Minipivovar Clock Potštejn

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Školní 2, 517 43 Potštejn

www.pivovarclock.cz

e-mail: info@pivovarclock.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 

    • V roce 2021 došlo k přesunutí výrovy piva do většího pivovaru Fenetra. Technologie původního provozu byla prodána.
    • V září 2021 uvařili svou podobu festbieru jménem Helga. Silnější spodňák chmelený německými chmely Perle a Hallertau Blanc s 5,5 % alkoholu.
    • V červnu 2021 v prodeji třírmutový plzeňský ležák Slash, jenž zrál 90 dnů. Šlo o dvanáctku chmelenou ŽPČ a Mostem. Alk.: 5, 0 %, hořkost 40 IBU.
    • Dne 11. července 2020 slavnostně otevřeli brány nového pivovaru Fenetra.
    • Na konci roku 2019 v prodeji Vanilkový rohlíček 16%. Silný polotmavý Ale s výraznou linkou vanilky a lískových oříšků. Nižší hořkost, vyšší plnost, krémová struktura.
    • Dne 7.8.2019 na čepu 9° Anniversary Ale Jordi’s. Tmavý lehký ale s kakaovými boby od Jordi’s zjemněný čerstvými malinami. Uvařeno k 9. výročí čokoládovny Jordi’s.
    • V říjnu v prodeji ClockWork Simcoe 15° New England IPA. Série Clockwork je řada piv stylu New England IPA, vždy s jedním dominantním chmelem. Tentokrát je to americký chmel Simcoe. Barva slámová, zakalená s nízkou bílou pěnou. Chuť plná, hořkost a říz nižší. Výrazné citrusové a borovicové aroma díky vysokému chmelení za studena.
    • Pivovar dne 7.7.2018 v Marcus bar v Lanškrouně představil další seriál z nové série Prototype, tentokrát s číslem #2. 15° New England IPA plná chmelů Amarillo a Galaxy. Alk.: 6,2 %.

