Pivovar Dobruška

 

   fotogalerie

   etikety

adresa:Křovická 267, 518 01 Dobruška

www.pivovarrampusak.cz

e-mail: info@pivovarrampusak.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 

    • Od 11.3.2024 v prodeji první zdejší Barrel Aged Stout. Pivo strávilo rok v dubových sudech po bourbonu. Tento Milk Stout (EPM 20% hm.) byl speciální kousek, kde se snoubily intenzivní tóny bourbonu s bohatou chutí čokolády a výraznými tóny pražených sladů. Dubové dřevo po bourbonu přidalo jedinečný charakter a vytváří výjimečnou chuť. Jen 350 číslovaných lahví.
    • V lednu 2024 novinka – Cold IPA 16. Zaujala svojí lehkostí a svěžestí, vytvořenou kombinací kukuřice a rýže v receptuře a jedinečným spodním kvašením, které podtrhlo jeho čistý a osvěžující profil. Hlavním chmelem byl americký chmel Idaho 7, který pivu dodal výrazné tóny tropického ovoce a citrusů a příjemnou hořkost.
    • Letní speciály roku 2023: Grapefruit APA 10. Pivo nabité chutí – svěží, kyselou a sladkou, všechno v jednom! APA s hořkými tóny chmele, které šly ruku v ruce se svěží chutí a aromatem červených grepů. Pineapple Session NEIPA 11.Kalné, chmelové, voňavé, sametové a lehce hořké pivo. Svěží chuť ananasu skvěle doplnila typické charakteristiky NEIPA. Intenzivní tóny chmelů Galaxy, Simcoe a Citra zaručily parádní chmelový zážitek.
    • Na konci roku 2022 v prodeji Vánoční IPA s pomerančovou kůrou 15. Chmelená vybranou trojicí Amarillo, Azacca & Lotus, která se se postarala o řádnou hořkost a také aroma chmelů, citrusů a zejména pomerančů. Pomerančová kůra, přidaná na varně a při zrání piva zajistila tu správnou vánoční atmosféru.
    • V září 2022 v prodeji Galaxy Lager. Zdejší další IPL. Nefiltrovaný světlý ležák s EPM 12,70% hm. a alk. 5,1% obj., který byl chmelený australským chmelem Galaxy. Právě tento chmel mu dodal charakteristickou vyšší hořkost a výrazné chmelové a ovocné aroma.
    • V dubnu 2022 v prodeji RampuKölsch. Tedy přesněji Session IPA Kölsch type. To bylo svrchně kvašené světlé pivo, které bylo uvařené podle jedinečného kolínského stylu Kölsch. Zároveň v sobě ale snoubilo druhý styl, a tím byla IPA. 11% EPM, plzeňský a pšeničný slad, německé kvasnice a kombinace chmelů z oblasti Hallertau s jejich výraznou drsnou hořkostí a americkými chmely Cascade a Crystal, které pivu dodají jemné aroma citrusů a květin.
    • V únoru 2022 Milkshake IPA 15 v prodeji. S jahodami a vanilkou. Ječné slady, ovesné vločky, pšeničný slad, rýžové slupky, mléčná laktóza, čtvrt tuny jahod a nějaký ty vanilkový lusky. Silně zakalené, sametově krémové tělo, lehce nasládlé, o což se postaral právě přidaný mléčný cukr, tedy laktóza. Ve vůni ucítíte typické aroma použitých chmelů Amarillo, Azacca, Citra a Enigma.
    • V prosinci 2021 v prodeji Cherry Stout. První stout uvařený v pivovaru je vánoční, čokoládovo-višňový s EPM 17%. Z 9 druhů ječných a ovesných sladů. Tmavá, neprůhledná barva a sametově plné sladové tělo. Nižší hořkost a chuť s tóny kávy, ořechů a čokolády.
    • Od 2.8.2021 nová single Hop APA – 9% Aloha. Uvařená z pale ale sladu a chmelená novou odrůdou chmele – Aloha. Svrchně kvašené světlé výčepní pivo, které mělo jen 9% EPM a 3,5% alk. O příjemnou hořkost se postaral právě tento chmel, který použili hned 4x.
    • Od 19.4.2021 v prodeji novinka – Kazbek Lager. Pořádný ležák s EPM 12,90% chmelený jedním druhem chmele – českou aromatickou odrůdou Kazbek. Byl to právě použitý chmel, který pivu dodal vyšší hořkost a příjemné kořenité aroma ve spojení s plným sladovým tělem a příjemným řízem.
    • V listopadu 2020 pivo 12 % Rampušák v 0,5 l plechu v prodeji.
    • V říjnu 2020 v prodeji American Amber Lager. Polotmavý nefiltrovaný ležák, chmelený americkými chmely! Podzimní barva měděná jak zdejší varna, plné sladové tělo s tóny karamelu, vyšší hořkost a aroma chmelů Apollo, Simcoe a Citra.
    • V dubnu 2020 novinka – Amber Ale 12%. Svrchně kvašený, s barvou měděnou, uvařený z pale ale sladů, „plzeňáku“ a karamelového sladu. S řádnou hořkostí díky chmelům Amarillo, Centennial a Simcoe.
    • V listopadu 2019 v prodeji Podzimní IPA 14 %. Svrchně kvašené světlé silné pivo. Chmely: Topaz, Cascade, Galaxy, Simcoe.
