárku Purkmistr. Vlastní pivo by mělo být k mání začátkem února 2010. O rozjezd pivovárku i zaučení provozovatele Luboše Němce k sládkování, se staral Josef Krýsl. Varna z nerezu a leštěné mosazi s objemem várky odhadem cca 5 -7 hl. je situovaná za prosklenou stěnou nové menší restaurace – pivního baru a je dílem místní strojírny Hradecký.
Nejhezčí pivní tácek roku 2009 s heslem „Dobré pivo nenahradíš“ patřila Rodinnému minipivovaru Pacov. Rozhodli o tom sběratelé pivních etiket a pivovarských suvenýrů. Na 36. setkání sběratelů v Táboře řekl tajemník sdružení klubů sběratelů pivovarských suvenýrů František Pinkava. Sběratelé vybírali z téměř 600 pivních etiket, 66 tácků a 84 pivních korunek, které se objevily v roce 2009.
Pacovští milovníci zlatavého moku už nebyli na jaře 2010 odkázaní výhradně na jeho dovoz. Tamní farář Tomáš Hajda slavnostně vysvětil naleštěné tanky minipivovaru. Za jeho zrodem stál pocit znechucení a naštvání. „Už se mi nechtělo pít veškerá ta europiva i jim podobné patoky. Tak jsem si zkusil něco málo uvařit doma. Kamarádům to zachutnalo, a já jsem si řekl, proč to nezkusit s minipivovarem,“ vysvětlil v březnu 2010 Luboš Němec, sládek a majitel minipivovaru v jedné osobě. S „vychytáváním“ receptury mu nepomáhal nikdo menší než Josef Krýsl, na slovo vzatý odborník, jehož jméno bylo dlouhé roky synonymem pro plzeňský Prazdroj. Byl to on, kdo ochutnal pacovskou první várku, zároveň držel dozor nad kvalitou. „Hlavní zásluhu má ale někdo jiný,“ pravil skromně Krýsl. Hosté slavnostního okamžiku si každopádně nová pacovská piva pochvalovali. „Žádný velký pivař rozhodně nejsem, to od Luboše Němce mi ale opravdu chutná,“ vysekl sládkovi poklonu pacovský starosta Lukáš Vlček. „Osobně si dám pivko hlavně na vytrávení po obědě. Skvělé je ale už jenom to, že tady po tolika letech znovu máme vlastní pivovar,“ přidal patriotský pohled na věc pacovský malíř Jiří Duffek. V bývalé balírně oříšků uprostřed města, kde dnes kromě minipivovaru sídlí i restaurace, pro začátek připravují čtyři druhy piva. Kromě borůvkového a zázvorového, která se u štamgastů mimochodem těšila výrazně oblibě, byla k mání i „klasika“, tedy pivo světlé a tmavé. A právě jim vetkli jméno samotní pivaři. Příležitost vyjádřit svůj názor dostali prostřednictvím ankety. Ze všemožných názvů, které zájemci vkládali na internetové stránky či vyplňovali do letáčků přímo v restauraci, se sládkovi jako název pro tmavé pivo nejvíce zalíbil Pacovský černý Rabín. Jeho světlejší obdoba nesla označení Pacovský Golem. „Nedaleko odsud stávala synagoga. Rabín se tedy přímo nabízel. Proč si něco půjčovat odjinud, když stačí sáhnout do minulosti,“ vysvětlil Vlastimil Simota starší, autor nápadu Sládek měl jasno v tom, kam rodinný podnik nasměrovat. „V první řadě chceme vařit dobré české pivo, a to pomocí původního poctivého způsobu. Výhledově bychom rádi zásobovali pivem třeba ještě jednu, dvě pacovské hospody,“ pronesl Němec. Prozatím se počítá s ročním výstavem 500 hektolitrů, zařízení přitom umožnilo uvařit až 1200 hektolitrů ročně. „A pokud se bude dařit, možná Minipivovar v červnu 2010 nabízel i novinkové pivo Černý rabín (tmavá dvanáctka).
V červnu 2010 minipivovar vařil sortiment: světlý ležák Pacovský Golem 12%, tmavý ležák Pacovský Černý Rabín 12%, ochucená piva Pacovská Borůvka a Pacovské Zázvorové.
