Minipivovar Rožnov pod Radhoštěm

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Pivovarská 6, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm

www.roznovskepivo.cz

e-mail: reditel@roznovskepivnilazne.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 

    • V dubnu 2024 v prodeji Hardegger Red IPA 16°. Byla to hodně chmelená IPA s dvojitým dry hopingem a chmely Amarillo a Cascade. Byla použita kombinace českých a německých sladů. Nižší pěna a nižší říz v kontrastu s vysokou a bohatou chutí.
    • Od 28.3.2023 na čepu Velikonoční Zelené 13° pivo (světlé, silné pivo ochucené, spodně kvašené, obsah alkoholu: 5,5% obj., obsahovalo sirup z curacaa).
    • V červenci 2021 novinka Čokoládové pivo. Tmavé plné pivo 14% s příchutí čokolády a čokoládových bobů.
    • V červnu 2021 nové pivo v lahvi i na čepu – Letní Juicy New England India Pale Ale je osvěžující svrchně kvašený Ale s opálovým zákalem po ovesných vločkách, šťavnatou chutí citrusových plodů a výraznou vůní australského chmele Galaxy, kterou získal z trojího studeného chmelení.
    • Na počátku června 2020 novinka – American Pale Ale. Svěží svrchně kvašená 12tka. Byly použity čtyři druhy chmele – Azzaca a Mosaic při varu a Huell Melon a Mandarina Bavaria za studena. V chuti jsou cítit jemně tropické a citrusové tóny ovoce.
    • V březnu 2020 na čepu Hardegger Red IPA 16°. Je to hodně chmelená IPA s dvojitým dry hopingem a chmely Amarillo a Cascade. Byla použita kombinace českých a německých sladů. Nižší pěna a nižší říz v kontrastu s vysokou a bohatou chutí.
    • Letní pivní novinka roku 2019 – jednalo se o svrchně kvašené American Pale Ale. Bylo chmelené novou americkou odrůdou Azacca. Mělo aroma borovice a tropického ovoce.
    • Od 14.1.2019 na čepu jednosladový čtyřikrát chmelený ležák Metod 12° vařený na dva rmuty. Byly použity dvě odrůdy žateckého chmele – Žatecký poloraný červeňák a Saaz. Sládek ho uvařil u příležitosti narození syna.
    • Dne 26.7.2018 na čepu Radhošť 11 světlý, Rotschild 13 polotmavý, Bruno 13 jantarový, Žerotín pšeničný 12 a IPA 14 Kardamom.

  • Po velkém úspěchu Easter Stoutu v roce 2017 ještě vylepšili naši recepturu a zrodil se Darragh. Speciální husté a hořké pivo. Jednalo se o tmavou třináctku, kterou jsme pojmenovali Darragh (z irštiny „dub“). Tento typ piva se řadí mezi tzv. stouty a je podobný například pivu Guinness. K jeho výrobě použili několik speciálních druhů sladů, které nabízely rozličnou škálu tónů od sladkého karamelu, čokolády přes oříškovou až po praženou kávovitou.
  • Na velikonoce 2017 připravili světlý desetistupňový American Pale Ale, který svou vůní mandarinek potěšil milovníky lehkých a svěžích piv. Proti němu na výčep narazili tmavý Easter Stout 14°, s typickou hořkostí praženého sladu a tmavé čokolády.
  • Na konci roku 2016 místní speciály obohatili o aromata a chutě výběrových whisek. Světlý speciál Baron Armín Popper s chutí pětadvacetileté whisky Johnnie Walker. Stejným způsobem obohatili i polotmavého Rytíře Gutmanna – toho doplňuje skotská whisky Ballantines.
  • V prosinci 2016 na čepu Vánoční speciál (chuť badyánu, pomerančové kůry, vanilky a skořice).
  • V pivovarské hospůdce nabízeli v květnu 2016 nový Májový American Pale Ale 11°.
  • Dne 1.4.2016 dvě novinky – Světlý speciál 19° Imperial, který byl výsledkem spolupráce se slovenským pivovarem Ikkona a 30° světlý speciál 300, jehož zajímavostí byla délka zrání – celých 6 měsíců.
  • V červnu 2015 poprvé uvařili svrchně kvašený India Pale Ale. Vynikalo sladkou vůní a sytou načervenalou barvou. Jak bylo zde zvykem, nazvali jej podle jednoho z předchozích majitelů pivovaru – Koloniální pivo Hardeggerr 16°.