    • V červenci 2018 v prodeji Summer Ale. Bylo to 11 % svrchně kvašené pivko uvařené z plzeňského a pale ale sladu. Chmelené bylo chmely Citra, Melon, Mandarina a Apollo. Alk.: 4,3 %.
    • Od 10.5.2018 nabídli svůj první „ejlík“. Byl to American Pale Ale a nesl název Dobrušský Ejlík, EPM 13%, uvařený byl z „plzeňáku“ a pale ale sladu, nachmelený americkými chmely Cascade a El Dorado. Alk.: 5,6 %
    • V polovině března 2018 v prodeji 13 % za studena dochmelené speciální světlé pivo Hořká Myslivcová.

  • Meďour byl dobrušský druhý vánoční speciál roku 2017 (medovo-skořicový ležák; 12% světlé, alkohol 4,9 %).
  • Pivovar měl v prodeji od 1. 12. 2017 Vánoční pozdrav z Dobrušky 13 %. Speciál byl vyroben z 3 druhů sladu, chmeleno žateckými odrůdami chmele Sládek, Saaz Late a Žatecký poloraný červeňák. Šlo o světlé pivo se středním řízem, plnou sladovou chutí a příjemnou hořkostí. Alkohol 5,3 %.
  • Od 25.9.2017 v prodeji Svatováclavský speciál s čerstvým chmelem ŽPČ (alk.: 5,5 %).
  • Ani v roce 2017 v Dobrušce nezaháleli, a tak na Den otevřených dveří měli připravené pivko, které bylo uvařené pouze pro tento den – Dobrušťák. Tento nefiltrovaný světlý ležák s EPM 11,50 %, který připravili ze tří druhů sladů a chmelili čtyřmi druhy chmele, z toho jedním „amíkem“ za studena.
  • Pivovar jako každý rok na Velikonoce nachystal novinky. Nejen, že se Rampušák klasicky převlékl do „Velikonočního“, samozřejmě se s ním také již tradičně o vládu podělila Kačenka – tudíž se můžete znovu těšit na naší Kačenčinu 14 % – světlý nefiltrovaný speciál. Tentokrát se ale rozhodli Velikonoce ještě obohatit dalším speciálem, Dobrušskou jarní Pšenkou 12 %, svrchně kvašené, nefiltrované světlé pivo. Od 10. 4. 2017 v prodeji.
  • Protože polotmavá 11% chutnala, rozhodli se pro její úspěch uvařit ji ještě jednou. Tato várka, uvařena pro místní Svatomartinské hody, které proběhly 12. 11. 2016 ve sklepní Pivovarské restauraci nesla název Svatomartinský ležák. Slady plzeňský, bavorský, karamelový. Chmely premiant, sládek, žatecká poloraný červeňák
  • polovině srpna uvařili várku polotmavé 11%. Tato várka bude použita hned k více příležitostem. Filmový seminář „s Bohumilem Hrabalem v Dobrušce“, který proběhl 17.-18.9.2016 a při němž byla do světa vypuštěna první „degustační“ část této várky, která nesla název Dobrušská Klapka.
Čtěte také:  Minipivovar Klenot Hradec Králové
  • V červnu 2016 poprvé v novodobé historii se rozhodli uvařit speciální pivo tmavé. Jednalo se o tmavou 13% ze 4 druhů sladu a 3 druhů chmele.
  • Osm nových ležáckých a přetlačných tanků 16.4.2016 dorazilo do pivovaru.
  • Od 16.3.v pivovarské prodejně k dostání Kačenčina 14 % – Velikonoční speciál.
  • Myslivcova 13% byla k dostání od 19. 2. 2016 v Pivovarské prodejně v PET lahvích a ve skleněných lahvích 0,75 l. V podobě točené pak v Bowling baru a Pivovarské restauraci.
  • K zabíjačce v pivovaru připravili opět i zabíjačkové pivko. Tentokrát to byla várka 12 %, kterou řádně nachmelili třemi druhy žateckých chmelů a ještě ji dochmelili za studena. V prodeji od 22.1.2016. 12 % ChmelOvárka šlo též zakoupit 23.1.2016 ve stánku se zabíjačkovými pochoutkami nebo točeného v pivovarské restauraci.
  • Svatováclavská 13% – nefiltrované světlé speciální pivo, které bylo uvařeno pro oslavy Dne českého piva 2015 ze tří druhů sladů. Toto pivko bylo čepováno na Svatováclavských slavnostech, které proběhly na Dobrušském náměstí a v Bowling baru od 26.září 2015 po celý následující týden.
  • Od 25.3.2015 opět na čepu a prodeji Kačenčina 14%.
  • Zabijačkové hody se konaly 17.1.2015. Na čepu všechny druhy zdejších piv plus pro tento den uvařené „Zabijačkové Hořké“.
  • Den otevřených dveří se konal 16.8.2014, na čepu byly tradičně všechny druhy zdejších piv a pro tuto akci uvařený třísladový speciál „1320„.