    • Pivovar v červenci 2018 nabídl nové letní pivo. Lehký Pub Wheat s chmely Mosaic a Topaz, přídavkem pšeničného sladu a mixem různých svrchních kvasnic. Osvěžující letní pivo s lehčím tělem, nižším řízem a vyšší hořkostí. 10 % EPM alk.: 4,1 % hořkost 40 IBU barva 7 EBC.
    • Od 19.2.2018 novinka – Passion Fruit American-Style Sour Ale. Ve vůni lehká sladovost, intenzivní aroma maracuji a chmelová ovocnost na pozadí. Střední plnost, vysoká hořkost. V chuti se doplňovala osvěžující kyselost maracuji s vyšší hořkostí amerických chmelů. 12 % EPM, alk.: 5,0 %VOL., 40 IBU, 14 EBC.
    • V kooperaci s Crazy Clown Brewery a Lihovar Žufánek uvařili speciál 11°Oh My Fishy Gose s pořádnou dávkou bylin na Gin, himalájskou a uzenou solí a sušeným tuňákem. V prodeji od 16.10.2017.
    • V srpnu 2017 speciál Nina Blueberry Berliner Weisse (200 g borůvek na 1 l piva).
    • Dne 2.7.2017 na čepu 8° Trudi, 10° Hektor, 11° Pineapple Session IPA, 12° Clock, 12° Maid a 14° Twist.
    • V červnu 2017 novinka Pineapple Session I.P.A.
    • V únoru 2017 novinka – polotmavý ale britského typu s přídavkem Cascary z panamské farmy Los Lajones. Cascara, nebo-li kávové třešně, je ovoce kávovníku s přirozeným obsahem kofeinu a ovocné chuti. Přirozená sladkost s tóny sušených švestek, tamarindu, datlí, meruněk a rozinek se skvěle doplňuje s lehkou navinulostí a dodává osvěžující charakter. Tmavě oranžová barva a nízká pěna. Vůně karamelových sladů, sušeného ovoce a tabáku. Chuť středně plná, říz a hořkost nižší. V unikátní a osvěžující chuti se projevují hlavně tmavší slady a v dochuti intenzivně cascara. 11% EPM, alk.: 4,4 %, 22 EBC, 25 IBU
    • Dne 20 srpen 2016 v prodeji Nina. Načervenalá barva, růžová pěna. Vůně nakyslá, malinová a lehce citrónová. Chuť lehká, osvěžující, kyselá. Hořkost téměř neznatelná. V chuti výrazná malinová linka. Kvašeno jak kvasinkami svrchního kvašení, tak kulturou bakterií rodu Lactobacillus. Dozráváno na čerstvých malinách v dávce 100g malin na 1 litr piva. 10% EPM, alk.: 4,2 %., 5 IBU
Čtěte také:  Pivovar Petrův Dvůr
  • Sládek pivovaru Jakub Sychra na oslavu narození své prvorozené dcery uvařil na jaře 2016 American Barley Wine Ellen 26° (IBU 90). Tento speciál ležel několik měsíců na dubových hoblinách naložených v sherry a dokvašován byl kvasnicemi na sekt.
  • Od 11 červenec 2016 expedovali mimořádnou várku Smoked Brown Ale, která vznikla ve spolupráci s Pivní Partyzán. Hnědá barva s nižší krémovou pěnou. Aroma uzené až kouřové s ovocnými tóny US chmelů. Chuť středně plná, sladová, kouřová, doplněná citrusovými a pryskyřičnými tóny chmelů Citra, Cascade a Simcoe. Hořkost vyšší, říz střední až nižší. parametry: 15% EPM, alk.: 6,3 %., 35 EBC, 45 IBU
  • Dne 29.4.2016 na čepu 10° Hektor, 12° Maid, 12° Clock, 14° Twist, 13° Nakuořený Huz.
  • Společně s „létajícím“ pivovarem Falkon potštejnský pivovar na konci roku 2015 pronikl do belgických vod. A že to nebyl průnik ledajaký dokládá nové pivo, které v lednu 2016 společně expedovali. 20° Tripel Penetration – světle zlatá barva, bílá pěna. Kořenité aroma, které se mísilo s vůní tropického ovoce a alkoholem. Hluboce prokvašené lehké tělo a vyšší říz. Alkoholová linka propojila kořenité tóny Tripelu a ovocnost chmele Galaxy, který byl použitý na studené chmelení. 20 % EPM, alk.: 9,2 %, 10 EBC, 48 IBU

