Minipivovar Na Kopečku Svitavy

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Radiměřská 5a, 568 02 Svitavy

www.pivovareknakopecku.cz

e-mail: info@pivovareknakopecku.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
    • V červnu 2023 na čepu Bedi 10, 12° Škopeček světlý ležák, Svitavská 11° Mosaica (single hop APA).
    • V červnu 2022 novinka – NEIPA 14 (alk.: 6,0 %, chmely Amarillo, Cascade, Mosaic, Citra, Idaho7 a Sabro).
    • Od 16.6.2021 nové pivo na čepu – Mozaica APA. Světlé nefiltrované svrchně kvašené pivo, na jehož výrobu byl použit americký chmel Mosaic v podobě Single Hop, tedy jeden druh chmele na všechna stádia chmelení.
    • V březnu 2021 v prodeji tradiční Velikonoční kopřivový speciál 11. Ochucen listy kopřivy a kořenem pampelišky.
    • V prosinci 2020 novinka – Svišeň. Belgian strong cherry ale 16.
    • V září 2020 novinka – PodzimAle. APA chmely Amarillo, Citra, Cascade, Chinook.
    • Na konci května 2020 na čepu nově světlé výčepní spodně kvašené pivo Bedi.
    • Dne 12.6.2019 na čepu Škopeček 12 světlý ležák, Mouřenín 13 % tmavý ležák, Vídeňská 10 %, Soráč 12 % APA a Retro 12 % klasický světlý ležák dle receptury z 80. let minulého století.
    • Od 27.9.2017 na čepu Svatováclavský speciální řezák (s přídavkem medu a mateřídoušky, chmeleno žateckou odrůdou Harmonie).
    • Od 23.3.2016 opět na čepu zelené velikonoční pivo, kopřivový speciál.
    • Na vánoce 2015 naplánovali první Svitavský IPA.
    • Dne 18.9.2015 narazili opět oblíbený Karamelový speciál.
    • Od 12. června 2015 opět na čepu speciál Vídeňské polotmavé výčepní.
    • Od 2.4. 2015 na čepu opět zelené pivo, 11° velikonoční speciál.