  • Dne 1.4.2015 na čepu Medová 30°.
  • Od 21.3. 2015 šlo ochutnat novou lehkou třešňovou 11° osvěžující ovocné chuti. V lednici a na čepu měli ještě 13° Rožnov, 11° Radhošť, 13° Rothschild a 16°Popper.
  • V březnu 2015 uvařili novou várku 16 stupňového piva Gutmann. Toto pivo se objevilo znovu po roce a půl. Šlo o šestnáctistupňový polotmavý speciál. Byl čtyřikrát chmelený, vařený ze čtyř druhů světlých a polotmavých sladů – více než 2 měsíce vyzrálý v ležáckých tancích. Pivo pojmenovali podle jednoho z majitelů Rožnovského pivovaru – rytíře Gutmanna.
  • Dne 18.12.2014 po téměř čtyřech měsících ležení v tancích se konečně vylíhla Medová třicítka. Bylo jí vyrobeno pouze limitované množství 1 000 kusů a byla stočená do půllitrových prvorepublikových skleněných lahví s porcelánovým uzávěrem.
  • V prosinci 2014 na čepu vánoční 16° tmavý speciál Habsburg, vařený dle staré receptury s pivovarským karamelem. Od 16.12.2014 ho doplnil světlý 16° speciál Baron Armín Popper.
  • Dne 3.11.2014 na čepu mj. světlý 16° speciál Baron Armín Popper, u kterého výroba trvala více jak 8 týdnů. Stejně jako u Radhoště ve výrobě používají žatecký poloraný červeňák a dva druhy sladu: plzeňský a bavorský. Název tohoto piva použili podle jednoho z majitelů Rožnovského pivovaru – barona Armína Poppera. Ten společně s baronem Louisem Rothschildem vlastnil pivovar v předminulém století.
  • Dne 14.6. 2014 novinka – American Pale Ale. Byl vyráběné z moravských sladů a amerického speciálně vyšlechtěného chmele, který pivu dodal jemnou citronovou chuť.

Starší info:
V zadávacích podmínkách je požadovaný roční výstav 1 500 hektolitrů. Pivo je čepováno do keramických kryglů a stáčeno do 5-litrových soudků a sudů KEG. Je vyráběno také koupelové pivo pro pivní lázně. Pivovarská hospůdka má otevřeno každý pátek, sobotu a neděli od 14 hodin do odchodu posledního zákazníka. Pivo bude rozváženo do místních restaurací, zejména do Valašského muzea v přírodě. Pacovská dvounádobová varní souprava o kapacitě 550 l a 8 tanků o velikosti 1 000 l a devátý o poloviční velikosti.
Oficiální otevření proběhlo dne 3.července 2010.
Pivo a guláš zdarma dostali lidé 3.7.2010 v Rožnově pod Radhoštěm. Nebylo to však na mítinku sociálních demokratů, jak by si někdo mohl myslet, ale kvůli otvírání (staro)nového pivovaru. Kvasnicovou jedenáctku Radhošť tam ochutnávaly v parném poledni davy lidí. Strůjce toho všeho, majitel pivovaru Tomáš Kupčík, to vše spokojeně sledoval. S pivovarem měl velké plány. „Chci obnovit tradici pivovarnictví a lázeňství tady v Rožnově. Proto k pivovaru v září přibudou ještě pivní lázně,“ řekl muž oblečený ve valašském kroji. K pivovaru měl osobní vztah. „Moje prapraprababička sem přišla s mým praprapradědečkem a před sto lety ho koupili od Louise barona Rotschilda,“ popisoval Kupčík. V roce 1949 jeho rodině pivovar vzali a vrátili jim ho až v roce 1994. „Byl totálně zchátralý, takže jsme do něj cpali pořád peníze. Před dvěma lety jsme začali psát grant a nakonec jsme z Evropské unie dostali jedenáct milionů korun,“ podotkl majitel pivovaru. Koncept pivních lázní prý ale znali lidé i v minulosti. „Moje prapraprababička tvrdila, že jim pravidelně do pivovaru chodila spousta lékařů a nemocných lidí, kteří měli problémy s nervy, zažíváním, kůží nebo bércovými vředy. Všichni si od nás brali pivovarské kvasnice amláto a doktoři tvrdili, že to je zázrak,“ vyprávěl Kupčík. Také přiznal částečnou inspiraci pivními lázněmi v Německu nebo v Mariánských lázních. „Na Moravě ale budeme jediní,“ upřesnil Kupčík. Lázně s pivem mají být zážitkem pro tělo i duši. „Lidé přijdou a speciální zařízení jim vyfotí auru. Projdou aromaterapií, kdy budou dýchat byliny, a pak si vyberou mezi měděnou prvorepublikovou vanou nebo dřevěnou,“ nastínil Kupčík. Dodal, že hosté se budou dvacet minut koupat v horké vodě, která bude řezaná s vysoce prokvašeným pivem a zároveň budou mít neomezené pití piva. „Je možné, že nám sem přijde i parta vytrvalých pijanů, aby se zadarmo napila, ale myslím, že to bude v menšině,“ usmíval se muž, který je vystudovaný psycholog.