Starší info:
Chátrající objekt bývalého zámeckého pivovaru v Potštejně zažívá znovuzrození. Již jen pár měsíců dělily v březnu 2013 minipivovar v budově č.p. 2 od otevření. Hosté se mohli těšit na zajímavá piva a originální prostředí pod značkou Clock. Až 2500 hl nepasterovaného a nefiltrovaného piva plánoval ročně vyrobit nový řemeslný pivovar Clock v Potštejně. Za projektem stála trojice Jiří Andrš, Ivo Muthsam a Jakub Sychra, kteří tak v budově bývalého zámeckého pivovaru zhmotnili svůj zájem o pivo. Obyvatelé Potštejna rekonstrukci budovy, která po dlouhou dobu narušovala upravený vzhled centra obce, vítali a na pivo se těšili. Původní pivovar byl uzavřen v roce 1914, vaření piva se tak do Potštejna vrátilo přesně po 100 letech. „Chystáme se našim zákazníkům představit pestrý svět pivní rozmanitosti, ze kterého pro ně již nyní vybíráme a připravujeme to nejzajímavější,“ řekl Jiří Andrš, jednatel pivovaru. „Pivo budeme vařit pouze z kvalitních přírodních surovin – vody, sladu, chmele a kvasnic,“ doplnil Jakub Sychra, budoucí sládek, který i tak zaručuje, že piva budou vjemově velmi rozmanitá. Druhů sladu, chmele a kvasnic totiž existují desítky a stejně tak i pivních stylů, které z těchto základních surovin vychází. Součástí pivovaru bude také stylová pivnice a v letní sezoně budou hosté moci posedět na prosluněné zahrádce. „Nechceme být jen lákadlem pro turisty, ale také místem setkávání pro místní,“ ujistil Ivo Muthsam. Přestože pivovar vznikl v historických prostorách, nechtěli se majitelé nechat minulostí svazovat a plánovali vařit moderní pivo a prezentovat jej spíše jako gurmánský produkt zapadající do moderního životního stylu. „Pivovary se často ohánějí tím, že vaří tradičně a dodržují původní receptury, což v téměř všech případech není uskutečnitelné,“ řekl Jakub Sychra, „My rovnou přiznáváme, že chceme našim hostům nabídnout novodobé pojetí piva, které kvalitou a rozmanitostí leckoho překvapí“. (tisková zpráva pivovaru).
Dne 4.7. 2014 v 17 hod. se otevřely brány pivovaru.
Dne 8.8. narazili novou várku nejsilnějšího piva Twist Red IPA.
Od 12.9. byla na čepu limitovaná edice 16° Cascadian Dark Ale. Tmavé silně chmelené aromatické pivo s náloží chmelů Citra a Galaxy. Dvakrát chmeleno za studena.
Dne 20.9. novinka Clock – No Idols 16° Cascadian dark ale.
Od 20.10. v prodeji nové pivo série No Idols! – No Idols! 15° American IPA (svrchně kvašené světlé pivo s výraznou hořkostí a intenzivním aroma. Chmeleno americkými chmely Mosaic a Equinox. Zlatá barva, nižší bílá pěna. Výrazné aroma mandarinek a květin. Nižší říz, středně plná sladová chuť. Hořkost vyšší, schovaná za chutí amerických chmelů Mosaic a Equinox. Chmeleno za studena moderními U.S. chmely. Alk.: 6,5 %, 55 IBU.
Od 21.11. na čepu novinka – Sarah (russian imperial stout barrique. Stupnovitost 24 %).
Dne 17.12. 2014 v prodeji vánoční speciály 16° Zlatý prasátko (weizenbock) a 16° Hektor+ (helles bock).
Dne 17.1.2015 nové pivo – Exorcist! (14 % EPM, Foreign Extra Stout). V lahvích již nyní v pivovaru. Na čepu ihned, jak se uvolní kohout.
Od 20.2. v prodeji novinka – No Idols! 14° E.S.B. (polotmavé svrchně kvašené pivo s vyváženou sladovou a chmelovou chutí. Chmelené britským East Kent Goldings. Potštejnská voda byla upravena tak, aby se co nejvíce podobala britské burtonské vodě).
Od 19.6. v prodeji novinka Clock No Idols ! 19° Double IPA – svrchně kvašené polotmavé pivo s vyšší hořkostí a intenzivním aroma zralého ovoce.
Dne 27.7. na čepu novinka – limitovaná 18° imperial IPA Say wow! (chmely Amarillo, Citra a Magnum).
V polovině srpna expedovali nové pivo – 11° Fanouš. Jednalo se o American Amber Ale uvařený na počest nového přírůstku do řad pivovaru. Odlehčená verze Twista chmelená Citrou a Nelsonem.
Od 2.11.2015 se do vybraných podniků dostala jednorázová novinka 12° 1160 APA. 1160 byl kódový název nového klonu chmele, který pocházel z Anglie. Geneticky se jednalo o sestru nové zajímavé odrůdy Jester, která ale na rozdíl od Jestera nedokáže v Anglii vyrůst, protože je náchylná na britskou půdu. Tři rostliny se podařilo dostat do ČR, úspěšně vypěstovat a hlavně sklidit firmě Hop Products. A celá sklizeň byla právě ve várce tohoto nového ejlu. Příjemně ovocná APA s vyváženou hořkostí, tóny tropického ovoce a jahod. Není tak agresivní jako některé americké či novozélandské odrůdy, ale o to lépe se pije. Vařeno z čerstvě nasušeného hlávkového chmele a jednoho druhu sladu.
Dne 19.12.2015 v pivnici narazili opravdovou lahůdku. Byl to 24° Imperial Stout SARAH! Ovšem nejednalo se o várku roku 2015, nýbrž o tu z roku 2014. Pivo bylo uvařeno 1. 9. 2014.