Starší info:
Začátkem května 2011 probíhaly v objektu závěrečné stavební a rekonstrukční práce.
Svitavský pivovárek Na kopečku oficiálně otevřel dne 14.7.2011 v 10:30. K otevření bylo již připraveno místní pivo. Dále byla otevřena restaurace s tradičními staročeskými jídly. (tisková zpráva pivovaru)
Po otevření minipivovar nabízel pivo Kopečkovské ve formě světlé dvanáctky a pšeničného speciálu (0,5 l za 28 Kč). Chystala se tmavá třináctka.
Ode dne 29.7.2011 v restauraci měli na čepu tmavou třináctku.
Ode dne 2.9.2011 minipivovar točil speciální karemelovou 11° s přídavkem lipového medu.
V listopadu 2011 byly definitivně vybrány názvy zdejších piv. Pro kategorii 12°světlý ležák byl nakonec vybrán název ŠKOPEČEK, pro 13°tmavý ležák jednoznačně název MOUŘENÍN .
Po pěti letech se majitelé svitavské restaurace Na Kopečku rozhodli změnit obyčejnou pivnici na originální restaurační zařízení. Opravili interiér a začali vařit pivo. Obnovili tak tradici pivovarnictví, která ve městě sahá až do 13. století. V prostředí, které je upravené do staročeského stylu, je jak restaurace, tak pivovar. „Rozhodli jsme se klasickou pivnici předělat a nabídnout lidem něco úplně jiného, než co najdou všude v okolí,“ vysvětlil Jarmil Konečný, provozovatel restaurace. Společně se sládkem Jiřím Karlíkem vymysleli projekt na obnovení tradice pivovarnictví. Vaří pivo přímo v restauraci. Hosté mohou přijít na dvanáctistupňový světlý a třináctistupňový tmavý ležák. „Vaříme také speciály, například pšeničný, to je dvanáctka nebo jantarovou jedenáctku. Má karamelovou barvou a příchuť medu,“ uvedl provozní. Speciály chtějí v pivovárku připravovat několikrát do roka. „Chceme vařit piva anglického typu, na Vánoce vánoční speciál. Další budeme dělat podle zájmu nebo podle sezony, třeba zelené na Velikonoce,“ sliboval Jarmil Konečný. Na návštěvníky pivovárku čeká také gastronomický zážitek. Na Kopečku se mohou rovněž dobře najíst. Všechna jídla jsou připravovaná výhradně z čerstvých surovin. Podle provozního je to pracnější a náročnější, ale strávníkům víc chutná. Na jídelním lístku jsou pochoutky, které se hodí k pivu. „Jídelní lístek nemáme rozsáhlý, zato nabízíme kvalitní jídla ve velkých porcích, aby se host dobře najedl,“ podotkl Jarmil Konečný. Některé speciality kuchaři připravují ze surovin na výrobu piva. „V nabídce máme hovězí líčka se sladovou omáčkou. Slad přidáváme také do bramboráků. V zimě z něho budeme vařit i grog,“ odhalil tajemství kuchyně provozní. Zrekonstruované zařízení je prostorné. V pivnici je pětatřicet míst, v restauraci padesát, na terase čtyřicet a v parčíku dalších třicet. Provoz v sezoně oživují country večery nebo grilování. „Chceme hostům nabízet to, co v okolí běžně nenajdou. Myslím si a v současné době tomu všechno nasvědčuje, že se nám to povedlo,” dodal Jarmil Konečný. (zdroj: svitavsky.denik.cz)
Na konec roku 2011 minipivovar připravil Kopečkovské pivo 14°.
V únoru 2012 minipivovar nabídl novinkový irský speciál Stout.
Na počátku dubna 2012 minipivovar nabízel také pivo Velikonoční kopřivový speciál.
Nově od června 2012 k dostání Pivní zmrzlina z černého ležáku Mouřenín 13°.
Na počátku června 2012 v nabídce: Kopečkovské pivo 12° pšeničné, Mouřenín 13° tmavé, Škopeček světlá 12° (vše 28 Kč ).
Od 22.6.2012 na čepu novinka Vídeňské polotmavé výčepní pivo.
Od 31.8.2012 opět po roce na čepu karamelová 11° s příchutí lipového medu.
Dne 26.9.2012 u příležitosti svátku sv. Václava zahájili čep pšeničného piva, který je spojený s první sklizní chmelu ve Svitavách.
Dne 12.11. 2012 uvedl do nabídky novinku – Red Pale Ale 13%.
Pozadu nezůstal na konci roku se speciály ani „Pivovárek Na kopečku“ ve Svitavách, který nabídl štamgastům i svátečním pijákům novou načervenalou, hodně kořeněnou sváteční čtrnáctku. Křtěná nebyla, proto byla bez názvu. Měli zde připraveno i dárkové vánoční balení tohoto piva.
Ve svitavském Pivovárku na Kopečku se při velikonoční premiéře roku 2012 osvědčilo speciální pivo ze zeleného sladu s kopřivou a s kořenem smetanky lékařské. Nebylo proto divu, že tuto zvláštní jedenáctku nabídli i v roce 2012t. „Zákazníci ji mohli poprvé před svátky ochutnat na Zelený čtvrtek 28.3.2013. Ale ještě dříve nabídneme tmavší pivo ze speciálních bavorských sladů se slabým náznakem karamelu. Naše pšeničná třináctka má název Jódleidí,“ řekl svitavský sládek Lubomír Lopour.
Dne 23.4. 2013 na čepu Škopeček 12°, Mouřenín 13° a Bavorské pšeničné 11°.
Od 17.5. na čepu opět C.K. Cyklo Vídeňské výčepní pivo.
Od 18.7. na čepu pivo Slunovrat (pšeničné svrchně kvašené).
Od 22.11.2013 opět na čepu náš speciál Red Hill.

Ve Svitavách uvařili v roce 2014 velikonoční pivo z kopřiv, kořene smetanky lékařské a ze zeleného sladu. „Kopřivy očišťují organismus, kořen pampelišky pročišťuje játra a ledviny, což znamená, že pivo má za úkol očistu – takže bere podstatu Velikonocplně do své hloubky,“ řekl majitel minipivovaru Na Kopečku Jiří Karlík. Ten řekl, že zelenost piva pojímá v jeho podstatě, nikoli v jehobarvě. „Myslíme si, že chemické dobarvování tak čistému nápoji nesluší. Pivo jsme si sami vymysleli, trochu jsme přitom experimentovali, a díky chuti už mělo poměrně velký úspěch,“ řekl Karlík. Pivo vařili ze zeleného sladu, zrna ve fázi růstu, které se suší, aby se zastavil enzymatický proces. Proto je pivo zelené i bez barviva.Zákazníciho budou moci ochutnávat stylově od Zeleného čtvrtka. (zdroj: pardubice.idnes.cz)

Kromě dvou stálic jste mohli v pivovárku ochutnat vždy jedno méně obvyklé pivo. Dne 6.4. 2014 to byl poctivý irský Stout. Šlo o pivo černočerné, silné (15°, 6 %) a svrchně kvašené.
Od 9.5. byl opět na čepu Vídeňský speciál.
Od 15.5. byl na čepu nový 11° ležák s názvem Retro.
Dne 3.6. na čepu Škopeček 12° a Mouřenín 13° (30 Kč), Vídeňské výčepní (27 Kč), Retro 11° (28 Kč).
V degustační soutěži Pivo roku 2014 na Výstavišti České Budějovice obsadilo pivo Škopeček 12 % druhé místo.
V pivovaru Na Kopečku ve Svitavách se pro připravovaný pražský Počernický pivovar vařila Počernická jedenáctka.
Od 5. září 2014 byla opět na čepu speciální Karamelová 11° z příchutí lipového medu.