Starší info:
První písemnou zmínkou o pivovarnictví v Dobrušce je text listiny pana Mutiny z Dobrušky, v němž bylo roku 1320 potvrzeno měšťanům právo várečné. Dnes 30.8.1565 zničil požár první společný právovárečný pivovar. V sedmdesátých letech byl pak postaven nový provoz v sousedství radnice. Majitel dobrušského panství Jan Jaroslav Trčka z Lípy přesněji ve svém privilegiu definoval měšťanům práva vařit pivo dne 16.12.1582. Období prosperity ukončila doba pobělohorská. Vrchnost razantně omezila práva měšťanů, obec musela odebírat pivo z panského pivovaru v Opočně. Dobrušský pivovar byl uzavřen v roce 1624. Měšťanská práva byla opět přiznána jako odměna za přestup ke katolictví v roce 1635 císařem Ferdinandem II. Výroba piva byla obnovena. Radnice spolu s pivovarem lehly popelem v září 1702. Obě budovy byly následně postaveny znovu. Další léta byla ve znamení sporů mezi právovárečnými měšťany a obcí o vlastnických vztazích k pivovaru. V roce 1806 požár opět zničil radnici i pivovar, ale i tentokrát byl provoz obnoven. Od roku 1835 byl pivovar pronajímán. Požár ze dne 7.10.1866 znamenal definitivní konec vaření piva na dobrušském náměstí. Roku 1868 začali právovárečníci se stavbou moderního provozu v Křovické ulici. Nový pivovar začal vařit již na počátku roku 1870, ačkoliv stavební práce byly ukončeny až na podzim. Majitelem byla Právováreční společnost v Dobrušce. Výstav piva v posledních desetiletích 19.stol. dosahoval jen asi 4 500 hl za rok. Právovárečníci chtěli provoz prodat městu, ale nakonec pivovar v roce 1903 pronajali sládkovi Josefu Horynovi, který započal s modernizací. Roku 1904 byla dokončena rekonstrukce na parní pohon. V témže roce bylo pivo stáčeno i do lahví. V hospodářském roce 1910/11 bylo vyrobeno již 10 250 hl piva.

Zlepšení skladovatelnosti a kvality piva přineslo v roce 1912 zřízení lednice. Během první světové války klesl roční výstav až na 725 hl (1916/17), proto právovárečníci ukončili pronájmy a sami převzali správu závodu. Ve 20.a 30.letech 20.stol. byl pivovar značně modernizován. Výstav se již pohyboval kolem 7 000 hl. Brány provozu v té době opouštěly světlé výčepní pivo, světlý ležák a tmavý ležák Granát. O kvalitě dobrušského piva svědčí fakt, že převahu měly ležáky. Válečná léta přinesla nedostatek surovin. Produkce klesla na 4 500 hl za rok a vařilo se jen nízkostupňové pivo. Poslední schůze správní rady Právovárečného měšťanstva se sešla 18.4.1948. Poté byla v podniku zavedena národní správa. Vyhláškou ministryně výživy ze dne 3. července 1948 o znárodnění některých průmyslových a jiných výrobních podniků a závodů v oboru potravinářském podle § 1, odst. 3 zákona ze dne 28. dubna 1948, č. 115 Sb., o znárodnění dalších průmyslových a jiných výrobních podniků a závodů v oboru potravinářském byl dnem 1. ledna 1948 znárodněno „Pravovárečné měšťanstvo v Dobrušce“, Dobruška (majitel pravovárečné měšťanstvo). Dne 20.7.1948 byl začleněn do n.p. Orlické pivovary, jež od ledna 1949 patřily do n.p. Hradecké pivovary. Výstav piva rostl, v roce 1950 již 11 703 hl. Pivovar přečkal díky dobrému technickému stavu snahu o rekonstrukci na ovocnářský podnik. V té době převzal odbytovou oblast uzavřeného provozu v Olešnici v Orlických horách. Výstav rapidně rostl, v 60.letech překonal hranici 40 000 hl. V roce 1970 podnik k oslavám 650 let dobrušského pivovarnictví uvařil speciální ležák Muderlant. Od roku 1969 dostal dobrušský světlý ležák název Rampušák. Modernizace provozu probíhala neustále, ačkoliv již ne tak rychle. Od roku 1953 se v Dobrušce začaly vyrábět i limonády. Dne 1.10.1977 se podnik stává pouhým provozem pivovaru v Náchodě, pivo Primátor zde bylo od 80.let i stáčeno. Pivovar tehdy produkoval pivo 8 %, 10 %, 11 % a 12 %. Následně došlo k útlumu výroby a vařila se jen jedenáctky až do roku 1985, kdy byl provoz uzavřen. Pivovar dále sloužil jen jako stáčírna náchodského piva. V dubnu 1990 se stal pivovar opět samostatným podnikem a v květnu 1991 se začalo znovu vařit. Produkovala se světlá 10 % a 12 % Rampušák a světlá 11 % Mutina. Nicméně znovuobnovení pivovarské výroby v Dobrušce netrvalo dlouho. Pivovar vlastnily Pivovary Hradec Králové s.p.. Již v roce 1991 byl na provoz vznesen restituční nárok. V říjnu 1995 byla pro ztrátovost výroba zastavena.