Pivní lázně se otevřely v pivovaru v Rožnově pod Radhoštěm v listopadu 2010. Majitelé pivovaru se tak rozhodli navázat na lázeňskou tradici, která ve městě sahala až do osmnáctého století.
Minipivovar v listopadu 2010 nabízel světlou jedenáctku za 27 Kč a polotmavou třináctku za 31 Kč.
V dubnu 2011 minipivovar nabízel pivo: světlý Radhošť 10,9°, Medový světlý ležák 12°, černý ležák Čert 12° a polotmavý speciál Rothschild 12,9.
Rožnovské pivo žádnou převratnou novinku na velikonoce 2011 pro fajnšmekry nenabízelo. „Původně jsme plánovali, že na Velikonoce přijdeme s medovým speciálem, ale nakonec jej vaříme už od Vánoc. Mezi pivaři je celkem žádaný, vypili ho už dva hektolitry,“ pochvaloval si sládek Richard Vetyška.
V létě 2011 nabízel minipivovar pšeničné pivo. Od 10.9.2011 zde byla nabízena dvanáctka Žerotín, vyrobená z pěti druhů sladů, včetně pšeničného.
Baron Armín Popper byl název novinkové kvasnicové šestnáctky, pojmenované podle jednoho z majitelů Rožnovského pivovaru z předminulého století. Čtyřikrát chmelený světlý speciál vyrobený ze dvou sladů.
Rytíř Gutmann – nová polotmavá šestnáctka už zraje V únoru 2012 minipivovar nabídnul novinkové pivo Rytíř Gutmann. Šestnáctistupňový čtyřikrát chmelený čtyřsladový polotmavý speciál s lavinovým efektem. Pojmenován byl podle jednoho z majitelů Rožnovského pivovaru z 18. století.
Dne 28.4. 2012 proběhly v pivovaru jarní farmářské trhy, přichystána byla letní novinka – třešňové kvasnicové desetistupňové světlé pivo s čistou přírodní třešňovou šťávou.
Od konce května 2012 minipivovar nachystal novinku – Pivní limonádu. Připravovala se z pivovarské sladiny, dále z čerstvých malin, čerstvé máty, citronu, ledu a studniční vody.
Na konci června 2012 nově na čepu třešňové kvasnicové pivo-desítka, která obsahovala čistou třešňovou šťávu.
Na počátku července 2012 nabízena novinka – Pšeničné pivo s vůní po muškátovém květu (vyrobeno z českých pšeničných sladů a společně s chmelem do chmelovaru přidali muškátový květ).
Dne 13.8.2012 kvasnicová třikrát chmelená světlá šestnáctka baron Popper opět po půl roce na čepu.
V listopadu 2012 v prodeji světlá specialita 300. Další z piv na oslavu 300 let od založení Rožnovského pivovaru. Ze sladu získali 20% původního extraktu cukru, ke kterému přidali 10% medu. Výsledkem je 30° specialita. Dalším novým pivem byl světlý 13° speciál Rožnov, jenž byl prodáván hlavně na Rožnovských jarmarcích a slavnostech, nebo v pivovaru v PET lahvích.
Od 12.11.2012 opět v nabídce už dozrálý, světlý šestnácti stupňový speciál Baron Armín Popper nejen na čepu, ale i v oblíbených PET láhvích. Právě čepovalo světlé výčepní pivo Radhošť, polotmavý ležák Baron Rotschild, černý ležák Čert, Medový ležák a do vyprodání výčepní pivo třešňové.
