Off-line rozhovor: Minipivovar Žíznivý dromedár Ostrava

Pivní mapu Ostravy na podzim roku 2018 zpestřil pivovárek, který naleznete v jižní části města, na rozhraní sídlišť Hrabůvka a Dubina.

Firma Žíznivý dromedár s.r.o. má dva společníky – majitelé firmy a sládci jsou Zbyněk Závodník a Jiří Hrubý. Pivovarskému portálu www.pivovary.info poskytl v dubnu 2019 první jmenovaný se souhlasem svého společníka krátký off-line rozhovor:

Čtěte také:  Setkání s pivovary - Kutná Hora
  • Jaký byl váš podnět k úmyslu začít si vařit vlastní pivo ?

Pivo jsem si začal vařit doma v hrncích v roce 2011. Koncernová piva mi nevyhovovala a nabídka řemeslných piv ještě nebyla tak bohatá jako dnes. Tehdy se vlastně začal rodit ten sen, mít vlastní minipivovar. Ale dlouho zůstalo pouze u snu. Mezitím jsme s kamarádem Jirkou Hrubým při výletech a dovolených našich rodin v ČR využívali každou příležitost navštěvovat existující minipivovary. Když později, asi před 2 lety, naši zaměstnavatelé ukončili svou činnost, začali jsme se bavit vážněji o možnosti vybudovat vlastní minipivovar, zjišťovat, co to všechno obnáší z hlediska technologie a financí, a hlavně hledat v sobě odvahu k rozhodnutí vrhnout se do pivovarského a restauračního byznysu.

  • Jak to bylo s výběrem lokality pro umístění technologie ?
  • Na internetu jsme začali hledat vhodné objekty k pronájmu a když Jirka narazil na nabídku pronájmu bývalého sportbaru a herny na rozhraní ostravských sídlišť Hrabůvka a Dubina, začali jsme rychle jednat. Prostory byly dostatečně velké, půdorys velmi sympatický a navíc sousedí s rozvodnou stanicí ČEZ, což je při příkonu pivovaru velká výhoda. Pronajímateli náš záměr dlouhodobého pronájmu a vybudování pivovaru s hospodou připadl naštěstí velice sympatický, takže jsme poměrně rychle uzavřeli nájemní smlouvu a začali jednat s úřady za účelem různých povolení a rekolaudace.

  • Můžete popsat svou technologii ?
  • V té době jsme navštívili úspěšný pivovar Nachmelená Opice v Krnově, který zrovna potřeboval prodat svou 10 hl varnu, protože zainvestovali do nové 20 hl varny, která lépe vyhovovala jejich rostoucímu výstavu piva. Nakonec to dopadlo dobře a koupili jsme od nich jejich 10 hl varnu i s příslušenstvím, včetně dvou 10 hl CK tanků. Jedná se o cca 2 a půl roku používanou varnu českého renomovaného výrobce, na které byla uvařena skvělá a oceňovaná piva, tudíž jsme ji považovali za ověřenou a způsobilou bez nutnosti „vychytávat mouchy“. Studenou část technologie, tedy zejména 7 ks 20 hl CK tanků a systém jejich chlazení jsme přivezli z Číny. CK tanky používáme jak pro primární fermentaci, tak i pro ležení piva.

    • Jaké byly hlavní úskalí a překážky na cestě k oficiálnímu zprovoznění pivovaru ?

    Při jednáních s úřady jsme naštěstí narazili na vstřícné úředníky, takže v tomto jsme problém neměli. Problém byl najít banku, která by byla ochotna zaúvěrovat asi třetinu celkové investice s ohledem na to, že se jedná o novou firmu a začínající podnikatele. Ale i to se povedlo, takže také nemůžeme mluvit o nějaké významné překážce. Oproti původnímu předpokladu došlo ke zpoždění dodávky CK tanků z Číny, i kvůli tajfunům v oblasti jihovýchodní Asie, což mělo za následek odklad otevření podniku na 23.11.2018.

  • Jak to bylo s výběrem neobvyklého názvu pivovaru a loga ?
  • Chtěli jsme vtipný, netradiční a odlišující se název a logo. Zůstali jsme u toho, co mě napadlo jako první verze názvu. Zkusil jsem navrhnout, jak by mohlo vypadat naše logo – a později jsme požádali grafika, aby tomu dal profesionální fazónu. Ze tří dromedárů tak v logu zůstal jeden v detailu a výsledek se dle ohlasů lidem líbí, za což jsme rádi.
    • Už jste v provozu půl roku, bude současný sortiment nabízených piv stálý ?
    Na stálo chceme mít polotmavou jedenáctku, světlou dvanáctku a ze svrchně kvašených piv potom zástupce IPA. Pro otevření podniku v nastávající zimní sezóně jsme sortiment zpestřili kávovým stoutem, který má sice nižší výtoč, ale jsou hosté, kteří chodí vyloženě na něj.

    • V současnosti (duben 2019) točíte výtečný speciál Marzen, mohou se pivaři těšit na další speciály?
    Märzen nám udělal ohromnou radost svým třetím místem na letošní Jarní ceně sládků, ale pro horké letní dny není pro většinu pivařů vhodný svou vyšší stupňovitostí a nezůstane přes léto na čepu. Proto naopak připravujeme letní desítku zakulacenou medem, ochucené pšeničné pivo Witbier či lehký letní Ale. Na podzim možná opět uvaříme Märzen, na zimu také něco silnějšího, ať už svou stupňovitostí či chuťově, jako například zmíněný Coffee Stout.

    • Vozíte pivo pravidelně i do jiných restauračních zařízení ?
    Většinu piva prodáme v naší restauraci, ale spolupracujeme i s ochutnávkovými hospodami a hospodami s rotující pípou v Ostravě a okolí. Aktuálně začínáme zavážet do ochutnávkových pivnic v Brně. Pravdou je, že nás zatím nečepuje žádná jiná restaurace na stálo, což bychom chtěli změnit.

    Nezbývá než popřát, ať Vaše pivo chutná !