sortiment piva před uzavřením
Rampušák 10 % (světlé výčepní; plněno do 0,5 l lahví a sudů)
Rampušák 10 % (tmavé výčepní; plněno do 0,5 l lahví a sudů)
Rampušák 12 % (světlý ležák; alk.: 5,5 %; plněno do 0,5 l lahví a sudů)

Dobrušský pivovar, v němž se pivo naposledy vařilo v roce 1995, měl opět ožít. Výrobu sladu a částečně také zlatavého moku v něm hodlala obnovit pivovarnická společnost IMEX Premium (prostřednictvím dceřiné společnosti Staročeský pivovárek Dobruška), která uzavřený závod koupila od státního podniku Pivovary Hradec Králové v konkursu, řekl jednatel hlinecké společnosti s ručením omezeným IMEX Premium Ladislav Valtr. Nový majitel, kterému v roce 2003 patřil pivovar v Hlinsku, do areálu hodlal postupně investovat přes 20 miliónů korun.

Závěrečné práce na první etapě rekonstrukce, po léta uzavřeného pivovaru, vrcholily na podzim 2003. V říjnu byly kolaudovány prostory nové sladovny s varnou. „Výrobu zahájíme již v příštím měsíci a dodavatelem sladovnického ječmene jsou výhradně okolní zemědělci,“ sdělil Ladislav Valtr, jeden z nových majitelů. Pivo bude opouštět znovuotevřený pivovar pod značkou firmy Staročeský pivovárek Dobruška. Ta je investorem i provozovatelem pivovaru a v příštím roce plánuje vybudovat ve starých sklepeních také stylovou pivovarskou restauraci.
Na počátku listopadu 2003 začalo v Dobrušce sladování.
Pivo Rampušák mělo být již v prosinci 2004 k ochutnání.
Ve městě se v létě 2005 znovu pilo dvanáctistupňové pivo, které se zde podle originální receptury začalo po mnohaleté přestávce vařit. V červenci 2005 bylo k dispozici pouze v pivovaru, do budoucna se počítalo s oficiální distribucí. V obnoveném pivovaře šlo posedět nad půllitrem ve stylové hospůdce, prohlédnout si pivovarský klenot – starou sladovnu, ale také si jít zahrát bowling. Malým návštěvníkům slouží dětský koutek a hřiště. Přestavba pivovaru na zábavní centrum pokračovala podle plánu. „Ještě letos hodláme v areálu otevřít další velkou restauraci s více než sto padesáti místy. Ta již funguje, ale pouze na vybrané akce. Pracujeme také na projektu pivovarského muzea, shromažďujeme materiály,“ uvedla provozní zařízení Radka Svobodová. Sladovat se přestalo v polovině června 2005. „Máme dezinfekční pauzu, nová výroba bude zahájena v září,“ sdělila provozní. Hlinecká firma, která pivovar rekonstruovala, pro zájemce pořádala také celodenní exkurze. „Program zahrnuje prohlídku starých sklepů, tradičního vybavení a samozřejmě nechybí ochutnávka piva,“ dodala Svobodová.

„Pivo z Dobrušky máme na čepu od července. Začalo se vařit zhruba od května. Pivo je ale k dostání zatím pouze v místních restauracích. Zatím nepočítáme, že by se stáčelo do lahví,“ řekla v červenci 2005 vedoucí výroby pivovaru Radka Svobodová.
Přestože historie pivovaru v Dobrušce sahá do 14. století, byl jedním z nejmladších v zemi. Jeho šéfové přiznávali, že jsou patrioty. Tradiční ležák Rampušák opouštěl pivovar zřídka, lidé za ním museli do Dobrušky. Pivovar sázel hlavně na místní milovníky piva a na pivní turisty. Namísto obchodní expanze jeho vedení chtělo sloužit především návštěvníkům Dobrušky. „V současné době se chceme věnovat především pivní turistice a vytvořit centrum pro milovníky piva. Návštěvníci našeho zájezdního pivovarského restaurantu mohou ochutnat nejen našeho Rampušáka, ale také některé druhy piv z jiných menších pivovarů,“ řekl v září 2005 spolumajitel společnosti Staročeský pivovárek Ladislav Valtr. „Rampušáka budeme točit kromě pivovaru na různých akcích v Dobrušce a okolí, v budoucnosti budeme v případě zájmu místních patriotů zásobovat kvasnicovým pivem i Orlické hory, ale větší expanzi nechystáme,“ uvedl Valtr. „Pořádáme také exkurze, ochutnávky piva, ukázky ruční řemeslné výroby, prohlídky starých pivovarských sklepů či ukázku výroby sladu,“ řekl Valter.
Dvanáct jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů likvidovalo od večera 27.2.2006 požár sladovny pivovaru. Požár zasáhl halu a střechu sladovny nově zrekonstruovaného pivovaru. Celý objekt byl silně zakouřen, proto hasiči museli zasahovat v dýchacích přístrojích. Střešní konstrukce sladovny byla natolik poškozena, že nevydržela a zřítila se. Zničeno bylo i 100 tun pivovarnického sladu. Hasičům se podařilo zabránit rozšíření požáru i na další prostory pivovaru. Požár se hasičům podařilo lokalizovat ve 22:02 hodin, likvidace probíhala celou noc a ještě během dalšího rána dvě jednotky hasičů dohašovaly doutnající ohniska požáru. Hala a střecha sladovny byla požárem zcela zničena, poškozeno bylo i technologické vybavení. Majitel pivovaru vyčíslil škodu na 10 milionů korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.