Od 1.12.2012 na čepu připraveno nové pivo. Jednalo se o světlý, třísladový, 13° speciál Rožnov. Krom sladu českého a bavorského použili i slad karamelový a větší množství žateckého chmele.
Od 15.12.2012 byla v prodeji limitovaná edice 30° speciálu „300 Let“. Tohle světlé medové pivo se bylo prodávano pouze v 0,5 litrových lahvích s keramickým vrškem za konečných 100,–Kč. Měli navařeno pouze 400 litrů.
Od začátku prosince 2012 začali vařit namísto světlého výčepního piva Radhošť (10°), světlý ležák (11°). Stejně tak u polotmavého ležáku Rotschild (12°), přešli na polotmavý speciál (13°).
Dne 5.4.2013, se po 3 měsíčním ležení začal prodávat 30° Speciál 300 Let.
Od 24.5.13 byl v prodeji opět polotmavý speciál Rothschild a od 25.5.13 Medový speciál.
Na letní sezonu 2013 připravili světlý ležák Radhošť, polotmavý speciál Rothschild, černý ležák Čert, Třešňový ležák, ale i svrchně kvašený pěti-sladový ležák Žerotín, nebo Medový speciál. Vzhledem k omezené kapacitě se speciály na pípě střídaly. Od 21.6.13 v nabídce pšeničný ležák, pětisladový ležák Žerotín a jako novinku představili svrchně kvašený višňový ležák. Vše v omezeném množství a denní nabídce.
V Rožnovském pivovaru proteklo ve vedrech července 2013 hrdly žíznivých zákazníků několik tisíc piv týdně. Na odbyt šly nejvíce světlá jedenáctka Radhošť a třináctistupňový polotmavý Rothschild. „V letním obdobní, navíc umocněno nynějším horkem, se u nás vypije průměrně patnáct hektolitrů každého z nich za týden. Radhoště možná i o něco více,“ řekl sládek Richard Vetyška. Podle jeho slov jel pivovar na maximum a prakticky neměl možnost vytvářet si zásoby. Stíhl tak akorát uspokojit požadavky nynější poptávky. „Vaříme nyní jen zmíněné dva druhy piva. V jiných obdobích stíháme i vysokostupňové speciály. Teď by ale toto pivo nestačilo dozrávat,“ řekl Richard Vetyška. (zdroj: valassky.denik.cz)
Od začátku měsíce srpna 2013 zde začali kombinovat vary na podzim. Byl navařen Polotmavý speciál Rytíř Guttman, kterého šlo ochutnat v průběhu září. V srpnu byly na čepu světlý ležák Radhošť, polotmavý speciál Rothschild i světlý speciál 300 let medové. Nově začali stáčet všechna speciální piva (dle aktuální nabídky) do skleněných 0,5 litrových lahvích s keramickým vrškem.
Nabídka piv se v září 2013 dále rozšiřovala – k světlému ležáku Radhošť a polotmavému speciálu Rothschild, se na výčep přidal už dozrálý speciál rytíř Gutmann 16°. K těmto pivům čepovali poslední litry 30° speciálu 300 let a pšeničného piva. Připravena byla piva — světlý ležák třešňový, polotmavý speciál višňový a polotmavý ležák Žerotín. Zrály speciály – světlý medový speciál 14°, světlý speciál baron Armín Popper 16°.
Dne 7.11. ve výčepu Světlý 13° speciál městské pivo Rožnov nebo světlý 16° speciál Baron Armín Popper. K těmto pivům samozřejmě čepovali i světlý ležák Radhošť, polotmavý speciál Rothschild a černý ležák Čert.
Od 9.12.2013 pustili do prodeje vánoční várku vysoko stupňových speciálů. Jednalo se o 16° speciály světlý Baron Armín Popper a polotmavý Rytíř Gutmann. Tyto piva plnili hlavně do 2 litrových skleněných lahví. Dále se prodej týkal 30° světlého speciálu 300 Let. Ten stáčeli pouze do 0,5 litrových lahví.
Dne 12.12. po čtyřech měsících v tancích dozrálo jedno z nejsilnějších piv, které jste kdy mohli ochutnat – speciální medové Třicetistupňové pivo, které prodávali za 100 Kč v prvorepublikových lahvích s porcelánovým uzávěrem.
V Táboře v únoru 2013 proběhla celorepubliková soutěž malých pivovarů, které se rožnovské pivo zúčastnilo, šestnáctistupňový světlý Popper vyhrál druhé místo v kategorii pivních speciálů.