V září 2010 minipivovar uvařil mj.i ochucené speciály Pacovské Mojito 12° nebo Pacovský Lemond 12°.
O rozšíření výroby uvažoval na konci roku 2010 minipivovar Pacov, v němž se pivo vařilo od února. Výstav se v roce 2010 dostal ke 400 hektolitrům piva. Sládek Luboš Němec však nechtěl překročit 1500 hektolitrů. „To je výroba, kterou ještě zvládne rodina bez zaměstnanců,“ vysvětlil. Většina piva se zatím vypila v pivovarské pivnici. V Pacově se vaří ležáky i piva s různými příchutěmi. Lidé už mohli ochutnat třeba borůvkové, zázvorové a citrusové pivo. Medový speciál měl obohatit nabídku o Vánocích.
Minipivovar na konec roku 2010 nachystal Pacovskou vánoční medovou. Čtrnáctiprocentní nefiltrované a nepasterizované pivo měl u zákazníků úspěch. Pivovar prodával speciální zlatavý mok v jedno nebo dvoulitrových skleněných džbánech, případně PET lahvích s logem pivovaru.
Nevšední pivní zážitek si pro zákazníky připravil na velikonoce 2011 minipivovar v Pacově. Tam se jaro 2011 neslo ve znamení limetky a mojita. „Vaříme piva s příchutí. V současné době u nás lidé mohou ochutnat pivo limetkové a také zlatavý mok s příchutí oblíbeného mojita,“ vysvětlil v dubnu 2011 sládek pacovského minipivovaru Luboš Němec. Jak dodal, ovocná piva zákazníkům chutnají. „Lidé je chtějí vyzkoušet. Znají belgická piva, která se také vyrábějí v mnoha příchutích, ale to naše je o trochu jiné,“ pokračoval Němec. „Když se napijete našeho ochuceného piva, nejprve ucítíte chuť ovoce a na druhý lok už je patrná nahořklá chuť samotného piva, což mají Češi rádi,“ líčil Luboš Němec.
Minipivovar v únoru 2011 nabízel piva s chutí limetky a borůvky, Pacovský Černý Rabín 12°, Pacovský Golem.
Minipivovar, který vařil pivo teprve od roku 2010, nabízel ochucené borůvkové či zázvorové pivo a nechyběla ani příchuť hořkého pomeranče. Dále štamgasti mohli ochutnat světlý ležák Pacovský Golem, tmavý ležák Pacovský Černý rabín. „Na léto chystáme mnoho novinek. Budeme vařit například mandarinkové pivo a poprvé uvaříme také pšeničné pivo. Od zákazníků máme plno výborných ohlasů. Pivo jim chutná. Nestíháme pomalu ani vařit,“ komentovala v červnu 2011 majitelka Vlaďka Němcová. Němcovi ze začátku zkoušeli vyrobit pivo jak z klasických surovin, tak ze sladového koncentrátu nebo mladinového koncentrátu. „Došlo i na několik speciálních piv, například medové, které mělo ohromný úspěch. Příjemně nás překvapilo, jak se dá pivní mok s tak úžasnou zlatavou barvou a jedinečnou chutí uvařit a vyrobit v domácích podmínkách,“ uzavřela Vlaďka Němcová.
Na konec roku 2011 minipivovar připravil pivo Pacovská Vánoční medová 14°.
„Třeba na Vánoce jsme připravili medový speciál. Vaříme ho dvakrát do roka, kromě Vánoc ještě o pouti,“ uvedla v únoru 2012 Vlaďka Němcová z minipivovaru. (zdroj: jihlava.idnes.cz)
Nabídka piva o Velikonocích roku 2012: Pacovský Golem 12°, Pacovský Černý Rabín 12°, Řezané 12°, Borůvka 12°.
V Pacově se pivo nevařilo desítky let. Pivovarnickou tradici, která sahá až do 16. století, tu ale před třemi lety obnovili manželé Vlaďka a Luboš Němcovi. Minipivovar otevřeli v říjnu 2009 v bývalých balírnách. První zkušební várku světlé dvanáctky uvařili 16. února 2010. V rodinném podniku ročně vyrobí zhruba okolo 300 hl piva. Kromě klasického světlého a tmavého ležáku mohou vyznavači zlatavého moku ochutnat i ovocná piva, stejně jako v červnu 2012 prezident ČR Václav Klaus. Ten si pochutnával na borůvkovém pivu.
