Minipivovar Groll Plzeň

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Truhlářská 2397/10, Plzeň

www.ODKAZ

e-mail: info@pivovargroll.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • V roce 2023 mimo provoz.
  • V říjnu 2019 se pivo nevařilo.

Starší info:
Jen pár set metrů od Plzeňského Prazdroje vyrostl nový soukromý minipivovar. Pivo se začalo vařit v takzvaném Lautensackovském domě, tedy v ještě nedávno zcela zpustlé památce u parkoviště Rychtářka poblíž centra města.Vlastníkem stavby i investorem byla firma Acreal – nemovitosti plzeňské podnikatelky Blanky Houserové. „Pro začátek počítáme s ročním výstavem tisíc hektolitrů, do budoucna se produkce možná zvýší,“ řekl v prosinci 2007 Norbert Plch, který pomáhal s realizací tohoto projektu. Zdejší pivo dostalo název Lotr a šlo o polotmavý čtrnáctistupňový nepasterizovaný ležák. „Bude vznikat klasickým způsobem spodním kvašením,“ podotkl Plch.Lotr byl určený výlučně pro potřeby zdejší restaurace a pivnice s celkovou kapacitou kolem sto osmdesáti lidí. Podnik, jehož součástí buyla i cukrárna a šest apartmánů s 24 lůžky, měl zahájit provoz do dubna 2008. „Technologie je nakoupená, varna bude zároveň jednou ze zdejších atrakcí,“ doplnil Plch. Osm pětihektolitrových dřevěných sudů čekalo na vysmolení. Kromě příznivců pěnivého moku jásali především památkáři. Klasicistní stavba z konce 18. st. totiž byla ještě před pěti lety v dezolátním stavu. „Už na ni byl vydaný havarijní výměr,“ připomněl Petr Marovič, vedoucí památkového odboru plzeňského magistrátu. Minipivovar v Lautensackovském domě byl první v centru města, třetí svého druhu v Plzni a sedmý v kraji.
Bývala to luxusní rezidence i klášter. Za komunistů tu seděli úředníci Restaurací a jídelen. Teď sem mohli lidé chodit na speciální pivo. V areálu takzvaného Panství Lautensack v Plzni Na Rychtářce totiž vznikl nový minipivovar. Nachází se v něm také restaurace, dvě pivnice a cukrárna. Celková kapacita je 200 lidí. „Čepovat tu zatím budeme světlý ležák s názvem Lotr. Na Vánoce pak přidáme speciální černé pivo Vánoční Kapr. Tak se totiž jmenuje náš sládek,“ řekla se smíchem majitelka pivovaru Blanka Hauserová. V rámci projektu, který celkově stál padesát milionů korun, budou pivo vařit klasickou metodou. „Náš zlatavý mok bude čistě přírodní, nepasterizovaný, bez jakýchkoliv chemických příměsí,“ řekla dále Hauserová. Pivo bude k dostání pouze v jejich pivnici a restauraci. Objem várek by měl být 1000 hl za rok. V Plzni tak již byly už čtyři pivovary. Hauserová se však na žádný konkurenční boj nechystala. „Každý si vaří své vlastní pivo, a to tolik, kolik sám potřebuje. Nějaké soupeření není na místě,“ myslela si.
Nový minipivovar otevřel pro veřejnost 12. dubna 2008.
Pivo bylo nabízeno jak v třetinkách (17 Kč) tak v půllitrech (28 Kč).
V říjnu 2008 tu byl na čepu místní ležák 0,5l/28 Kč.
V minipivovaru měli na konci roku 2008 tmavou vánoční 14° Kapr (podobnost s příjmením sládka nebyla náhodná) 0,5l/28 Kč.
„Pivo má jedinečnou chuť díky tomu, že jej skladujeme ve vysmolených, dubových sudech,“ svěřil se v září 2009 sládek Miroslav Kapr. Podle něj pivo vylepšovala i dobrá plzeňská voda, která přitéká řekou Úhlavou ze Šumavy. „Ta pivo ovlivňuje z padesáti procent,“ uvedl Kapr za minipivovar.
