Proč byl uzavřen ostravský Strassmannův pivovar

Když se židovský podnikatel Markus Strassmann stal v roce 1857 nájemcem ostravského Měšťanského pivovaru, dosahoval roční výstav 1 500 hektolitrů chmelového moku. V době, kdy se stal posléze vlastníkem provozu, uvařilo se v něm již přes 40 000 hektolitrů piva za rok.

Ambicióznímu majiteli bylo jasné, že chce-li udržet kvalitu svého piva a trend rostoucího prodeje, chce-li uspět ve stále tvrdší konkurenci, musí nezbytně pivovar zásadně modernizovat. Tak se stalo již v roce 1890. V centru Moravské Ostravy, místech dnešní Černé louky tak vyrostl jeden z nejmodernějších pivovarských podniků na celé Moravě.

Roční výstav piva na počátku 20. století úspěšně atakoval hranici 100 000 hektolitrů.

V období první Československé republiky se pivovaru již tolik nevedlo. Bylo to možná i vinou proněmecky orientovaných majitelů. Vedení podniku se snažilo ztráty regionálních odběratelů nahradit exportem piva do vzdálenějších míst. Tato obchodní politika však byla velice nákladná a vedla ke značnému zadlužení společnosti. Hospodářská krize v 30. letech 20. století pak dokonala dílo zkázy. Strassmannové byli věřitelskými bankami přinuceni svůj podíl v podniku prodat a pivovar se tak dostal do rukou finančních institucí.

Během druhé světové války sem byla přesunuta i výroba z Českého akciového pivovaru v Moravské Ostravě (dnešní Ostravar) a výstav povyskočil až téměř ke 200 000 hl piva za rok.

Osud však tomuto pivovaru nebyl příliš nakloněn. Průmyslový areál v centru města byl příliš nápadný a tím pádem i vyhledávaným cílem pro nálety spojeneckých letadel.

Dne 23. 8. 1944 byla v důsledku bombardování poničena varna a část sklepů. Nálet ze dne 17. 11. 1944 však varnu zničil definitivně, bomba prý spadla přímo na scezovací káď. V únoru 1945 bomby zničily stáčírnu. Květnový nálet srovnal se zemí sklady plné piva.

Pivovar tak mírové dny přivítal v neprovozuschopném stavu.

Válečné škody byly natolik rozsáhlé, že zdejší výroba piva již nebyla nikdy obnovena. Některé technologické sekce však byly ještě několik let využívány pro potřeby pivovaru Ostravar. V polovině 60. let 20. století ale byla většina budov bývalého Strassmannova pivovaru zbourána.

(zdroj: Milan Starec Po stopách zaniklých a existujících pivovarů severní Moravy a Slezska II. – Pivovary na Ostravsku (Práce a studie muzea Beskyd 2011,č. 23.)