První myšlenku vlastního minipivovaru nyní devětatřicetiletému Luboši Němcovi vnukl jeho kamarád Pavel Vaněk u piva. „Jen tak jsme seděli a povídali si. Najednou z ničeho nic padla věta, že bychom si někdy mohli uvařit svoje vlastní pivo. Netrvalo to nijak dlouho, a už jsem doma v hrnci na plotně vařečkou míchal pivo,“ zavzpomínal na první začátky své pivovarnické kariéry Luboš Němec. Tehdy zlatavý mok uvařil bez jakýchkoliv znalostí a zkušeností. V první chvíli například vůbec netušil, že se pivo musí nechat zrát. „Myslím si, že to stále neví hodně lidí. Také jsem se domníval, že se pivo vaří jenom z chmelu, což je chyba. Vaří se z ječného sladu,“ upozornil otec dvou synů a pokračoval: „Kamarád měl svoji práci, a já jsem se proto vaření piva věnoval čím dál tím více. Občas jsme dali ochutnat kamarádům, kteří pivo chválili častěji a častěji,“ nechal se slyšet Němec, který vzhledem ke svému zdravotnímu stavu už nyní dělá jenom dohled nad minipivovarem. „Před rokem jsem prodělal mozkovou mrtvici. Všechno zastane můj starší syn, já už kvůli fyzickému stavu bohužel nemohu,“ pokrčil rameny bývalý úspěšný sportovec. Doma s manželkou zkoušeli vyrábět pivo jak z klasických surovin, tak ze sladového nebo mladinového koncentrátu. Řada přišla i na několik speciálních piv, třeba na medové, které mělo ohromný úspěch. To už byl jen krůček od „laického“ vaření piva pro vlastní potřebu k něčemu profesionálnějšímu. „Kamarád je navíc spolumajitelem firmy, která vyrábí palírny. Proto mi řekl: Já mám palírnu, ty budeš mít pivovar. Tehdy jsme začali jezdit po republice, po minipivovarech a sháněli jsme informace a někoho, kdo by nám poradil, jak začít. Jezdili jsme s manželkami, dětmi. Tam jsme většinou řídili my, nazpátek už manželky,“ usmál se při vzpomínkách na návštěvy několika minipivovarů v Čechách i na Moravě Luboš Němec. Zlomový okamžik přišel v březnu 2009. „Tehdy jsme odjeli na sedmidenní dovolenou do Itálie. Celý týden jsem tam přemýšlel, protože už jsem měl cenové nabídky na technologie a mnoho dalších věcí, jestli to má smysl. Tehdy jsem se v pátek vzbudil, řekl jsem, že to má smysl. Ihned jsme si zabalili a odjeli o den dříve z dovolené. V sobotu už jsme bourali příčky a jeli na plný plyn,“ popisoval s nadšením v hlase Němec první okamžiky zrodu minipivovaru v budově bývalé židovské synagogy, která se nachází jen pár kroků od pacovského náměstí. Jeho manželka Vlaďka Němcová k tomu dodala: „Abych se přiznala, tak se mi před lety do podnikání moc nechtělo, ale dneska jsem ráda, že pivovar máme.“ Na rozjezdu pivovaru se podílel jeden z nejznámějších sládků v České republice a ve světě, Josef Krýsl z Plzně. „Tím jsme se vyhnuli případným technologickým chybám i chybám při výrobě piva ve větším objemu,“ uvedla Němcová, která se takřka denně stará o přilehlou pivnici. Zhruba měsíc předtím, než manželé uvařili první várku piva, vyhlásili v městských novinách a na webových stránkách minipivovaru anketu o nejlepší název pacovského piva. Z výsledků vznikly dva názvy – Pacovský Golem a Černý Rabín. O tři měsíce později začali manželé s vařením ovocných piv s různými příchutěmi – ať už se zázvorem, borůvkami, hořkým pomerančem, mojitem nebo limetkou. „Ze sedmi příchutí nám vyšlo to, že top je borůvkové, které je