Raritní lahvová a čepovaná piva malých pivovarů, pivní džemy, kosmetiku, pálenku, kompoty, ale také ochucený ječný slad bude nabízet Klub malých pivovarů, který byl 25.11.2009 otevřen v v prostorách pivovaru Groll. První takový klub v tuzemsku začal být kontaktním místem pro malé pivovary z Česka, Německa, Slovenska, Rakouska a Polska, řekl jeden z provozovatelů a koordinátor projektu Pivní cesty Václav Fiala. „Na rozdíl od pražského pivního klubu a pivní galerie nebudeme představovat žádná piva od velkých globálních výrobců,“ dodal. Plzeňský klub je otevřený pro všechny malé nezávislé výrobce z celé střední Evropy. Každý den nabídne tři až čtyři značky piva, obměňované po jednom až dvou dnech. Otevřeno bude mít každou středu, pátek a po oba víkendové dny odpoledne, v turistické sezoně pak každý den.
Stylové jméno nese již druhý rok černé pivo z plzeňského minipivovaru Groll. „Kapr je čtrnáctistupňový a pojmenovali jsme ho po sládkovi Miroslavu Kaprovi, který ho připravil podle původní receptury,“ řekl v prosinci 2009 spoluprovozovatel pivovaru Pavel Žilák. Celkem bylo ho pro sváteční konzumaci připraveno na šedesát hektolitrů, což bylo šestkrát více než o rok dřív. „Vloni totiž zmizelo po šesti dnech a museli jsme uvařit ještě jednu dávku,“ vzpomínal Žilák. Půllitr černé čtrnáctky stál stejně jako před rokem 34 korun. Kromě degustace v pivnici si vánoční speciál mohli hosté odnést domů v jedno- nebo dvoulitrových patentních lahvích.
„Restaurace je plná, stěží stačíme vyrábět,“ řekl v červenci 2010 sládek pivovaru Groll Miroslav Kapr. Lidé pili pivo stále stejně. Odmítal některé názory, že by ho nyní tolik nevyhledávali, protože je ve vedrech spíše unavuje. „To je hloupost. V pivě je cukr a ten povzbuzuje a chmel má uklidňující účinky proti stresu. Člověk je unavený po těžkém jídle, po němž si dá pivo. Ale únava je z jídla, ne z piva..“
V červenci 2010 byly na čepu 12°světlá a tmavá.
V září 2010 minipivovar nabízel polotmavou 11 %, světlou 11 % a Borůvkovou 13 %.
Stálicí mezi vánočními pivy byl příznačně pojmenovaný Kapr z minipivovaru Groll. Tmavá čtrnáctka byla pojmenovaná po místním sládkovi Miloslavu Kaprovi, který ji připravil podle tradičního receptu ze čtyř druhů sladu. „Je to silné zimní pivo s bohatou pěnou, které zahřeje,“ popsal sládek. V prosinci 2010 prodávali půllitr Kapra za 33 korun.
Minipivovar v březnu 2011 vařil stále polotmavé jedenáctistupňové pivo Lotr (33 Kč), navíc bylo možno ochutnat pšeničné pivo čtrnáctistupňové s názvem Waldschmidt.
Sváteční vánoční speciál byl jedinečným originálem, který se vařil v pivovaru v limitované sérií pouze 1x do roka a těšil se mimořádné oblibě nejen u znalců piva. Vánoční speciál s obsahem alkoholu 6% se připravoval ze čtyř druhů sladu. Bylo to silné zimní pivo jako stvořené pro zahřátí v chladném období mlhavých dnů. Téměř černá barva piva korespondovala s bohatou pěnou a překvapila jedinečným karamelovým aroma a vysokou plností.
Dne 14.2.2012 minipivovar nabízel mj. i Červený valentýnský pivní speciál.
Dne 15.5.2012 bylo na čepu: Lotr 11° polotmavé (34 Kč ), Waldschmidt 14° pšeničné (34 Kč ).
Grollova pivnice v červnu 2012 – Lotr 11° (34 Kč).
Dne 19.9.2012 Grollova pivnice: na čepu Lotr 11° polotmavé (34 Kč) a 14° pšeničné.
Pivovar Groll každoročně před Vánoci chystal speciál nesoucí jméno svého sládka, Miroslava Kapra. Vánoční speciál s obsahem alkoholu 6 % se připravoval ze čtyř druhů sladu a těšil se velké oblibě. „Je to silné zimní pivo jako stvořené pro zahřátí v chladném období mlhavých dnů,“ popisovali jej na stránkách pivovaru. V pivnici se Kapr 14° tmavé čepoval za 35 Kč.
V prosinci 2014 v nabídce vánoční černá 14° Kapr.
Od prvního prosince roku 2015 prodávali černou čtrnáctku Kapr vánoční. Pivo mělo karamelovou chuť, bylo sladší a hodně tmavé. Obsahovalo pět a půl procent alkoholu.
Na Zelený čtvrtek 2016 na čepu speciální Zelené pivo (meduňka, mařinka vonná, canabis)
Pivovar po půlroční pauze otevřel 3.2.2017.