Požárem zničenou sladovnu pivovaru by chtěl jeho vlastník, firma Staročeský pivovárek, obnovit. Dne 1.3.2006 to uvedl Ladislav Valtr z vedení Staročeského pivovárku. „Nemovitost dáme do pořádku. Obnovení výroby sladu však bude záležet na finanční náročnosti opravy a plnění od pojišťovny. Budeme se o to chtít pokusit,“ řekl Valtr. Slad z dobrušské sladovny odebíraly zejména malé pivovary ve východních Čechách. „Výrobu piva to u nich neohrozí, sladu je na trhu dostatek,“ dodal Valtr.
V areálu pivovaru, ve kterém požár sladovny na konci února 2006 způsobil škodu za přibližně deset milionů korun, v noci 22.3.2006 opět hořelo. Požár půdních prostor likvidovalo několik jednotek hasičů, způsobená škoda byla odhadnutá na 100 000 korun. Příčinu požáru, který se hasičům podařilo dostat pod kontrolu po šesté hodině ranní vyšetřovali specialisté.
Pražský vrchní soud potvrdil v červnu 2007 osmiletý trest pro Radka Mecnera, který v roce 2006 dvakrát zapálil pivovar v Dobrušce. Majiteli podle soudu poničil i zařízení a odběratelům rozesílal dopisy s nepravdivým tvrzením, že výrobky pivovaru obsahují jed. Škodu soud vyčíslil na více než sedm milionů korun. Mecner chtěl podle soudu svými činy zabránit výrobě sladu a obnově výroby piva v pivovaru. „Je to odstrašující případ řešení sporů nebo vlastních cílů a zájmů,“ uvedl při vynesení rozsudku předseda senátu vrchního soudu Rudolf Tomašovič. Poprvé Mecner pivovar zapálil v únoru 2006, když na půdě budovy položil na matraci hořící svíčku. Oheň zasáhl především střechu sladovny, která se zřítila. Poničil také přibližně sto tun pivovarnického sladu a technologické vybavení sladovny. V březnu 2006 za pomoci svíčky a benzinu zapálil varnu a poničil zařízení na výrobu sladovnického ječmene. V dubnu 2006 pak poslal dopisy, například firmám Opavia a Nestlé, v nichž lživě tvrdil, že sladový výtažek z pivovaru obsahuje obtížně rozpoznatelný jed. Soudce poukázal i na to, že při požáru vznikla také škoda na historickém zařízení, kterou nelze odstranit a jejíž hodnota je nevyčíslitelná.
V Dobrušce byla od poloviny ledna 2008 v provozu sladovna, předpoklad zprovoznění pivovaru byl však nejdříve v průběhu června 2008.
V dubnu 2008 se v Dobrušce připravovali k tomu, aby se zde opět vařilo pivo. Celá budova prošla rekonstrukcí za téměř 12 milionů korun. „I když už nejsme v památkové zóně, tak jsme se při opravách snažili přiblížit původnímu vzhledu pivovaru,“ uvedl ředitel. Sladovna byla už v provozu.
Ve zdejším pivovaru se od 29.8.2008, po třinácti letech a několika požárech, opět vařilo pivo. Dme 29.8.2008 tady uvařili první várku dvanáctistupňového Rampušáka. Poprvé ho veřejnosti plánovali představit na Svatováclavských slavnostech v Dobrušce na konci září 2008. Jednalo se o kvasnicové, nefiltrované pivo, uvařené dle původní receptury. Stáčet je budeme vedle sudů i do PET lahví o objemu jeden a 1,5 litru,“ uvedl jednatel společnosti Staročeský pivovárek Milan Vedra. Rampušák měl být od října 2008 k dostání v prodejně v areálu pivovaru, časem se v Dobrušce chystali rozjet i výrobu dalších druhů piv včetně speciálů.
„Letos vánoční speciál nepřipravujeme, ale příští rok bychom už chtěli,“ nastínil v prosinci 2009 možný směr výroby pivovaru Milan Vedra, jednatel společnosti.