nejpitelnější. Dále jsme v nabídce ponechali mandarinku a malinu. Všechna naše ovocná piva se chovají tak, že nechutnají sladce. Očima člověk vidí fialové pivo, fialovou pěnu, cítí borůvku, napije se piva, jako by pil borůvku, ale pak na konci, když polkne, tak po třech, čtyřech vteřinách cítí zpátky chuť původního světlého piva,“ popsal pacovský rodák princip přírodních macerátů, které na sebe nepřebírají kompletní ovocnou chuť od začátku až do konce, jako je to například u belgických piv. „Naše pivo je více do zlatavé barvy až do bronzu, má plnější chuť, hořkost, je nefiltrované a nepasterizované. Všechna piva jsou si hodně podobná. Laik jej většinou zhodnotí tak, že má větší říz, více člověka pošimrá po jazyku, dále koukne, jak pivo drží pěnu a jak je hořké,“ popsal hlavní znaky pacovského Golema a Rabína Luboš Němec. „Vaříme podle toho, jak potřebujeme pivo a kolik máme místa v tancích. Nedodáváme nikam, i když poptávka je ohromná, vaříme zatím pro sebe a pro místní, kterým pivo plníme do pet lahví, džbánů, soudků nebo keg sudů,“ vyjmenoval Němec a ihned vysvětlil, proč se se ženou brání dodávat pivo do jiných restaurací a hospůdek: „Pokud by naše pivo hostinští točili stejně, jako točí pivo z velkých pivovarů, tak bychom splakali nad vejdělkem, protože my pivo sice uvaříme, můžeme se rozkrájet, ale pokud hostinský nebude čistit kohouty, narážeče, trubky, tak je konec. A jak se říká – sládek pivo vaří a hostinský ho dělá. Navíc si každý musí uvědomit, že v republice je zhruba 90 procent piv filtrovaných,“ zdůraznil devětatřicetiletý bývalý truhlář a zedník v jedné osobě.
Kromě mnoha aktivit jezdí Němcovi i po různých festivalech piva, na které si je zvou sami pořadatelé. To se stalo i v případě Festivalu minipivovarů, který se konal před třemi týdny v Královské zahradě Pražského hradu. Vysočinu tam reprezentoval pacovský pivovar. Ze sto druhů pěnivého moku čtyři druhy ochutnal i prezident České republiky Václav Klaus. „A právě tím jedním pivem bylo to naše borůvkové. Velice ho nadchlo, protože jak říkal, tak nikdy ovocné pivo neochutnal. Nadchlo ho to, že on cítil borůvku, vizuálně viděl borůvku. Když se ale napil, tak přišla chuť světlého piva. Pan prezident se ptal, odkud jsme, říkal, že Pacov zná, že tu kousek od nás má chalupu. Dokonce řekl, že až příští rok skončí s prezidentováním, tak že se za námi i s manželkou a vnoučaty přijede podívat,“ pochlubil se Luboš Němec. O tom, že hořkost na pivu oceňují nejen muži, ale i ženy, vědí své i u Němců. „Naše pivo mi nejvíce chutná řezané a pak ochucené borůvkové a mandarinkové. Když jsme třeba na festivalu, tak se chlapi bojí, že naše pivo bude chutnat stejně jako ochucené Radlery, ale ono to tak vůbec není,“ poukázala devětatřicetiletá Vlaďka Němcová a vyzradila, že na konci července 2012 budou vařit jejich další speciál – pšeničné pivo, do kterého přimíchají další příchuť. „Pšeničné pivo chutná hodně ženám,“ zmínila Němcová. Minipivovar stále přichází s novinkami. Tou poslední je i tip na dárek s názvem Uvař si vlastní pivo aneb Den v pacovském minipivovaru. Podle pivovarníků je to jedinečná příležitost pivo nejen ochutnat, ale zúčastnit se i jeho vaření. (zdroj: pelhrimovsky.denik.cz)
Na konec roku 2012 pivovárek přichystal novinku – Medový speciál 14°.
