Pivovar a minipivovar v Lomnici nad Popelkou

Lomnice nad Popelkou, městečko s krásným názvem a neméně krásnou polohou v širokém úvalu říčky na pomezí Českého ráje a Podkrkonoší. V Dalimilově kronice se o osadě píše již k roku 1242.
První zmínka o zdejším pivovaru je datována rokem 1462. Sladovna a pivovar stávaly pod hrází rybníka na místech domů č. p. 107 až 113 v dnešní ulici Plk. Truhláře (dříve Na Hrázi).

Po mohutném požáru v roce 1590 bylo město nuceno postoupit ekonomicky výnosné várečné právo vrchnosti, která za tento ústupek slíbila pomoc při obnově Lomnice.

V roce 1660 nechal postavit Jan hrabě z Morzinu za zámkem nad Zámeckým (Pivovarským) rybníkem nový pivovar. Přes rod Falgů se zámek a hospodářské zázemí dostaly do rukou Rohanů. Od knížete Alaina Rohana koupila roku 1908 vrchnostenský pivovar a vedlejší panskou krčmu společnost Pivovar a sladovna hostinských v Lomnici n. P. Cílem bylo, jako u mnoha podobných případů v regionu, zajištění dodávek kvalitního chmelového moku za přijatelné ceny.

Na počátku 20. století se výstav pohyboval kolem pětitisícové hranice. Rekordní výroby v předválečném období lomnický podnik dosáhl v hospodářském roce 1928/29, bylo to 8 580 hektolitrů.

Vyhláškou ministryně výživy ze dne 3. července 1948 o znárodnění některých průmyslových a jiných výrobních podniků a závodů v oboru potravinářském podle § 1, odst. 3 zákona ze dne 28. dubna 1948, č. 115 Sb., o znárodnění dalších průmyslových a jiných výrobních podniků a závodů v oboru potravinářském byl dnem 1. ledna 1948 znárodněn „Pivovar a sladovna hostinských v Lomnici n. Pop., společnost s obmezeným ručením“, Lomnice n. Pop..

Po znárodnění byl pivovar součástí podniků:
1948-1952 Severočeské pivovary n.p.
1953-1958 Pojizerské pivovary n.p.

K 1. dubnu 1958 v Lomnici byla zastavena výroba piva. Nevelký provoz asi nezapadal do tehdejší centralizačních tendencí. Od roku 1959 se budova zrušeného pivovaru stala sídlem lomnického JZD, zemědělský podnik nechal řadu budov přestavět. Počátkem 90. let vyhořela varna a došlo k zavezení historických suterénů bývalých pivovarských budov.

Čtěte také:  Vandry po historických pivovarech, díl sedmý: Pivní sonáta F. B. Janáčka

V roce 1993 budovu družstevní společnost opouští a ta postupně chátrá.

Po letech neutěšeného stavu, se v lednu 2008 pivovar ocitl v majetku firmy Penny Market, která plánovala svůj obchod postavit přímo v areálu. Obchodní firma za to slíbila opravit okna, fasády a střešní plášť hlavní budovy. S památkáři byl dohodnut vzhled, architektonické zpracování i barvy.

Na místě bývalého pivovaru začal archeologický výzkum na podzim roku 2010, kdy dvě sondy potvrdily přítomnost nemovitých historických objektů. Na základě tohoto zjištění se archeologové pustili do plošného výzkumu. Přímo s objektem renesančního pivovaru zřejmě souvisí objevená suterénní místnost, která byla zahloubena metr do podloží a měla maltovou podlahu. Nejzajímavějším objevem byly dvě roubené konstrukce dvoukomorových vodních nádrží. Mladší nádrž se podařilo zachránit a byla instalována v expozici Pivovarského muzea v Kostelci nad Černými Lesy.

Nalezli také dřevěné potrubí, které z nádrže odvádělo vodu do zámeckého rybníka. Umělá vodní strouha přiváděla vodu k pivovaru od severu a pokračovala do rybníka.

V roce 2011 byla v prostorách pivovarského dvora otevřena maloobchodní prodejna.

Zůstává paradoxem, že výstavba supermarketu vlastně zachránila pivovar takřka na poslední chvíli.

Zámecký či Pivovarský rybník známe dnes pouze ze starých snímků či pohlednic. Na jeho místě bylo na počátku 80. let vybudováno současné autobusové nádraží, rybník tak připomínají jen stromy v parku za ním, které původně roubily jeho břehy. Byl využíván k ledování už pro potřeby pradávného pivovaru se sladovnou pod hrází.

Na počátku 20. století bylo zahájeno postupné zasypávání nádrže. V roce 1963 došlo k jeho konečné likvidaci.

Při pivovaře se nacházela panská krčma. V ní byly klenuté místnosti a uprostřed šenkovny kamenný sloup.

V roce 2016 se skupinka nadšenců ve složení Jan Pazderský, Miroslav Vaníček, Viktor Mastník a Antonín Sahula rozhodla obnovit tradici vaření místního piva. Nejprve začali pátrat po archivech a dokonce našli jednoho z posledních zaměstnanců lomnického pivovaru, pana Jiřího Novotného, který tam pracoval jako učeň v letech 1956 a 1958. Nalezli řadu zajímavých historických informací, třeba korespondenci z roku 1908, kdy lomničtí hospodští koupili pivovar od šlechty. Zjistili, že z vybavení starého pivovaru se toho moc nedochovalo. Něco málo je v muzeu.

Počátek novodobého lomnického pivovaru sahá do roku 2012, kdy M.Vaníček začal vařit pivo podomácku tzv.v hrncích. Pak se k homebrewingu přidali kamarádi, pivo vzbudilo u známých ohlas.

Následovalo pátraní po vhodných prostorách ve městě, nakonec vybrali bývalou pekárnu kousek od náměstí. Novodobí lomničtí pivovarníci ji museli zcela přestavět. K dílu se připojili jejich přátelé a známí.

V roce 2017 vařili Pazderský s Vaníčkem pivo v jiných malých pivovarech, aby si vyzkoušeli, co dovedou. Nabývali informace o postupech vaření piva na minipivovarské technologii.

Pivovarnictví v Lomnici povstalo po 60 letech od zrušení starého pivovaru. Pivo se jmenuje podle města, kde se vaří. Obyvatelé městečka a okolí jsou velcí srdcaři a nové pivo vzali zasvé.

Dne 14.2.2019 se sládkovým požehnáním slavnostně Lomničtí oznámili, že bylo k dispozici první pivo uvařené v novém pivovaru – Polotmavá 10 a APA 14.

Dne 29.3. slavnostně narazili v restauraci Babylon (Poděbradova 670, hned naproti pivovaru) nové pivo Ležák 12. Na Velikonoce roku 2019 navařili Jarní Ale 11 %. Svrchně kvašené svěží pivo s lehčím tělem, příjemnou hořkostí a jemnou vůní, která připomíná rozkvetlé ovocné stromy či jarní louku.

Zdroje:
* https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/lomnice-nad-popelkou-pivo-pivovar-jurta-mongolsko.A190412_140949_liberec-zpravy_jape Autor: Miloslav Lubas
* https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/archeologove-nalezli-v-lomnici-stredoveky-pivovar-mok-pil-i-valdstejn.A110908_1648155_liberec-zpravy_oks
* http://lomnicenadpopelkou.cz/pivovar/d-8413
* http://www.muzeumlomnice.cz/2014/10/lomnicke-pivovarnictvi-a-hostince/