Pijte dobrušské pivo, nabádá historická reklama návštěvníky Staročeského pivovárku v Dobrušce. Jak připomíná pamětní deska, dobrušští měšťané pivo vařili už od roku 1320, kdy jim právo várečné udělil tehdejší majitel města Mutina. V roce 2011 pivaři mohou ochutnat Dobrušskou jedenáctku. Je kvasnicová i filtrovaná. Její první várku uvařili na konci roku 2010. „U našich odběratelů je s ní spokojenost,“ řekl jednatel Milan Vedra. Kladně ji prý hodnotili i štamgasti, kteří jezdí do pivovarského obchůdku nebo chodí do pivovarské restaurace na kopci nad městem. V minipivovaru se pivo znovu vařílo po pauze od poloviny 90. let a změně vlastníka pivovaru od roku 2008. Tehdy se vařil kvasnicový dvanáctistupňový ležák Rampušák. Nová jedenáctka byla jak kvasnicová, tak filtrovaná, protože se podařilo zprovoznit technologii filtrace. Pivovar si od toho sliboval, že se řady zákazníků rozšíří. Název byl nový. „Přiklonili jsme se k patriotismu, proto je i na etiketě motiv z města s radniční věží,“ dodal Vedra. Dobrušská piva měla specificky nahořklou chuť. „Vaříme je klasicky na deklarovanou stupňovitost a mají tedy poctivých jedenáct a dvanáct stupňů,“ řekl Vedra. Na chuť piva má vliv i slad. V Dobrušce připravují vlastní. „Máme klasickou sladovnu, kde na pískovcových humnech klíčí ječmen. Takových je už v republice málo. Naše je jedna z nejmenších, které zůstaly v provozu,“ vysvětlil Vedra. Slad pivovar prodával i na pivo a výrobu sladových výtažků řadě minipivovarů i větších pivovarů třeba v Rychnově nad Kněžnou, Bělči, Žamberku, Velkém Meziříčí a nově také ve Žlebských Chvalovicích. Do pivovaru se šlo podívat jako do skanzenu. Kromě areálu postaveného v roce 1869 byly lákadlem i původní sklepy, do kterých se vstupovalo masivním portálem a kamennou chodbou. „Exkurzí máme hodně a zájem je čím dál větší. Největší je samozřejmě přes léto. Lidé projdou s odborným výkladem sladovnou a pivovarem a ve sklepní restauraci dostanou občerstvení a ochutnají naše piva,“ lákal Vedra. Pivovar pořádal i společenské akce ve sklepení a na nádvoří. Prodej dobrušského piva stále stoupal. „Když jsme v roce 2008 uvařili první várku Rampušáka, prodali jsme ji jen v pivovarské prodejně a v restauraci. V současnosti se naše pivo točí spíše mimo Dobrušku, kde výčepům vládnou piva nadnárodních společností. Máme odběratele v okolních obcích, v Orlických horách, ale i v Opočně, Hradci Králové a v okolí Hlinecka. Už jich je okolo třiceti a k tomu ještě dodáváme lahvová piva do několika prodejen a přes rychnovskou sodovkárnu také odběrateli v Polsku. V Brně fungují dodávky do velkoobchodu, který prodává všechna naše sudová piva, Rampušák a jedenáctka jsou k dostání i ve specializovaných prodejnách piv v Hradci Králové a v Praze,“ řekl Vedra. Lidé si mohli pivo koupit v PET lahvích jeden nebo jeden a půl litru. „Když jedou třeba na hory na chalupu, tak se zastavují v naší prodejně a kupují zásobu na celý týden,“ usmíval se Vedra. V roce 2010 v Dobrušce uvařili přes 1 000 hl piva.
Pivovar v Dobrušce aspiroval na zapsání na seznam kulturních památek. Přesněji řečeno jeho technologie na výrobu sladu a vaření piva, které probíhá na původním strojním zařízení ze třicátých let 20. století. Dnešní pivovarský areál byl dokončen v roce 1869. Památkově chráněná měla být například sladovna. Přestože v roce 2006 v ní velkou část zařízení včetně zásob sladu a ječmene zničily dva požáry, zachováno bylo její původní členění. „Máme klasickou sladovnu, kde na pískovcových humnech klíčí ječmen. Takových je už v ČR málo a naše je jedna z nejmenších, které zůstaly v provozu,“ vysvětlil majitel pivovaru Milan Vedra. Na sladovnu navazoval dvoulískový hvozd, kde se na roštech suší teplým vzduchem naklíčený slad. Strojní zařízení, která v nich slad obrací, bylo z roku 1927. O devět let starší bylo zařízení varny, které vyrobila První brněnská strojírenská společnost. Uprostřed varny stojí velký nablýskaný měděný kotel pro vaření piva. Okolo jsou větší a menší kohouty, které vypadají jako na zaoceánské lodi. Ještě předtím, než se začne v kotli vařit, teče vždy z měděných trubek do korýtka sladina. Přitom z ní stoupá pára a ve varně to nasládle voní. Unikátní bylo také strojní zařízení v podkroví varny – takzvaná šrotovna. „Čistí a následně šrotuje slad na várku,“ vysvětlil Milan Vedra. Tady si člověk připadá opravdu jako ve skanzenu. Šrotovník vyrobený továrnou na filtry a pivovarské stroje Novák & Jahn v Praze byl v provozu už přes osmdesát let. Ve šrotovně se dochoval i původní vozík na kolejnicích, do kterého sladová tluč padá a pak se v něm přepravuje. Dobové jsou i další přístroje, například násypný koš, transmise, které suroviny rozvádějí, vakuometr z třicátých let nebo váha. Pokud by se objekty stály kulturní památkou, mohl by pivovar na jejich údržbu a obnovu získávat dotace. Národní památkový ústav v Josefově musel návrh na zapsání postoupit na Ministerstvo kultury, které o tom pak bude rozhodovat. Památková hodnota pivovaru v Dobrušce spočívá především v autenticitě funkčního strojního zařízení a technických detailů z let 1927-1936, oceňuje se i zachování původních prvků i polohu pivovaru při úpatí Novoměstského kopce, do něhož jsou vyhloubeny ležácké sklepy. Do nich se vstupuje masivním portálem a kamennou chodbou.