Minipivovar, po výrobě širokého spektra piv s ovocnými příchutěmi, připravil na Velikonoce nefiltrovaný, nepasterizovaný Vídeňský ležák, který se vaří z Vídeňského sladu, který dodává pivu specifickou vůni a chuť. „Na trh bude tato novinka uvedena pod originálním názvem Pacovský rakušák a bude mít 12,5 stupně. Je to jemně nahořklé pivo se zlatoměděným zabarvením. Barevný nádech je také dán právě Vídeňským sladem,“ uvedla spolumajitelka pivovaru Vlaďka Němcová.
Pacovský pivovar již v roce 2012 představil zájemcům pivo s příchutí hořkého pomeranče. A co se chystal na toto léto 2013 ? „Co se týká ovocných příchutí, úplnou novinkou je u nás broskvové pivo. Tento rok také nově nabízíme pivo pšeničné,“ řekla Vladislava Němcová z minipivovaru a dodala, že bohužel nemůže posoudit, jaký je o speciální druhy pacovského tekutého chleba zájem, protože pivovar byl z důvodu zatopení šest týdnů zavřený.
Od 21.6.2013 na čepu svrchně kvašené Pšeničné.
Od 2.8. uvedli na čep novinky – Broskvové pivo a Pšeničné.
Od 13.10. v prodeji Medový speciál polotmavý 15.
Dne 11.11. na čepu Pacovský Golem 12°, Polotmavý speciál 13°, Borůvkové pivo 12°.
V listopadu 2013 v minipivovaru uvařeno pivo svrchně kvašené belgického typu jantarové barvy Pacovský Belgičan 15° – Abbey Ale. Autor receptu byl Němec Luboš junior.
Dne 20.1.2014 na čepu Pacovský Golem 12°, Polotmavý speciál 13° a Borůvková 12°.
Dne 7.2. na čepu Pacovský Golem 12°, Polotmavý speciál 13° a Borůvková 12°.
Dne 12.5. na čepu Pacovský Golem 12°, Polotmavý speciál 13°, Medový polotmavý speciál a Pacovský Belgičan – Abbey ale.
Rodinný minipivovar uvedl na trh v roce 2013 dvě novinky: Pacovského Belgičana 15 Abbey Ale a Pacovského Rakušáka 12. „Velice se nám osvědčil Polotmavý medový speciál 15, který loni v září obsadil první místo na akci Slunce ve skle v Plzni,“ zmínila majitelka pivovaru Vlaďka Němcová. Vlaďka Němcová dále dodala, že v létě se více prodává Pšeničná 11. Rodinný minipivovar Pacov také nabízí ovocná dvanáctistupňová piva, jako například borůvkové, které prý před dvěma lety zachutnalo i bývalému prezidentovi Václavu Klausovi, dále mandarinkové či hořký pomeranč.
Dne 15.7. na čepu Pacovský Golem 12° a Polotmavý speciál 13°.
Od 15.12.2014 opět v prodeji Pacovský Belgičan 15° Abbey Ale (slady: světlý, karamelový Caraaroma a mnichovský, chmele: Columbus a Cascade).
Dne 27.2.2015 na čepu Pacovský Golem 12 (spodně kvašený ležák plzeňského typu, EPM 12,5%, alk.: 5,1%), Pacovská Pila 13 (spodně kvašený polotmavý speciál jantarové barvy, speciální karamelové slady z Bavorské sladovny Weyermann, EPM 13,2%, alk.: 5,4 %), Pokušeni 14.
Minipivovar dne10.3. narázil novinku – Red Ale 13 % (svrchně kvašené pivo anglického typu načervenalé až měděné barvy, plné chuti s nízkou hustou pěnou a vůní po citrusech a karamelu).
V březnu minipivovar narázil novinku – Pacovský Elf (red ale 13° svrchně kvašené pivo anglického typu načervenalé až měděné barvy. Plné chuti s nízkou hustou pěnou a vůní po citrusech a karamelu).
Dne 12.4. na čepu Golem 12°, Golem Speciál – extra chmelený 12°, Elf – Red Ale, Belgičan – Abbey Ale.
Na 5.Pacovských pivních slavnostech roku 2015 šlo ochutnat tyto piva – Golem 12° světlý ležák, Pila 13° polotmavý speciál, Včelka 14° medový polotmavý speciál a Pšeničné pivo 12° svrchně kvašený pivo.