Před třemi lety v Dobrušce obnovili výrobu piva v tamním historickém pivovaru. Z lokální turistické atrakce se postupně stal úspěšný podnik, o jehož pivo byl zájem i mimo region. Dokonce tolik, že firma rozšířila na jaře 2001 sklepy a hledala nové možnosti stáčení. V roce 2010 v Dobrušce uvařili přes tisíc hektolitrů piva. Nyní přibyly i nové přetlačné tanky pro uchování filtrovaného piva před jeho stočením do sudů. Pivovar teď vybíral dodavatele nového zařízení pro mytí a plnění piva do sudů. „Máme odběratele v okolních obcích, Orlických horách, Opočně, Hradci Králové a na Hlinecku. Také dodáváme lahvová piva do několika prodejen a prostřednictvím rychnovské sodovkárny odběrateli v Polsku. V Brně mířily dodávky do velkoobchodu, Rampušák a jedenáctka byly k dostání i ve specializovaných prodejnách piv v Hradci Králové, Praze a Brně.
V soutěži Zlatý pohár Pivex – pivo 2012 mezi světlými pivy z minipivovarů vyhrál kvasnicový ležák Rampušák. Minipivovary se v soutěži účastnily poprvé v historii.
Pivovar v Dobrušce plánoval zvýšit výrobu. V budoucnu by v něm majitel chtěl vařit až deset tisíc hektolitrů ročně. Dvanáctistupňový Rampušák dokonce nedávno zvítězil mezi světlými pivy v prestižní soutěži Zlatý pohár Pivex – pivo 2012. Do soutěže Zlatý pohár Pivex – pivo 2012, která se konala v Brně, se minipivovary mohly přihlásit poprvé. „Je to pro nás rozhodně velký úspěch, kterého si velmi ceníme. Navíc odborným garantem soutěže byl Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze. To potvrzuje, že naše piva jsou dobrá. Vaříme je klasickým způsobem na deklarovanou stupňovitost, mají tedy poctivých jedenáct a dvanáct stupňů extraktu původní mladiny,“ řekl v březnu 2012 majitel pivovárku Milan Vedra. Pivovar už v roce 2010 uspěl v soutěži Pivo České republiky 2011. „V kategorii světlých ležáků z minipivovarů se umístila naše Dobrušská jedenáctka. Na druhém místě a hned za ní skončil Rampušák, který získal ještě druhé místo v kategorii kvasnicových piv,“ dodal Vedra. Ve zkušebním provozu na jaře 2012 běžela nová linka za téměř jeden a půl milionu korun na mytí a plnění sudů. „To, že jsme do linky investovali, neznamená, že jen zvýšíme produkci. Dříve jsme museli řešit mytí sudů jinde, nyní jsme schopni vše udělat u nás, bez dalších nákladů na převoz a manipulace se sudy. Zařízení s kapacitou pětatřiceti kusů umytých a stočených sudů za hodinu pokryje narůstající spotřebu výroby při splnění všech požadavků na kvalitu,“ vysvětlil Vedra. Kvůli zájmu o dobrušská piva, filtrovanou i nefiltrovanou jedenáctku a dvanáctistupňového Rampušáka, už zjara 2010 pivovárek vybudoval nové ležácké tanky, v nichž dozrávaly. Pět tanků s kapacitou 110 hl zvýšilo kapacitu asi o 1 200 hl za rok. „Chtěli bychom ležácký sklep ještě rozšířit, a to přestavbou dosud nevyužívaných prostor. Chceme tam umístit další nerezové tanky s kapacitou okolo 500 hl,“ řekl Vedra. Postupně plánovali také stáčení do skleněných lahví. Technologii zatím neměli, ale plnění do skla v malém už zkoušeli. Zatímco v roce 2009i v Dobrušce uvařili přes tisíc hektolitrů, v roce 2010 to už bylo ke třem tisícům. Dobrušská piva měla nahořklou chuť, na kterou má velký vliv i slad, který si připravují vlastní. Zachovala se zde totiž klasická původní sladovna, ve které ječmen klíčí na pískovcových humnech. Takových zbylo v republice málo, dobrušská je jednou z nejmenších, které jsou stále v provozu. Slad dodávala i jiným pivovarům. (zdroj: hradec.idnes.cz)
V polovině dubna 2012 bylo v Pivovarské restauraci a bowlingu club Dobruška na čepu Rampušák 12° nefiltrovaná (21 Kč ), Dobrušská 11° (19 Kč ), Rychtář 11° (21 Kč ).
Dobrušský pivovar dne 18.2.2012 už podruhé otevřel své brány veřejnosti, konal se zde totiž den otevřených dveří. Návštěvníci se mohli například zúčastnit exkurze do sladovny a pivovaru nebo si zatančit za doprovodu country hudby a kapel Valanky, Bladexu či Turba. „V průběhu dne se tedy lidé mohli nejenom podívat na to, jak se pivo vyrábí, ale i všechny naše moky ochutnat, a to včetně polotmavé třináctky Mudrlant, která byla uvařena speciálně na tuto akci,“ řekl ředitel pivovaru Milan Vedra, který přiznal, že pokud si toto pivo najde své zákazníky, tak ho budou vyrábět dál.„Rovněž byla otevřena i restaurace dole, která nebývá standardně přístupná, takže lidé mohli vidět i prostory sklepů, kam se jinak vůbec nedostanou,“ vysvětlil Milan Vedra s tím, že další program, jako jsou soutěže a podobně, zatím nebyl, protože pivovarský dvůr není tak veliký, aby se to tam vešlo. (zdroj: rychnovsky.denik.cz)
V polovině srpna 2012 se čepoval v Pivovarské restauraci a bowling clubu v Dobrušce čepovalo: Rampušák 12° (21 Kč), Dobrušská 11° (19 Kč ).
Od 3.12. byla v prodeji vánoční várka 13° polotmavého speciálu Muderlant. K dostání byla v Prodejně pivovaru v PET lahvích 1 l a 1,5 l, a sudech KEG 20,30 a 50 litrů.
13% polotmavý speciál Muderlant získal v degustační soutěži Zlatá pivní pečeť 2013 1.místo. Soutěž probíhala od 5.-9.2.2013 v Táboře jako součást Slavností piva.
Během velikonočních svátků roku 2013 byla uvedena na trh novinka, a to 15% světlý speciál. K dostání byla na Bowling baru a samozřejmě v Pivovarské prodejně, a to v PET lahvích i sudech.
V březnu 2013 pivovar nabízel velikonoční 15% světlý speciál s názvem F.L.Věk. K dostání v Prodejně pivovaru v PET lahvích, v točené podobě na Bowling baru.
Dne 17.8. proběhl Den otevřených dveří, na kterém se představilo nové pivo pšeničná 11% Mutina.
Dne 20.9. uvařili polotmavou 13 %, a v dalším týdnu opět 15 % F.L. Věk, která byla v prodeji od poloviny prosince jako vánoční pivo.
Pro vánoční čas připravili novou várku 15 % vánočního speciálu F.L.Věk (v prodeji od počátku prosince v PET lahvích i sudech) a dále též limitovanou edici 13 % světlého vánočního pivka Mudrlant (v prodeji byla od poloviny prosince).
V lednu 2014 se objevila novinka Zimní královna 14° světlý speciál.
Na degustační soutěži Pivní pečeť 2014 , která proběhla v únoru 2014 v Táboře , získal 12 % světlý ležák Rampušák 1.místo a titul Zlatí Pivní Pečeť 2014 v nejvíce obsazené kategorii – Světlý ležák z minipivovaru ( přihlášeno 62 vzorků). V kategorii Světlá piva speciální bodoval 15 % světlý speciál F.L.Věk, který obsadil 3.místo a získal tak ocenění Bronzová Pivní Pečeť 2014.
Zvěřinové hody se konaly dne 15. 2. ve sklepní pivovarské restauraci. Na čepu pro tuto příležitost uvařený speciál – Myslivcova 13 %.
Od 21.2. byl po úspěšné vánoční edici opět v prodeji 13 % světlý speciál Dobrušský Mudrlant. K dostání v PET lahvích i sudech v prodejně . V točené podobě v Bowling baru.
V únoru 2014 se konal v Táboře již čtyřiadvacátý ročník Reprezentačních slavností piva spojený s prestižní degustační soutěží Česká pivní pečeť 2014. Česká pivní pečeť je certifikované ocenění piva v největší a nejstarší soutěži v České republice. Na degustační soutěži uspěla v silné konkurenci také Dobrušská piva – dvanáctistupňový Rampušák a patnáctistupňový F. L. Věk. Světlý ležák Rampušák získal v nejvíce obsazené kategorii světlý ležák z pivovarů o objemu výroby do 10 000 hl, ve které bylo přihlášeno 62 vzorků, 1. místo a ocenění Zlatá pivní pečeť 2014. V kategorii světlých speciálních piv bodoval speciál F. L. Věk, který obsadil 3. místo a vysloužil si tak ocenění Bronzová pivní pečeť 2014. „Je to pro náš pivovar velký úspěch a hlavně potvrzení stabilní kvality všech našich piv, která jsou vyráběna z vlastního humnového sladu a která za dobu od obnovení provozu pivovaru v roce 2008, získala řadu ocenění v degustačních soutěžích, z nichž nejvíce v nejprestižnější degustační kategorii piv – světlý ležák,“ řekl k umístění dobrušských piv majitel a sládek dobrušského pivovaru Milan Vedra. Celkem se anonymních degustací zúčastnilo více než 700 vzorků piv ze 154 pivovarů nejen z České republiky, ale i ze zahraničí: z Ruska,Slovenska, Německa, Belgie, Polska, Běloruska, Irska, Rakouska, Nizozemí, Japonska a Norska. Tito výrobci se mezi sebou utkali ve 24 kategoriích. Jednotlivé vzorky posuzovala odborná porota složená ze sládků přihlášených pivovarů, nezávislých degustátorů i studentů odborných vysokých škol. Garantem soutěže byly renomované kontrolní a certifikační společnosti a také Státní zemědělská a potravinářská inspekce České republiky. V provozu byla stále klasická humnová sladovna, ve které se za jednu kampaň vyrobí cca 300 tun sladu, v níž ječmen klíčí na původních pískovcových humnech. „Dobrušská sladovna je jednou z nejmenších, které v České republice ještě zůstaly v provozu. Část vyrobeného sladu pivovar také prodává několika minipivovarům, zbytek je zpracován na pivo a výrobu sladových výtažků,“ dodal Milan Vedra. (zdroj: rychnovsky.denik.cz)
Dne 21.3. skončila soutěž o vymyšlení názvu Velikonočního ležáku. Vyhrál název „Kačenčina 14 %“.
Celé zimní období vládl Orlickým horám Rampušák a teď, ve sluneční dny přebírala vládu princezna Kačenka. Velikonoční speciál Kačenčina 14 % byla od 7.4.2014 k dostání v pivovarské prodejně a také v točené podobě na čepu Bowling baru.